Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, εκλογές με κυβερνητική αλλαγή το 2017 - Θα στηρίξει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις

tags :
JP Morgan: Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, εκλογές με κυβερνητική αλλαγή το 2017 - Θα στηρίξει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις
Οι εξαγγελίες Τσίπρα θα υλοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα συνεχιστούν στις αρχές του 2017
Η διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές θα επιλυθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει τη θετική έκβαση της β΄αξιολόγησης, εκτιμά σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2016 η JP Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το 2017, θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, στην ανάλυσή της με τίτλο «Η νέα σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πιθανό να απορροφηθεί στις αρχές του 2017», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan υπογραμμίζει ότι είχε προβλέψει πως θα προκύψουν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πάντως οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έως τον Νοέμβριο του 2016 ξεπέρασε τον στόχο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το δημοσιονομικό ρίσκο για το 2017 και 2018 από τις εξαγγελίες Τσίπρα, είναι περιορισμένο.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα συνεχιστούν στις αρχές του 2017.
Παράλληλα, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Γερμανία έχει απομονωθεί και είναι ο μόνος εκφραστής της σκληρής γραμμής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη στάση του ESM, όπου η επιρροή Schaeuble είναι πολύ ισχυρή.

Πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση πιο αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων.
Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν πως σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να επιβιώσει, καθώς γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.
Ωστόσο ακόμη και να προκύψουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2017, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν τις αντιμετωπίζει σαν ένα αρνητικό γεγονός.
Όπως εξηγεί, από μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, αν ληφθεί υπόψη το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ενδεχομένως να υπάρξει μια αναταραχή στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης