Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΒΒ για τη Μυτιληναίος

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΒΒ για τη Μυτιληναίος
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ για τη Μυτιληναίος
Σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook της Μυτιληναίος η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας, την ίδια στιγμή, την αξιολόγηση «ΒΒ».
Η αναθεώρηση του Outlook της Μυτιληναίος οφείλεται στο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις επί μακρόν χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, στην πίεση στις βιομηχανίες αλουμινίου, στην αναμενόμενη χαμηλή απόδοση των επιχειρήσεων μηχανικής, προμηθειών και κατασκευών (EPC), αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλεί η επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού.
Η Fitch εκτιμά προσωρινή αύξηση της μόχλευσης, λόγω του μεγάλου κεφαλαίου της Μυτιληναίος, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα τρία χρόνια, για την κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα προσφέρει σημαντική συνεισφορά στα EBITDA και σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις ταμειακές ροές μόλις αρχίσει να λειτουργεί το 2022.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει επίσης τα σημαντικά μικρότερα περιθώρια για νέες οργανικές επενδύσεις ή εξαγορές.
Ο αμερικανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι η Μυτιληναίος έχει την ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, χάρη στη ρευστότητα που διαθέτει, αλλά και γιατί δεν έχει σημαντικά χρέη που λήγουν πριν από το 2024.
Όπως εκτιμά, η σταθερή απόδοση ισχύος και φυσικού αερίου θα παρέχει στον όμιλο βιώσιμες ταμειακές ροές και θα βοηθήσει στην ενίσχυστη των ασθενέστερων αποτελεσμάτων της μεταλλουργίας και του EPC.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΒΒ» στηρίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της Μυτιληναίος, στις κάθετες και χαμηλού κόστους μονάδες μεταλλουργίας, καθώς και στην ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Fitch υπολογίζει ότι τα FFO της Μυτιληναίος θα παραμείνουν υψηλά πάνω από 3,5x έως το 2021.
Αναμένει, όμως, ότι η καθαρή μόχλευσή της θα πέσει εύκολα κάτω από 3,0x το 2022.
Η ελληνική εταιρεία στοχεύει στη διατήρηση του καθαρού χρέους προς το EBITDA κάτω από το 3x, με προσωρινές αποκλίσεις για την κάλυψη πιθανών εξαγορών ή βαρέων κεφαλαίων.
Κατά την εκτίμηση της Fitch, έχει επί του παρόντος περιθώριο για να προχωρήσει σε σημαντικές δαπάνες για εξαγορές.
Στα τέλη του 2019, ο όμιλος διέθετε 673 εκατ. ευρώ σε μετρητά, τα οποία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ήταν περισσότερο από επαρκή για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές του χρέους και το αναμενόμενο αρνητικό FCF περίπου 1,555 εκατ. ευρώ το 2020.
Το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού χρέους της Μυτιληναίος προέρχεται από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη και αναμένουμε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω της κρίσης COVID-19, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει την ικανότητα της ελληνικής εταιρείας να λάβει δάνεια για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης