Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Αποτελούν τα «European Safe Bonds» τη λύση για την σταθερότητα της Ευρωζώνης;

tags :
JP Morgan: Αποτελούν τα «European Safe Bonds» τη λύση για την σταθερότητα της Ευρωζώνης;
H επιτυχία των ESBies θα ωφελήσει την τιτλοποίηση, ωστόσο ο δρόμος προς την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι μακρύς
Παρά την πρόσφατη βελτίωση στο outlook της Ευρωζώνης, επιμένουν οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της οικονομίας, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για το σχέδιο έκδοσης κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη που θα αποκαλούνται «Ασφαλή Ευρωπαϊκά Ομόλογα» (European Safe Bonds).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η δημιουργία των Ασφαλών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (ESBies), έχει προταθεί από διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με στόχο τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι στο σχέδιο αντιτίθεται το Βερολίνο.
Πρόκειται στην ουσία για ένα CDO ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και δεν απαιτεί αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Στόχος είναι να αποδυναμωθεί ο κρίκος που συνδέει τα κράτη με τις τράπεζες στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης και να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων σε περιόδους κρίσης, σημειώνει η JP Morgan.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν και θεωρητικά είναι εφικτή η έκδοση των European Safe Bonds, πρακτικά είναι αδύνατο να καταστεί οικονομικά βιώσιμη μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και είναι πιθανό να χρειαστεί μια δημόσια έκδοση.
Επιπλέον, ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών (ΕΚΤ, διαχειριστές χρέους και οίκοι αξιολόγησης) είναι καθοριστικός για τη διασφάλιση της επιτυχίας του εγχειρήματος.
Με βάση τις πιο αισιόδοξος παραδοχές τα ESBies αναμένεται να διαπραγματευτούν κοντά στα επίπεδα των ευρωπαϊκών υπερεθνικών ομολόγων.
H επιτυχία των ESBies θα ωφελήσει την τιτλοποίηση, ωστόσο ο δρόμος προς την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι μακρύς, σύμφωνα με την JP Morgan.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης