Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οδηγός επιβίωσης στην bear market - Τα απαραίτητα βήματα για τους επενδυτές

tags :
Οδηγός επιβίωσης στην bear market - Τα απαραίτητα βήματα για τους επενδυτές
Οι επενδυτές θα πρέπει να διακρατούν περισσότερα μετρητά και ταυτόχρονα να αναζητούν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στην αγορά
Οι φόβοι για είσοδο της Wall Street σε bear market αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες, μετά το 4ήμερο σερί πτωτικών συνεδριάσεων όπου οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα η αγορά να οδεύει προς τον χειρότερο Δεκέμβριου μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Εξαίρεση αποτέλεσμα η χθεσινή ημέρα, όπου o S&P 500 κατέγραψε άνοδο 4,96% και έκλεισε στις 2.467,70 μονάδες.
Ακόμα κι αυτά τα κέρδη όμως δεν θεωρούνται αρκετά ώστε να ηρεμήσουν τους επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC παρουσιάζει έναν οδηγό επιβίωσης των επενδυτών στη bear market, που συνήθως διαρκούν 13 μήνες.

Προσπάθειες εξισορρόπησης

Σε μια εποχή που σχεδόν τίποτα δεν είναι κερδοφόρο, οι επενδυτές αναγκάζονται να έχουν περισσότερα μετρητά από ό,τι συνήθως.
Αυτή, όμως, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη είναι ότι οι αποτιμήσεις γίνονται φθηνές, δημιουργώντας ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς.
Και πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για επιστροφή στην αγορά.
«Είναι μια πράξη εξισορρόπησης.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μετρητά άνω του μέσου όρου αλλά την ίδια στιγμή να έχουν ένα σχέδιο για τους 12 μήνες αν ενταθεί η bear market», δήλωσε ο Peter Boockvar της επενδυτικής ομάδας της Bleakley Advisory Group.
Ενώ υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να παρασύρουν πτωτικά τις μετοχές, προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις.
«Είναι μια ευκαιρία να αναζητήσουμε πιθανές ευκαιρίες αγοράς και να τις ακολουθήσουμε, και την κατάλληλη στιγμή να μπούμε στην αγορά.
Συγκεκριμένα, τεχνολογικός κλάδος και αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να παρουσιάζουν κάποιες ευκαιρίες» επεσήμανε η Kristina Hooper από την Invesco και πρόσθεσε «το πιο σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να πανικοβληθούν.
Μόλις μια χρηματιστηριακή αγορά εισέλθει σε bear market, το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης έχει ήδη συμβεί.
Προχωρώντας τώρα σε πωλήσεις απλώς κλειδώνει τις απώλειες».
Για τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund David Tepper, έφτασε ήδη η στιγμή για την αγορά στην πτώση.

Δολάριο και μετρητά

Ενώ η συνολική αγορά έχει υποτιμηθεί φέτος, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εταιρείες λιανικού εμπορίου που διατηρούνται σε καλή κατάσταση σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης.
Οι μετοχές του Dollar General παρουσιάζουν αποδόσεις 10% φέτος, υπερβαίνοντας σημαντικά το S&P 500 που έχασε το 12% το 2018.
«Κινήθηκαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας bear market για προφανείς λόγους διότι ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει από εκεί και να περιορίζει τις δαπάνες του.
Είναι συνεπείς δαπάνες», δήλωσε ο Tom Essaye της Sevens Report Research και πρόσθεσε «στις bear markets, ο κόσμος θέλει να στραφεί σε υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες ροές εσόδων.
Οι βασικοί καταναλωτές είναι η μία ομάδα που πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να αναπτύσσει την επιχείρησή της ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
 
Επένδυση σε χρυσό

Εκτός από τη διακράτηση μετρητών, ενδέχεται να είναι καλή στιγμή οι επενδυτές να στραφούν στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια του χρυσού και του ασημιού, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πιο αδύναμο δολάριο το επόμενο έτος.
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed λειτούργησαν υποστηρικτικά προς το δολάριο μέχρι τη στιγμή που η Fed εξέπεμψε ένα πιο dovish σήμα.
«Πρόκειται για ένα asset που αναμένεται να επωφεληθεί σε αυτό το περιβάλλον, κυρίως εάν η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο.
Δεν θα τα αγόραζα μόνο και μόνο επειδή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Θα τα αγόραζαν διότι αναμένω ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος.
Η ισχυροποίηση του δολαρίου φέτος ήταν πραγματικά το μόνο πράγμα που τα "συγκράτησε" από ένα μεγαλύτερο ράλι» δήλωσε ο Boockvar.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης