Άκρως απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις 3 κορυφαίων επενδυτικών οίκων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 λόγω του κορωνοιού
Σοκάρουν οι εκτιμήσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την πορεία των χρηματιστηρίων λόγω της δραματικής εξάπλωσης του κορωνοιού.
Η Goldman Sachs προειδοποιεί για μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ μεταξύ -5% με -7% για το β΄ τρίμηνο του 2020 ενώ βλέπει τον δείκτη S&P 500 στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26%.
Η αμερικανική Alliance Bernstein προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% ενώ τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο
Η Γερμανική Berenberg εκτιμάει ότι στο βασικό σενάριο ο κορωνοιός τελειώνει Ιούνιο, τραγικό σενάριο τέλος 2020.
Επίσης βλέπει ύφεση έως -3,5% στην ευρωζώνη για το 2020.
Προειδοποίηση σοκ της Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο -5% έως -7%, δεδομένη η ύφεση – Ο S&P 500 θα βυθιστεί στις 2.000 μον. ή -26%
Σε προειδοποίηση σοκ προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέροντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση και προβλέπει -5% έως -7% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμηση της για το β΄ τρίμηνο του 2020 από 0% σε -5% έως -7% που αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε -8,4%.
Ταυτόχρονα προβλέπει ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Οι 2.000 μονάδες από τις 3.380 μονάδες το υψηλό είναι πτώση -41%.
Η Goldman Sachs εξηγεί την στάση της.
Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία.
Σε απάντηση, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα σημειώσει απότομη επιδείνωση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Οι φόβοι για τον ιό έχουν ήδη αρχίσει να οδηγούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις δαπάνες για δραστηριότητες όπως τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και τα γεύματα στα εστιατόρια.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει τις πτήσεις, οι συσκέψεις έχουν μηδενιστεί, τα κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει όλα τα ταξίδια, τα θεματικά πάρκα έχουν κλείσει και η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει βυθιστεί.
Μεταξύ των αθλητικών πρωταθλημάτων, ακυρώθηκαν του μπάσκετ, χόκεϋ και ποδοσφαίρου, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ και αντισφαίρισης και η σεζόν του μπέιζμπολ έχει αναβληθεί.
Τα στοιχεία από τις online κρατήσεις εστιατορίων υποδεικνύουν επίσης μια μεγάλη πτώση στις επισκέψεις εστιατορίων, ειδικά στις πόλεις που επηρεάζονται χειρότερα, όπως το Seattle.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει καραντίνα στις ΗΠΑ.
Η εμπειρία χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ακραίες τοπικές καραντίνες.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης εκτός από τα φαρμακεία και τα mini market είναι κλειστά, όλα τα εστιατόρια είναι κλειστά, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι σχεδόν μηδενική και ορισμένα εργοστάσια έχουν κλείσει προσωρινά, ενώ πολλά άλλα λειτουργούν κάτω από τα κανονικά επίπεδα
Το παράδειγμα 1 παρέχει ενδεικτικές εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η επίπτωση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στο ανώτατο σημείο τους στις χειρότερες περιοχές.
Υποθέτουμε μείωση κατά 80% των δαπανών για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και μείωση κατά 50% των δαπανών για ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Συνολικά, οι υποθέσεις μας σχετικά με τις μειώσεις στην κατανάλωση σε αυτές τις κατηγορίες υποδηλώνουν μέγιστη επίδραση στο επίπεδο του ΑΕΠ στις περιοχές με τις χειρότερες επιπτώσεις της τάξης του 6-7%.
Οι μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών, όπως αυτές που παρατηρούνται σε άλλες οικονομίες που επλήγησαν από τον ιό και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα προστεθούν στο αρνητικό σενάριο για το ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ εξαρτάται από το ποιο μερίδιο της χώρας επηρεάζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πόσο κοντά πλησιάζουν οι πληγείσες περιοχές στο μέγιστο χτύπημα που παρουσιάζεται στο παράδειγμα 1 και πόσο διαρκεί η υποχώρηση από την κανονική οικονομική ζωή.
Το βασικό μας σενάριο έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τον Απρίλιο, καθώς πολλές περιοχές των ΗΠΑ.
Η Goldman εξακολουθεί να μειώνει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2020 σε + 0,4%, από 1,2%, η οποία ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα V θα ήταν το χειρότερο ετήσιο ΑΕΠ από την κρίση.
Προειδοποιεί η Alliance Bernstein: Η ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% - Τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο
Το βασικό σενάριο είναι ο κορωνοιός να τελειώσει τον Ιούνιο και το δραματικό σενάριο να τελειώσει έως τέλος του 2020 αναφέρει σε ανάλυση η γερμανική τράπεζα Berenberg
Σε ανάλυση της για τον κορωνοιό η γερμανική τράπεζα επεξεργάζεται τρία σενάρια για την χρονική διάρκεια και τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού.
● Ο ιός πλήττει την Ευρώπη:
Με την επιδείνωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν σωστά όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξαιρετική αβεβαιότητα σχετικά με τις ιατρικές προοπτικές και, σε μικρότερο βαθμό, τις πωλήσεις στις αγορές μετοχών επιδεινώνει την εμπιστοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σταδιακά θετικότερες ειδήσεις από την Κίνα, όπου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 μειώθηκε περισσότερο από τα δύο τρίτα από το ανώτατο όριο των 58 χιλιάδων στις 18 Φεβρουαρίου στις 15 χιλιάδες στις 12 Μαρτίου, δεν είναι παρηγοριά.
Η Ευρώπη, θα υποστεί μεγάλο σοκ και ακόμη δεν έχουμε εξετάσει τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού.
● Οι σκληροί μήνες που ακολουθούν:
Καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορωνοιού, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας στην Ιταλία, η δραστηριότητα στην λιανική και στις υπηρεσίες πλήττεται πολύ άσχημα, ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται σε ορισμένους υποτομείς, όπως τα super market.
Η παγκόσμια ζήτηση και προμήθεια μεταποιημένων προϊόντων πιθανότατα να υποχωρήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία επιβαρύνουν σημαντικά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα βλάψει σοβαρά την Ευρώπη που είναι προσανατολισμένη στο εμπόριο.
Άλλες χώρες ίσως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας με την καραντίνα τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό με μια υστέρηση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων.
● Το βασικό σενάριο – τα χειρότερα με τον Κορωνοιό τελειώνουν μέχρι τον Ιούνιο 2020:
Αναμένεται μια ευρεία μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο, η οποία πιθανότατα θα επιδεινωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο 2020, καθώς οι αρχές λαμβάνουν μέτρα π.χ. καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Ως βασικό σενάριο εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανάκαμψη θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2020 καθώς η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται και η αύξηση των κρατικών δαπανών επιτρέπει στα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κορωνοιό.
Αλλά ακόμη και με την ανάκαμψη του β΄ 6μήνου του 2020, το ετήσιο ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 θα μειωθεί κατά 1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγουμένως, αναμενόταν -0,1% σε ετήσια βάση για την Ευρωζώνη και 0,9% σε ετήσια βάση για το Ηνωμένο Βασίλειο ως βασικό σενάριο.
Από ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να ανακάμψει στο 2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.
Αυτή είναι το βασικό σενάριο
● Το κακό σενάριο - τα χειρότερα με τον κορωνοιό τελειώνουν τέλη του 2020:
Σε ένα σενάριο άκρως δυσμενώς, η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και οι αυστηροί περιορισμοί στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα επιμηκύνουν την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Το σενάριο αυτό θα συνεπαγόταν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στην Ευρωζώνη και μείωση κατά 2% για το Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη το 2021.
Η ανάκαμψη θα συνεχίσει υψηλότερο ρυθμό του ΑΕΠ από το 2022.
Τελικά , ωστόσο, ο αντίκτυπος του COVID-19 πρέπει να είναι προσωρινός.
Όλο και περισσότεροι, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό, τι χρειάζονται για να αποφύγουν ένα σενάριο τύπου 2008 με 2009.
Όσο μεγαλύτερο είναι το βραχυπρόθεσμο χτύπημα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη μετά.
Ακόμη και ένα άσχημο σενάριο δεν θα δικαιολογούσε μια μόνιμα χαμηλότερη αποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Δυστυχώς, ακόμη και η τεράστια νομισματική, φορολογική και ρυθμιστική πολιτική σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι πάντες πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για την πορεία της πανδημίας και ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Citigroup: Το πιο συντηρητικό σενάριο εκτιμά ύφεση -0,8% για την Ευρωζώνη το 2020 λόγω κορωνοϊού - Καθολικό και αβέβαιο το σοκ
Το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από το Covid-19 είναι μοναδικό στην ιστορία, αναπόφευκτο και καθολικό.
Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να αποτρέψει τη μερική διακοπή της λειτουργίας της οικονομίας, αναφέρει η Citigroup σε νέα ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει ύφεση της τάξεως του 0,8% το 2020.
Ακόμη και σε εκείνες τις χώρες όπου η κυβέρνηση είναι λιγότερο διατεθειμένη να λάβει ενεργά μέτρα περιορισμού (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), το κοινό και οι εργοδότες, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, περιορίζοντας τις δραστηριότητες που συνεπάγονται σωματική επαφή και προωθούν την αυτοαπομόνωση.
Επίσης, γεγονός είναι ότι το σοκ είναι καθολικό: επηρεάζει κάθε οικονομία (σίγουρα στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία χώρα απρόσβλητη), αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το σοκ γενικεύεται σε όλους τους τομείς, με την έννοια ότι σχεδόν κάθε άτομο σε ολόκληρη την κοινωνία επηρεάζεται από το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων, των περιορισμών στα ταξίδια ή οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα περιορισμού.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προφανής τσέπη ανθεκτικότητας μπορεί να αμβλύνει το σοκ.
Κατά την άποψη της Citigroup, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκτιμηθεί με οποιονδήποτε βαθμό η ακρίβεια το μέγεθος του αντικτύπου.
Η Citigroup μάλιστα παραδέχεται ότι έχει μειώσει κατά 2% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2020, στο -0,8%, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ συντηρητική πρόβλεψη.
Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, αναφέρει.
Προς πλήρη δημοσιονομική απορρόφηση (Με την υποστήριξη της ΕΚΤ)
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της διακοπής, καθώς όλες οι χώρες θέτουν αυστηρότερα μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19.
Αυτό το παγκόσμιο shutdown δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή, ίσως ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σε αυτή την κλίμακα.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος του οικονομικού αντικτύπου.
Εξαρτάται από παράγοντες για τους οποίους δεν έχουμε ορατότητα, όπως το μήκοςτου τερματισμού ή του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο ή άλλη θεραπεία.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να προσπαθήσουμε και να περιγράψουμε την πολιτική αντίδραση στην τρέχουσα κρίση.
Αυτό θα καθορίσει εάν ο αντίκτυπος του παγκόσμιου shutdown είναι συνολικά προσωρινός ή αν είναι μόνιμος.
Αυτό θα καθορίσει επίσης τη φύση των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων μιας κρίσης που πιθανώς να αλλάξει το περιβάλλον.
www.bankingnews.gr
Η Goldman Sachs προειδοποιεί για μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ μεταξύ -5% με -7% για το β΄ τρίμηνο του 2020 ενώ βλέπει τον δείκτη S&P 500 στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26%.
Η αμερικανική Alliance Bernstein προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% ενώ τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο
Η Γερμανική Berenberg εκτιμάει ότι στο βασικό σενάριο ο κορωνοιός τελειώνει Ιούνιο, τραγικό σενάριο τέλος 2020.
Επίσης βλέπει ύφεση έως -3,5% στην ευρωζώνη για το 2020.
Προειδοποίηση σοκ της Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο -5% έως -7%, δεδομένη η ύφεση – Ο S&P 500 θα βυθιστεί στις 2.000 μον. ή -26%
Σε προειδοποίηση σοκ προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέροντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση και προβλέπει -5% έως -7% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμηση της για το β΄ τρίμηνο του 2020 από 0% σε -5% έως -7% που αποτελεί την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε -8,4%.
Ταυτόχρονα προβλέπει ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες ή πτώση -26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Οι 2.000 μονάδες από τις 3.380 μονάδες το υψηλό είναι πτώση -41%.
Η Goldman Sachs εξηγεί την στάση της.
Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία.
Σε απάντηση, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα σημειώσει απότομη επιδείνωση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Οι φόβοι για τον ιό έχουν ήδη αρχίσει να οδηγούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις δαπάνες για δραστηριότητες όπως τα ταξίδια, η ψυχαγωγία και τα γεύματα στα εστιατόρια.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει τις πτήσεις, οι συσκέψεις έχουν μηδενιστεί, τα κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει όλα τα ταξίδια, τα θεματικά πάρκα έχουν κλείσει και η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει βυθιστεί.
Μεταξύ των αθλητικών πρωταθλημάτων, ακυρώθηκαν του μπάσκετ, χόκεϋ και ποδοσφαίρου, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ και αντισφαίρισης και η σεζόν του μπέιζμπολ έχει αναβληθεί.
Τα στοιχεία από τις online κρατήσεις εστιατορίων υποδεικνύουν επίσης μια μεγάλη πτώση στις επισκέψεις εστιατορίων, ειδικά στις πόλεις που επηρεάζονται χειρότερα, όπως το Seattle.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει καραντίνα στις ΗΠΑ.
Η εμπειρία χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ακραίες τοπικές καραντίνες.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης εκτός από τα φαρμακεία και τα mini market είναι κλειστά, όλα τα εστιατόρια είναι κλειστά, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι σχεδόν μηδενική και ορισμένα εργοστάσια έχουν κλείσει προσωρινά, ενώ πολλά άλλα λειτουργούν κάτω από τα κανονικά επίπεδα
Το παράδειγμα 1 παρέχει ενδεικτικές εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η επίπτωση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στο ανώτατο σημείο τους στις χειρότερες περιοχές.
Υποθέτουμε μείωση κατά 80% των δαπανών για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και μείωση κατά 50% των δαπανών για ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Συνολικά, οι υποθέσεις μας σχετικά με τις μειώσεις στην κατανάλωση σε αυτές τις κατηγορίες υποδηλώνουν μέγιστη επίδραση στο επίπεδο του ΑΕΠ στις περιοχές με τις χειρότερες επιπτώσεις της τάξης του 6-7%.
Οι μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών, όπως αυτές που παρατηρούνται σε άλλες οικονομίες που επλήγησαν από τον ιό και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα προστεθούν στο αρνητικό σενάριο για το ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ εξαρτάται από το ποιο μερίδιο της χώρας επηρεάζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πόσο κοντά πλησιάζουν οι πληγείσες περιοχές στο μέγιστο χτύπημα που παρουσιάζεται στο παράδειγμα 1 και πόσο διαρκεί η υποχώρηση από την κανονική οικονομική ζωή.
Το βασικό μας σενάριο έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τον Απρίλιο, καθώς πολλές περιοχές των ΗΠΑ.
Η Goldman εξακολουθεί να μειώνει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2020 σε + 0,4%, από 1,2%, η οποία ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα V θα ήταν το χειρότερο ετήσιο ΑΕΠ από την κρίση.
Προειδοποιεί η Alliance Bernstein: Η ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% - Τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο
Σοκάρει η Alliance Bernstein για τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ αναφέροντας ότι θα υποχωρήσει -8%.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Alliance Bernstein με 585 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και από τις πλέον αξιοσέβαστες στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο πανικός του κορωνοιού δεν έχει εκτιμηθεί για το εύρος των μεγάλων παρενεργειών που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.
Σε ανάλυση της η Alliance Bernstein αναφέρει ότι δύο από τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη μεταπολεμική περίοδο σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα και τον πανικό.
Το σημερινό δραματικό περιβάλλον έχει ορισμένα στοιχεία από την παρελθούσα κρίση, αυξάνοντας την πιθανότητα επανάληψης της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ που σημειώθηκαν το 1980 και το 2008.
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ
Τα τελευταία 60 χρόνια, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε δύο εξαιρετικά μεγάλες του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.
Το 4ο τρίμηνο του 2008 το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε στο επίπεδο σοκ -8,4% και το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 1980 υποχώρησε -8%.
Κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, είχαν διαφορετικά αίτια αλλά μπορούν να μας δώσουν μια καλή καθοδήγηση για το τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές ανά τον κόσμο.
Για παράδειγμα, το 1980, η απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οφειλόταν στην επιβολή πιστωτικών ελέγχων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα γύρω από τις ενέργειες της νέας πολιτικής.
Οι καταναλωτές ερμήνευσαν την οδηγία της Fed «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες» και μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% των καταναλωτών χρησιμοποίησαν λιγότερα δάνεια από ότι πριν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση 8,7% ετησίως στις πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο του 1980.
Το 4ο τρίμηνο του 2008, η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώθηκε λόγω της κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Το τρίτο τρίμηνο του 2008, η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οδήγησε σε ετήσια τριμηνιαία πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, της στέγασης και των εξαγωγών κατά 20% έως 30%, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση, όπως και ο κορωνοϊός.
Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες επίσης υπέστησαν μεγάλο χτύπημα, αλλά μειώθηκαν μόνο κατά 50% σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2020 αντιμετωπίζει παραπλήσιες προκλήσεις.
Βεβαίως, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα (και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικός) που περιβάλλει το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού.
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, επιβάλλονται ευρύτατοι περιορισμοί σε όλους τους τύπους εγχώριων και ξένων ταξιδιών, εργασιακής ζωής, καθώς και σε κοινωνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.
Ο κορωνοϊός είναι επίσης μια παγκόσμια κρίση που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Πάνω από όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη απότομη πτώση στις αγορές μετοχών, έχουν εξαϋλωθεί πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα διάστημα ενός ή περισσότερων μηνών, γεγονός που θα επιβαρύνει σοβαρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Πολλοί από τους τομείς της κατανάλωσης και των υπηρεσιών των επιχειρήσεων είναι πιθανό να αντιλαμβάνονται ήδη το κύριο βάρος της μείωσης των πωλήσεων και των εσόδων.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν «σκληροί μηνιαίοι αριθμοί σε πραγματικό χρόνο» για τις πωλήσεις και τα έσοδα στον τομέα των υπηρεσιών.
Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Απογραφής για τα έσοδα του τομέα των υπηρεσιών δημοσιεύεται κάθε 80 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου, επομένως η πλήρης αξιολόγηση των εσόδων και των πωλήσεων του τομέα υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι γνωστή μέχρι τον Ιούνιο και τα στοιχεία του 2ου τριμήνου δεν θα είναι γνωστά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Η συνομιλία με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε ότι οι κυβερνητικοί στατιστικολόγοι συζητούν πώς να εκτιμήσουν σωστά το έλλειμμα «δεδομένου» ότι για την ώρα θα παρακολουθούν πολλούς από τους "πρώιμους" δείκτες τους, όπως οι θέσεις εργασίας.
Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης οι πωλήσεις και τα έσοδα ανά εργαζόμενο υποχωρούν βίαια, έτσι τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας δεν θα παράσχουν πλήρη αξιολόγηση των εσόδων του τομέα υπηρεσιών.
Δεδομένης της ταχύτητας και του εύρους των γεγονότων, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Alliance Bernstein προειδοποιεί ότι η μείωση των πωλήσεων και των εσόδων από τις εταιρίες θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από ότι αναμένουν οι χρηματιστηριακές αγορές…
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Alliance Bernstein με 585 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και από τις πλέον αξιοσέβαστες στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο πανικός του κορωνοιού δεν έχει εκτιμηθεί για το εύρος των μεγάλων παρενεργειών που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.
Σε ανάλυση της η Alliance Bernstein αναφέρει ότι δύο από τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη μεταπολεμική περίοδο σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα και τον πανικό.
Το σημερινό δραματικό περιβάλλον έχει ορισμένα στοιχεία από την παρελθούσα κρίση, αυξάνοντας την πιθανότητα επανάληψης της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ που σημειώθηκαν το 1980 και το 2008.
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ
Τα τελευταία 60 χρόνια, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε δύο εξαιρετικά μεγάλες του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.
Το 4ο τρίμηνο του 2008 το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε στο επίπεδο σοκ -8,4% και το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 1980 υποχώρησε -8%.
Κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, είχαν διαφορετικά αίτια αλλά μπορούν να μας δώσουν μια καλή καθοδήγηση για το τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές ανά τον κόσμο.
Για παράδειγμα, το 1980, η απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οφειλόταν στην επιβολή πιστωτικών ελέγχων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα γύρω από τις ενέργειες της νέας πολιτικής.
Οι καταναλωτές ερμήνευσαν την οδηγία της Fed «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες» και μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% των καταναλωτών χρησιμοποίησαν λιγότερα δάνεια από ότι πριν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση 8,7% ετησίως στις πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο του 1980.
Το 4ο τρίμηνο του 2008, η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώθηκε λόγω της κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Το τρίτο τρίμηνο του 2008, η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οδήγησε σε ετήσια τριμηνιαία πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, της στέγασης και των εξαγωγών κατά 20% έως 30%, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση, όπως και ο κορωνοϊός.
Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες επίσης υπέστησαν μεγάλο χτύπημα, αλλά μειώθηκαν μόνο κατά 50% σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2020 αντιμετωπίζει παραπλήσιες προκλήσεις.
Βεβαίως, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα (και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικός) που περιβάλλει το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού.
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, επιβάλλονται ευρύτατοι περιορισμοί σε όλους τους τύπους εγχώριων και ξένων ταξιδιών, εργασιακής ζωής, καθώς και σε κοινωνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.
Ο κορωνοϊός είναι επίσης μια παγκόσμια κρίση που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Πάνω από όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη απότομη πτώση στις αγορές μετοχών, έχουν εξαϋλωθεί πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα διάστημα ενός ή περισσότερων μηνών, γεγονός που θα επιβαρύνει σοβαρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Πολλοί από τους τομείς της κατανάλωσης και των υπηρεσιών των επιχειρήσεων είναι πιθανό να αντιλαμβάνονται ήδη το κύριο βάρος της μείωσης των πωλήσεων και των εσόδων.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν «σκληροί μηνιαίοι αριθμοί σε πραγματικό χρόνο» για τις πωλήσεις και τα έσοδα στον τομέα των υπηρεσιών.
Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Απογραφής για τα έσοδα του τομέα των υπηρεσιών δημοσιεύεται κάθε 80 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου, επομένως η πλήρης αξιολόγηση των εσόδων και των πωλήσεων του τομέα υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι γνωστή μέχρι τον Ιούνιο και τα στοιχεία του 2ου τριμήνου δεν θα είναι γνωστά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Η συνομιλία με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε ότι οι κυβερνητικοί στατιστικολόγοι συζητούν πώς να εκτιμήσουν σωστά το έλλειμμα «δεδομένου» ότι για την ώρα θα παρακολουθούν πολλούς από τους "πρώιμους" δείκτες τους, όπως οι θέσεις εργασίας.
Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης οι πωλήσεις και τα έσοδα ανά εργαζόμενο υποχωρούν βίαια, έτσι τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας δεν θα παράσχουν πλήρη αξιολόγηση των εσόδων του τομέα υπηρεσιών.
Δεδομένης της ταχύτητας και του εύρους των γεγονότων, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Alliance Bernstein προειδοποιεί ότι η μείωση των πωλήσεων και των εσόδων από τις εταιρίες θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από ότι αναμένουν οι χρηματιστηριακές αγορές…
Berenberg: Βασικό σενάριο ο κορωνοιός τελειώνει Ιούνιο, τραγικό σενάριο τέλος 2020 – Έως -3,5% η ύφεση στην ευρωζώνη
Το βασικό σενάριο είναι ο κορωνοιός να τελειώσει τον Ιούνιο και το δραματικό σενάριο να τελειώσει έως τέλος του 2020 αναφέρει σε ανάλυση η γερμανική τράπεζα Berenberg
Σε ανάλυση της για τον κορωνοιό η γερμανική τράπεζα επεξεργάζεται τρία σενάρια για την χρονική διάρκεια και τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού.
● Ο ιός πλήττει την Ευρώπη:
Με την επιδείνωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν σωστά όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξαιρετική αβεβαιότητα σχετικά με τις ιατρικές προοπτικές και, σε μικρότερο βαθμό, τις πωλήσεις στις αγορές μετοχών επιδεινώνει την εμπιστοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σταδιακά θετικότερες ειδήσεις από την Κίνα, όπου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 μειώθηκε περισσότερο από τα δύο τρίτα από το ανώτατο όριο των 58 χιλιάδων στις 18 Φεβρουαρίου στις 15 χιλιάδες στις 12 Μαρτίου, δεν είναι παρηγοριά.
Η Ευρώπη, θα υποστεί μεγάλο σοκ και ακόμη δεν έχουμε εξετάσει τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού.
● Οι σκληροί μήνες που ακολουθούν:
Καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορωνοιού, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας στην Ιταλία, η δραστηριότητα στην λιανική και στις υπηρεσίες πλήττεται πολύ άσχημα, ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται σε ορισμένους υποτομείς, όπως τα super market.
Η παγκόσμια ζήτηση και προμήθεια μεταποιημένων προϊόντων πιθανότατα να υποχωρήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία επιβαρύνουν σημαντικά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα βλάψει σοβαρά την Ευρώπη που είναι προσανατολισμένη στο εμπόριο.
Άλλες χώρες ίσως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας με την καραντίνα τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό με μια υστέρηση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων.
● Το βασικό σενάριο – τα χειρότερα με τον Κορωνοιό τελειώνουν μέχρι τον Ιούνιο 2020:
Αναμένεται μια ευρεία μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο, η οποία πιθανότατα θα επιδεινωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο 2020, καθώς οι αρχές λαμβάνουν μέτρα π.χ. καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Ως βασικό σενάριο εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανάκαμψη θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2020 καθώς η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται και η αύξηση των κρατικών δαπανών επιτρέπει στα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κορωνοιό.
Αλλά ακόμη και με την ανάκαμψη του β΄ 6μήνου του 2020, το ετήσιο ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 θα μειωθεί κατά 1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγουμένως, αναμενόταν -0,1% σε ετήσια βάση για την Ευρωζώνη και 0,9% σε ετήσια βάση για το Ηνωμένο Βασίλειο ως βασικό σενάριο.
Από ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να ανακάμψει στο 2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.
Αυτή είναι το βασικό σενάριο
● Το κακό σενάριο - τα χειρότερα με τον κορωνοιό τελειώνουν τέλη του 2020:
Σε ένα σενάριο άκρως δυσμενώς, η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και οι αυστηροί περιορισμοί στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα επιμηκύνουν την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Το σενάριο αυτό θα συνεπαγόταν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στην Ευρωζώνη και μείωση κατά 2% για το Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη το 2021.
Η ανάκαμψη θα συνεχίσει υψηλότερο ρυθμό του ΑΕΠ από το 2022.
Τελικά , ωστόσο, ο αντίκτυπος του COVID-19 πρέπει να είναι προσωρινός.
Όλο και περισσότεροι, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό, τι χρειάζονται για να αποφύγουν ένα σενάριο τύπου 2008 με 2009.
Όσο μεγαλύτερο είναι το βραχυπρόθεσμο χτύπημα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη μετά.
Ακόμη και ένα άσχημο σενάριο δεν θα δικαιολογούσε μια μόνιμα χαμηλότερη αποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Δυστυχώς, ακόμη και η τεράστια νομισματική, φορολογική και ρυθμιστική πολιτική σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι πάντες πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για την πορεία της πανδημίας και ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Citigroup: Το πιο συντηρητικό σενάριο εκτιμά ύφεση -0,8% για την Ευρωζώνη το 2020 λόγω κορωνοϊού - Καθολικό και αβέβαιο το σοκ
Το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από το Covid-19 είναι μοναδικό στην ιστορία, αναπόφευκτο και καθολικό.
Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να αποτρέψει τη μερική διακοπή της λειτουργίας της οικονομίας, αναφέρει η Citigroup σε νέα ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει ύφεση της τάξεως του 0,8% το 2020.
Ακόμη και σε εκείνες τις χώρες όπου η κυβέρνηση είναι λιγότερο διατεθειμένη να λάβει ενεργά μέτρα περιορισμού (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), το κοινό και οι εργοδότες, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, περιορίζοντας τις δραστηριότητες που συνεπάγονται σωματική επαφή και προωθούν την αυτοαπομόνωση.
Επίσης, γεγονός είναι ότι το σοκ είναι καθολικό: επηρεάζει κάθε οικονομία (σίγουρα στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία χώρα απρόσβλητη), αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το σοκ γενικεύεται σε όλους τους τομείς, με την έννοια ότι σχεδόν κάθε άτομο σε ολόκληρη την κοινωνία επηρεάζεται από το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων, των περιορισμών στα ταξίδια ή οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα περιορισμού.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προφανής τσέπη ανθεκτικότητας μπορεί να αμβλύνει το σοκ.
Κατά την άποψη της Citigroup, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκτιμηθεί με οποιονδήποτε βαθμό η ακρίβεια το μέγεθος του αντικτύπου.
Η Citigroup μάλιστα παραδέχεται ότι έχει μειώσει κατά 2% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2020, στο -0,8%, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ συντηρητική πρόβλεψη.
Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, αναφέρει.
Προς πλήρη δημοσιονομική απορρόφηση (Με την υποστήριξη της ΕΚΤ)
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της διακοπής, καθώς όλες οι χώρες θέτουν αυστηρότερα μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19.
Αυτό το παγκόσμιο shutdown δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή, ίσως ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σε αυτή την κλίμακα.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος του οικονομικού αντικτύπου.
Εξαρτάται από παράγοντες για τους οποίους δεν έχουμε ορατότητα, όπως το μήκοςτου τερματισμού ή του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξει ένα εμβόλιο ή άλλη θεραπεία.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να προσπαθήσουμε και να περιγράψουμε την πολιτική αντίδραση στην τρέχουσα κρίση.
Αυτό θα καθορίσει εάν ο αντίκτυπος του παγκόσμιου shutdown είναι συνολικά προσωρινός ή αν είναι μόνιμος.
Αυτό θα καθορίσει επίσης τη φύση των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων μιας κρίσης που πιθανώς να αλλάξει το περιβάλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών