Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι αποδόσεις των junk ομολόγων στην Ευρώπη έχουν εξισωθεί με αυτές των 10ετών αμερικανικών

BofA: Οι αποδόσεις των junk ομολόγων στην Ευρώπη έχουν εξισωθεί με αυτές των 10ετών αμερικανικών
Πλέον τα ευρωπαϊκά junk ομόλογα να είναι πιο... ασφαλή από τα κρατικά αμερικανικά που βαθμολογούνται με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ»
Στη διαπίστωση πως οι αποδόσεις στα ομόλογα-«σκουπίδια» (junk) της Ευρώπης έχουν εξισωθεί με αυτές των 10ετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων, προχωρούν οι αναλυτές της Bank of America, επικαλούμενοι το ότι τον τρέχοντα μήνα οι αποδόσεις των εν λόγω ομολόγων υψηλής απόδοσης μειώθηκαν ακόμη και στο 2,3%, ήτοι 55 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για το «φαινόμενο» στο σχετικό σημείωμα προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας, «οι εισροές κεφαλαίων συνεπάγονται “φούσκες”, και οι “φούσκες” συνεπάγονται μικρότερα spreads»..


.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις ωριμάνσεις των junk ομολόγων της Ευρώπης και των κρατικών αμερικανικών 10ετών, δε δικαιολογούν τη χαμηλή απόδοση στην οποία έχουν φτάσει τα πρώτα.



Εν μέρει το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ορισμένα ομόλογα υψηλής απόδοσης (θεωρωτικά junk) βρίσκονται εντός επενδυτικής κλίμακας στους οίκους αξιολόγησης, εντός της βαθμίδας «ΒΒ».
Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 23 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων με αξιολόγηση «ΒΒ-» έχουν απόδοση πλέον μικρότερη από των αμερικανικών.
Το περίεργο ωστόσο είναι ότι ορισμένα από τα εν λόγω ομόλογα εν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., με αποτέλεσμα να είναι αδικαιολόγητη η μείωση στην απόδοση.
Όπως φαίνεται παρακάτω, το φαινόμενο άρχισε όταν ο Mario Draghi -διοικητής της Ε.Κ.Τ.- εφάρμοσε το QE, με αποτέλεσμα πλέον τα ευρωπαϊκά junk ομόλογα να είναι πιο... ασφαλή από τα κρατικά αμερικανικά που βαθμολογούνται με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης