Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να ωφελήσει τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Fitch: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να ωφελήσει τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια
Οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες διύλισης.
Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων θα μπορούσε να ενισχυθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020 χάρη στην πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ο θετικός αντίκτυπος δεν θα είναι άμεσος, καθώς η απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ταμειακές ροές, αλλά και τη μόχλευση των επιχειρήσεων του κλάδου.
Συγχρόνως, ο κορωνοϊός περιπλέκει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.
Ήδη η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων, της μείωσης της δραστηριότητας του ναυτιλιακού τομέα και της περιορισμένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε περιοχές που επλήγησαν από τον ιό.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια δεν επηρεάζονται μόνο από την πρόσφατη κάμψη των αγορών πετρελαίου, αναφέρει η Fitch Ratings.
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν γρήγορα, οι εταιρείες διύλισης θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές οδηγούν σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων κίνησης, που αντισταθμίζουν τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις από τη συσσώρευση αποθεμάτων υψηλού κόστους.
Βέβαια, η αύξηση της ζήτησης λόγω των χαμηλότερων τιμών είναι απίθανο να συμβεί στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, λόγω του κορωνοϊού.
Έτσι, παρότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα τονώσουν πολύ τη ζήτηση, θα βοηθήσουν τα διυλιστήρια να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης