Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α» για την Ιρλανδία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α» για την Ιρλανδία - Σταθερό το outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, την ευέλικτη οικονομία και το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. 
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Α» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) της Ιρλανδίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας «σταθερές» τις προοπτικές επεναξιολόγησης (outlook) και «ΑΑΑ» το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «F1».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, στη σχετική του έκθεση, επικαλείται το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, την ευέλικτη οικονομία και το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τους συνομηλίκους της κατηγορίας «Α» τα τελευταία τρία χρόνια και ο κρατικός ισολογισμός βελτιώνεται ραγδαία. Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίζονται από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, τις εξωτερικές ευπάθειες και τους κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με εξωτερικές εξελίξεις, όπως ο δυνητικός αντίκτυπος του Brexit και οι μεταβολές στις παγκόσμιες πολιτικές για τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 ήταν 5,2%.
Ενώ τα στοιχεία για τις επενδύσεις και το εμπόριο παραμορφώνονται από τις δραστηριότητες των ΜμΕ, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε πέρυσι κατά 3% και η δυναμική της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνει την εικόνα της έντονης πραγματικής δραστηριότητας στην ιρλανδική οικονομία.
Η αύξηση της απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 3% σε ετήσια βάση το 2016, με την ανεργία να πέφτει απότομα από 8,9% στο τέλος του 2015, σε 6,9% στο τέλος του 2016 και 6,3% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Η Fitch αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα φτάσει το 3,5% φέτος, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 3% το επόμενο έτος και το 2019.
Επίσης, προβλέπει πως η ανεργία θα φθάσει κατά μέσο όρο το 6,2% το 2017, για να α μειωθεί περαιτέρω στο 5,6% μέχρι το 2019.
Το δημόσιο χρέος της χώρας ανερχόταν στο 75,4% του ΑΕΠ στα τέλη του 2016, από 78,7% το 2015, με τις προβλέψεις του οίκου να κάνουν λόγο για μείωση στο 69% μέχρι το 2019.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών στις βαθμίδες «Α» και «ΑΑ» (51% και 39% αντίστοιχα), παρά τη βελτίωση της δυναμικής του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης