Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για αυτούς τους κινδύνους

tags :
El Erian: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για αυτούς τους κινδύνους
Αυτό που είναι επιθυμητό μπορεί να μην είναι πολιτικά εφικτό και αυτό που έχει αποδειχθεί εφικτό δεν είναι πλέον βιώσιμο, αναφέρει ο El Erian
Θα υπάρξει η μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ της Wall Street και της Main Street;
Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα για τους επενδυτές που τοποθετούν τα χαρτοφυλάκια τους για το 2021, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Mohamed El-Erian, πρόεδρος του Queens’ College στο Cambridge university και σύμβουλος στην Allianz και την Gramercy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το παραπάνω είναι επίσης ένα σημαντικό ερώτημα για την παγκόσμια οικονομία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, βιώσαμε μια περαιτέρω απότομη διεύρυνση ενός ήδη αξιοσημείωτου χάσματος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας.
Η ταχεία ανάκαμψη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων από τα χαμηλότερα επίπεδα της 23ης Μαρτίου οδήγησε τους σημαντικούς δείκτες των ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και πριν από τα πρόσφατα καλά νέα για τα εμβόλια του Covid-19.
Σε συνδυασμό με ακόμη πιο εξυπηρετικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, αυτό επέτρεψε την έκδοσης ρεκόρ χρεών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίου.
Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Ένα άλλο κύμα κορωνοϊού στέλνει τμήματα της Ευρώπης πίσω σε ύφεση.
Αυτό εξοικονομεί ενέργεια από την ανάκαμψη των ΗΠΑ και περιορίζει το βαθμό στον οποίο η ανατολική Ασία με καλύτερη απόδοση μπορεί να είναι μια ισχυρή ατμομηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «ουλών» που διαβρώνει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η κληρονομιά του Covid-19
 
Μια αβέβαιη οικονομική προοπτική με αξιοσημείωτη διασπορά μεταξύ των συστημικά σημαντικών χωρών είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που κληρονόμησε ο Covid-19 και που έχουν αναιρέσει οι αγορές λόγω της μεγάλης πίστης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να προστατεύουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από δυσμενείς επιρροές.
Ως αγορές, οι επενδυτές έχουν επεκτείνει εύκολα τον προστατευτικό χαρακτήρα της ομπρέλας σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που, στην καλύτερη περίπτωση, υποστηρίζονται έμμεσα μόνο από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας (όπως οι αναδυόμενες αγορές).
Είναι μια εξαιρετικά ισχυρή δυναμική, και αναπόφευκτα ξεπερνά τα προβλήματα.
Τίποτα δεν είναι πιο καθησυχαστικό για έναν επενδυτή από τη γνώση ότι οι κεντρικές τράπεζες, με πολύ βαθύτερες τσέπες, θα αγοράσουν τα χρεόγραφα που κατέχουν - ειδικά όταν αυτοί οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να το πράξουν σε οποιαδήποτε τιμή.
Η ορθολογική απάντηση των επενδυτών δεν είναι μόνο να επιταχύνουν εκ των προτέρων τις αγορές τους, αλλά και να αναζητήσουν σχετικές ευκαιρίες στις οποίες θα προωθηθούν κεφάλαια που αναζητούν απόδοση.
Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς φαινομενικά ατελείωτες συγκεντρώσεις που βασίζονται στη ρευστότητα ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη.
Επίσης, αλλάζει τη ρύθμιση της αγοράς και αναστρέφει την παραδοσιακή σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
 
Τα τρία σενάρια

Με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές το 2021 είναι πιθανότατα λιγότερες για τις πρώτες εβδομάδες και περισσότερες για αργότερα μέσα στο έτος.
Αυτό συμβαίνει εάν ένας ή περισσότεροι αρνητικοί καταλύτες ξαφνικά επιταχυνθούν - μια αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής (πολύ απίθανο), ένα ατύχημα στην αγορά λόγω υπερβολικής ανάληψης κινδύνων (πιο πιθανό αλλά όχι υπερβολικά), και αυξανόμενων εταιρικών πτωχεύσεων (το πιο πιθανό αλλά θα εξομαλυνόταν με την πάροδο του χρόνου ).
Ενώ οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο κύμα ρευστότητας προς το παρόν, τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολα καθώς φτάνουμε στο 2021.
Η βαθύτερη στρέβλωση των αγορών των κεντρικών τραπεζών θα είναι πιο δύσκολο να προστατευτεί σε μια οικονομία που ανακάμπτει εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών.
Όσο ευπρόσδεκτη θα είναι αυτή η ανάκαμψη, είναι απίθανο να αρκεί για να αντισταθμιστεί πλήρως ο αντίκτυπος των εταιρικών πτωχεύσεων ή των επιβλαβών συνεπειών της πανδημίας.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ημέρα που δεν θα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα σε μια διόρθωση.
 
Αναθεώρηση επενδυτικής φιλοσοφίας

Η πλοήγηση σε ένα τέτοιο τοπίο θα απαιτήσει αναλυτικά εργαλεία που, ειρωνικά, θα είχαν μειώσει τις αποδόσεις κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ράλι που βασίζεται στη ρευστότητα.
Αυτά είναι οι εξαιρετικά λεπτομερείς πιστώσεις και τεχνικές αναλύσεις, σχεδιασμός σεναρίων, έξυπνη δομή, αξιολογήσεις ρευστότητας σε τμήματα της αγοράς και καλύτερη κατανόηση του βαθμού ανάκτησης των επενδυτικών λαθών. Περιλαμβάνει επίσης την προθυμία να επανεξεταστεί κάποια συμβατική σοφία.
Αυτό συνεπάγεται επανεξέταση της παραδοσιακής δομής χαρτοφυλακίου της τοποθέτησης 60% των κεφαλαίων σε μετοχές και 40% σε σταθερό εισόδημα τώρα που οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα είναι τόσο τεχνητά πιεσμένες.
Ήδη, η μεγάλη αποσύνδεση συνεχίστηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Αυτό δείχνει, για άλλη μια φορά, τις ακούσιες συνέπειες μιας πολιτικής προσέγγισης που επιβαρύνει υπερβολικά τις κεντρικές τράπεζες.
Η ελπίδα για το 2021 είναι ότι, με μια οικονομική ανάκαμψη με εμβόλιο, τα καλύτερα εταιρικά βασικά στοιχεία θα αρχίσουν να επικυρώνουν τις αυξημένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα επιτρέψουν μια ομαλή εξισορρόπηση του συνδυασμού νομισματικής-δημοσιονομικής-διαρθρωτικής πολιτικής.
Υπάρχουν δύο κίνδυνοι και όχι μόνο για τις αγορές.
Πρώτον, αυτό που είναι επιθυμητό μπορεί να μην είναι πολιτικά εφικτό και δεύτερο, αυτό που έχει αποδειχθεί εφικτό δεν είναι πλέον βιώσιμο, καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης