Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι Ευρωπαίοι χάνουν το χρόνο τους μιλώντας για το ευρωομόλογο – Σε τίποτα δεν θα βοηθήσει να σταματήσει η κρίση χρέους – Θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημοσιονομική ένωση το ταχύτερο

tags :
UBS: Οι Ευρωπαίοι χάνουν το χρόνο τους μιλώντας για το ευρωομόλογο – Σε τίποτα δεν θα βοηθήσει να σταματήσει η κρίση χρέους – Θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημοσιονομική ένωση το ταχύτερο
«Χάσιμο χρόνου» θεωρεί τη συζήτηση για το ευρωομόλογο ο αναλυτής της UBS, Paul Donovan, θεωρώντας ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ακόμη και αν υιοθετηθεί αυτό το εργαλείο αμοιβαιοποίησης του χρέους. Τα ευρωομόλογα δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ευρώ, ακόμη και αν συνάδουν με κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, αναφέρει ο Donovan.
Στην έκθεση με τίτλο «Why Eurobonds are pointless» (γιατί τα ευρωομόλογα είναι άσκοπα), ο αναλυτής της UBS, επισημαίνει ότι ακόμη δεν είναι τίποτα γνωστό για το πώς θα λειτουργεί το ευρωομόλογο. Θα καλύπτουν μέχρι 60% του χρέους; Θα περιλαμβάνει ρήτρες ανάπτυξης; Θα ενσωματωθούν ποινές για χώρες που ξεπερνούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ; Ποιος θα είναι ο ρόλος του ESM;

Είναι ένα απαραίτητο το ευρωομολόγο;

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι "όχι". Η επίσημη απάντηση είναι «όχι, όχι βέβαια, δεν είναι έτσι», γράφει χαρακτηριστικά ο Donovan.
Η δημοσιονομική ένωση δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία της νομισματικής ένωσης, αλλά αμβλύνει την ζημία που προκαλείται από μια κοινή νομισματική πολιτική. Σε περίπτωση που η νομισματική πολιτική είναι ακατάλληλη, οι δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να περιορίσουν την οικονομική απόκλιση. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε ενιαία λειτουργία νομισματικής ένωσης στον πλανήτη, για πάνω από δύο χιλιετίες, συνοδευόταν και από μηχανισμούς μεταφοράς κεφαλαίων - πλεονασμάτων.
Ένα ευρωομόλογο είναι μια πολύ αδέξια έκφανση της δημοσιονομικής ένωσης. Οι οικονομίες που είναι πιο αξιόπιστες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των οικονομιών που είναι λιγότερο αξιόπιστες. Φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η απόδοση για το ευρωομόλογο θα είναι υψηλότερη από εκείνη των αξιόπιστων χωρών και χαμηλότερη από εκείνες που πληρώνουν οι λιγότερο αξιόπιστες.
Τι θα συνέβαινε όμως χωρίς ευρωομολόγο; Μια χώρα στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το κόστος του χρέους της, και την απουσία συλλογικής αντιμετώπισης του χρέους, με μία χρεοκοπία. Και τι έγινε; Οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευθύνη για την πορεία του χρέους τους. Όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα. Εάν όμως, με τη δημοσιονομική ένωση, μεταφέρονταν παροχές προς τα αδύναμα στρώματα, τότε ο οικονομικός αντίκτυπος της πτώχευσης θα μετριάζεται. Για παράδειγμα, αν και η Καλιφόρνια έχει χρεοκοπήσει, οι πολίτες του San Bernardino της Καλιφόρνιας έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ενώ οι άνεργοι του San Bernardino εξακολουθούν να δέχονται τις παροχές τους.

Οι συζητήσεις για το ευρωομόλογο θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά

Το ευρωομόλογο απειλεί με σοβαρές ζημιές στη ζώνη του ευρώ, αναφέρει ο Donovan. Η έννοια του ευρωομολόγου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοήθεια των πλούσιων χωρών προς τις φτωχές. Υπάρχει δηλαδή μια αίσθηση της υποχρέωσης των φτωχών προς τους πλούσιους. Αυτή η εξέλιξη είναι δυνητικά πολύ επιζήμια για την ενότητα της ευρωζώνης.
Η ευρωζώνη θα πρέπει να κινηθεί μακριά από τον εθνικισμό και προς την μεγαλύτερη σύγκλιση. Αυτό που χρειάζεται είναι η συλλογική ευθύνη για ορισμένες πτυχές της φορολογικής πολιτικής σαν αντιστάθμισμα ζημιών της συλλογικής νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης