Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η bear market στις αγορές – Τα ιστορικά δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η bear market στις αγορές – Τα ιστορικά δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης
Κατά μέσο όρο οι μετοχές χρειάζονται σχεδόν 22 μήνες για να ανακάμψουν
Οι δύο εκ των τριών βασικών δεικτών της Wall Street – S&P 500 και Nasdaq- έχουν εισέλθει και επισήμως σε bear market, δηλαδή βρίσκονται 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό τους.
Ταυτόχρονα και ο Dow Jones βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης, δηλαδή έχει χάσει άνω του 10% σε σύγκριση με το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.
Ως εκ τούτου η απαισιοδοξία είναι αυτό που επικρατεί αρχικά στη Wall Street αλλά και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ αποτελεί το απόλυτο βαρόμετρο και τον δείκτη αναφοράς για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι bear markets στην αμερικανική αγορά διαρκούν, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, κατά μέσο όρο 13 μήνες και οι μετοχές χάνουν περί το 30,4% της αξίας τους.
Συνήθως χρειάζεται στις μετοχές, πάντα κατά μέσο όρο, διάστημα 22 μηνών προκειμένου να ανακάμψουν, βάσει στοιχείων της Goldman Sachs.
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί μία αγορά αρκούδων είναι ότι οι απαισιοδοξία είναι αυτή που επικρατεί και πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις, ακόμη και όταν υπάρχουν καλές ειδήσεις είτε σε οικονομικό είτε σε εταιρικό επίπεδο.
Οι επενδυτές έχουν την τάση να βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο» και παράλληλα υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί το φαινόμενο της «αγέλης», όπου η έξοδος από τις αγορές δεν στηρίζεται στη λογική, αλλά στον πανικό

Αργή και επώδυνη η ανάκαμψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάκαμψη των αποτιμήσεων είναι μία αργή διαδικασία και διαρκεί άνω των 22 μηνών.
Ακόμη και όταν ένας δείκτης βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης, χρειάζονται αρκετοί μήνες έως ότου ανακάμψει.
Ταυτόχρονα τα δεδομένα για τις αγορές δεν είναι τα καλύτερα, με πρώτο βαρίδι το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και εντός του 2019, ενώ έχει πάψει να ισχύει η θετική επίδραση από το πακέτο στήριξης Trump.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης