Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να επαναδιαπραγματευτούν το ελληνικό Μνημόνιο – Πως οι προσπάθειες για δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη μπορεί να πέσουν στο κενό εξαιτίας των εθνικιστικών κομμάτων

tags :
UBS: Οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να επαναδιαπραγματευτούν το ελληνικό Μνημόνιο – Πως οι προσπάθειες για δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη μπορεί να πέσουν στο κενό εξαιτίας των εθνικιστικών κομμάτων
Κατηγορηματικός σχετικά με τη επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού Μνημονίου, ο Paul Donovan. "Γίνεται πολύς λόγος για την προθυμία των Ευρωπαίων να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους διάσωσης της Ελλάδας - θα αναγκαστούν φυσικά'', σημειώνει. Ο οικονομολόγος της UBS ενδιαφέρεται όμως περισσότερο για τις επιπτώσεις της ανόδου του εθνικισμού στις χώρες της ευρωζώνης, με τις χώρες που να βρίσκονται στο μεταίχμιο να είναι η Ελλάδα και η Γαλλία.
Στην Ελλάδα, Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 7% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε το 14% στον πρώτο γύρο και κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στην εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, οι True Fins στην Φινλανδία είναι το τρίτο κόμμα, ενώ το Sinn Fein της Ιρλανδίας είναι στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τον Donovan, η άνοδος του εθνικισμού καθιστά δυσκολότερη την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Ένα από τα βασικότερα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης, είναι η μεταφορά κεφαλαίων από τις πλεονασματικές μονάδες στις ελλειμματικές. Όμως οι ασθενέστερες χώρες φαίνονται αγανακτισμένες από τους όρους δανεισμού που τους επιβάλλονται ενώ ταυτόχρονα, οι ισχυρότερες οικονομίες είναι αγανακτισμένες ότι τα πλεονάσματα τους διοχετεύονται εκτός εθνικού πεδίου.
Η μεγάλη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να σταματήσουν την ανάπτυξη του τοπικιστικού αισθήματος, ώστε να επιτύχουν όσο πιο γρήγορα τη δημοσιονομική ένωση. Εάν τα εθνικιστικά κόμματα αυξάνουν τις δυνάμεις τους, τότε οι προσπάθειες για την πραγματική ομοσπονδιοποίηση της ευρωζώνης θα πέσουν στο κενό, παρατηρεί ο Donovan.
Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι πως ο εθνικισμός κάνει λιγότερο ανταγωνιστικές τις οικονομίες. Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική που υποδεικνύεται από τις υπηρεσίες της ευρωζώνης, εμποδίζει την εφαρμογή της, άρα καθηλώνει και την παραγωγικότητα. Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αυτή η εξέλιξη δεν είναι αμελητέα σε όρους οικονομικού κόστους, καταλήγει ο Donovan.

Τι προκαλεί το κύμα του εθνικισμού;

Πρώτον, οι υποστηρικτές τείνουν να προέρχονται από οικονομικά ανασφαλή στρώματα της κοινωνίας, αν όχι τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Είναι πιο πιθανό να είναι εκείνες οι ομάδες της κοινωνίας που οι ίδιοι αισθάνονται ότι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από οικονομική άποψη, γράφει ο Donovan. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν σε περίπτωση βίαιων αλλαγών στην οικονομία ή στην κοινωνία. Έτσι εξηγείται γιατί ο εθνικισμός είναι τόσο διαδεδομένος στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Δεύτερον, οι υποστηρικτές είναι εχθρικοί προς τη μετανάστευση και αντιλαμβάνονται τους ξένους ως οικονομικό και πολιτιστικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης