Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GMO: Ετοιμαστείτε για ημέρες... Αποκάλυψης στις αγορές - Από που θα έλθει το κραχ

GMO: Ετοιμαστείτε για ημέρες... Αποκάλυψης στις αγορές - Από που θα έλθει το κραχ
Όλες οι φούσκες τελειώνουν με σχεδόν καθολική αποδοχή ότι η τρέχουσα bull market δεν θα τελειώσει ακόμα…
Να ετοιμαστούν για ημέρες... Αποκάλυψης, προειδοποιεί ο Jeremy Grantham της GMO, καθώς η μακρά bull market έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη επική φούσκα.
Ειδικότερα, στην τελευταία ανάλυσή του, ο Grantham επισημαίνει ότι η ακραία υπερτίμηση, οι εκρηκτικές αυξήσεις τιμών, η φρενήρη έκδοση χρέους και η κερδοσκοπική συμπεριφορά επενδυτή, έχουν δημιουργήσει μία από τις μεγάλες φούσκες της οικονομικής ιστορίας, ακριβώς όπως έγινε το 1929 και το 2000.

Θα χάσουν οι νικητές του 2020;

Αυτές οι φούσκες είναι εκεί όπου οι επενδυτές εμφανίζονται πραγματικά επιτυχημένοι.
Η επιλογή ενός ασφαλούς χαρτοφυλακίου για την αποφυγή της μεγαλύτερης ζημιάς από το σκάσιμο της φούσκας είναι πιθανώς το πιο δύσκολο μέρος.
Αλλά αυτή η φούσκα θα εκραγεί σε εύθετο χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί η Fed να την υποστηρίξει, με επακόλουθες καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και στα χαρτοφυλάκια.
Από τη μία πλευρά, οι επενδυτές δεν μπορεί κανείς να αλλάξει το γεγονός ότι ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλότερης τιμής θα παράγει χαμηλότερη απόδοση από ένα περιουσιακό στοιχείο χαμηλότερης τιμής.
Τις περισσότερες φορές, οι μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν λογικές τιμές σε σχέση με άλλες.
Η σωστή στρατηγική είναι μικρά στοιχήματα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται φθηνότερα.
Η αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων με το κριτήριο της αποτίμησης μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις φάσεις με κάποια μικρή απόδοση.
«Μικρές» επειδή οι ίδιες οι ευκαιρίες είναι μικρές.

Η ορθή κατανομή των χαρτοφυλακίων

Το πραγματικό πρόβλημα με την κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο, είναι στους υπόλοιπους χρόνους όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων απομακρύνονται από την εύλογη αξία.
Αυτό δεν είναι τόσο κακό στις bear markets, επειδή οι σημαντικές αγορές αρκούδων τείνουν να είναι σύντομες και βάναυσες.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι στις μεγάλες bull markets που διαρκούν χρόνια.
Οι μακροχρόνιες, βραδείς αγορές ταύρων μπορούν να περάσουν πολλά χρόνια πάνω από την εύλογη αξία και ακόμη και δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια πολύ πιο πάνω.
Αυτά τα γεγονότα μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν την υπομονή των περισσότερων επενδυτών.
Και όταν οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ γρήγορες, συνήθως προς το τέλος μιας αγοράς ταύρων, η ανυπομονησία ακολουθείται από άγχος.

Τα σημάδια της φούσκας

Σύμφωνα με τον Grantham, αυτό το καλοκαίρι, ήταν πιθανό να βρισκόμασταν στα μεταγενέστερα στάδια μιας φούσκας, με κάποια αμφιβολία να δημιουργήθηκε από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του COVID κραχ.
Το μοναδικό πιο αξιόπιστο χαρακτηριστικό των τελευταίων σταδίων των μεγάλων φουσκών της ιστορίας ήταν η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των επενδυτών, ειδικά από την πλευρά των ατόμων.
Για τα πρώτα 10 χρόνια αυτής της αγοράς ταύρων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, δεν είχαμε τέτοια άγρια ​​κερδοσκοπία.
Αλλά τώρα το έχουμε.
Σε ποσά ρεκόρ.
Ο "δείκτης Buffett", η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου προς το ΑΕΠ, έσπασε το ρεκόρ του από τα υψηλά επίπεδα του 2000.
Επίσης, το 2020, υπήρχαν 480 IPO (συμπεριλαμβανομένων των 248 SPAC2) - περισσότερες από τις 406 IPOs το 2000.
Υπάρχουν επίσης 150 εταιρείες που έχουν υπερτριπλασιαστοί το έτος, ή που είναι τριπλασιάζονται κάθε χρόνο της προηγούμενης δεκαετίας.
Ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα: Ο βραβευμένος με Νόμπελ και η μακροχρόνια αρκούδα Robert Shiller - ο οποίος σωστά και γενναία προειδοποίησε για τις φούσκες του 2000 και του 2007 - έχει αυξήσει τις αντισταθμίσεις του αυτή τη φορά, επισημαίνοντας πρόσφατα ότι ο θρυλικός δείκτης τιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων CAPE (που υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι σχεδόν τόσο υπερτιμημένες όσο στην κορυφή του 2000) δείχνει λιγότερο εντυπωσιακή υπερτίμηση σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Η επιτάχυνση της φούσκας

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι από το καλοκαίρι η αγορά έχει προχωρήσει με επιταχυνόμενο ρυθμό σε αυξανόμενες κερδοσκοπικές υπερβολές.
Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς από μια φούσκα αργού σταδίου: ένα επιταχυνόμενο, σχεδόν κάθετο στάδιο άγνωστου μήκους - αλλά συνήθως μικρό.
Ακόμα κι αν είναι σύντομο, αυτό το στάδιο στο τέλος μιας φούσκας είναι συγκλονιστικά οδυνηρό και γεμάτο κίνδυνο.
Καθώς οι τιμές απομακρύνονται από την τάση, με την επιταχυνόμενη ταχύτητα και με την αυξανόμενη κερδοσκοπική ένταση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε πράγματι στο τελευταίο στάδιο μιας φούσκας.
Το πιο παράξενο χαρακτηριστικό αυτής της αγοράς ταύρων είναι πόσο αντίθετα με κάθε προηγούμενη μεγάλη φούσκα είναι από μία άποψη.
Οι προηγούμενες φούσκες συνδύαζαν προσαρμοστικές νομισματικές πολιτικές με οικονομικές συνθήκες που γίνονται αντιληπτές εκείνη τη στιγμή, σωστά ή λανθασμένα, ως σχεδόν τέλειες.
Αλλά η σημερινή πληγωμένη οικονομία είναι εντελώς διαφορετική: μόνο εν μέρει ανακάμπτει, πιθανώς να αντιμετωπίσει διπλή πτώση ή επιβράδυνση και σίγουρα έχει πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Ωστόσο, η αγορά είναι πολύ υψηλότερα σήμερα από ό,τι ήταν το περασμένο φθινόπωρο όταν η οικονομία φαινόταν μια χαρά και η ανεργία ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα ο λόγος P / E της αγοράς βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο του ιστορικού εύρους και η οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο.
Αυτό είναι εντελώς χωρίς προηγούμενο και μπορεί ακόμη και να είναι ένα καλύτερο μέτρο κερδοσκοπικής έντασης από οποιοδήποτε SPAC.
Αυτή τη φορά, περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη φούσκα, οι επενδυτές βασίζονται σε ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες και μηδενικά πραγματικά επιτόκια παρέκκλισης επ 'αόριστον.

Το επικείμενο κραχ

Όλες οι φούσκες τελειώνουν με σχεδόν καθολική αποδοχή ότι η τρέχουσα bull market δεν θα τελειώσει ακόμα…
Διότι το 1929 η οικονομία είχε σαφή ανοδική πορεία, επειδή ο Greenspan της Fed το 2000 προέβλεπε μια διαρκή βελτίωση στην παραγωγικότητα και υποσχέθηκε την πίστη του (ή τον ηθικό κίνδυνο) στο χρηματιστήριο, γιατί ο Bernanke πίστευε το 2006 ότι «οι τιμές των κατοικιών αντικατοπτρίζουν απλώς μια ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ ».
Όλοι όμως διαιώνιζαν τον ηθικό κίνδυνο: εάν κερδίσετε, είστε μόνοι σας, αλλά εάν χάσετε, μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας.
Η Yellen, και τώρα ο Powell, διατήρησαν αυτήν την προσέγγιση.
Και οι τρεις από τους προκατόχους του Powell ισχυρίστηκαν ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν με τη σειρά τους την οικονομία μέσω της επίδρασης του πλούτου.
Αλλά και οι τρεις απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη για τα επακόλουθα διαλείμματα της αγοράς που ακολούθησαν αναπόφευκτα.

Η πλάνη του 2020

Για άλλη μια φορά οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν επειδή… τα επιτόκια θα διατηρηθούν σχεδόν μηδενικά.
Το μότο στα τέλη του 2020 ήταν ότι τα μηχανικά χαμηλά επιτόκια μπορούν να αποτρέψουν τη μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Για πάντα!
Φυσικά, αυτή ήταν και η πλάνη το 2000 και αυτή είναι τώρα η πλάνη.
Στο τέλος, ο ηθικός κίνδυνος δεν σταμάτησε το κραχ του τεχνολογικού κλάδου, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 82%.
Ούτε, το 2008, δεν σταμάτησε τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ  προκαλώντας τη συγκλονιστική απώλεια άνω των 8 τρισ. δολαρίων της αντιληπτής αξίας στη στέγαση.
Επιπλέον, η επακόλουθη αδυναμία της οικονομίας και μια ευρεία αύξηση των ασφαλίστρων προκάλεσαν την κατακόρυφη μείωση των παγκόσμιων τιμών περιουσιακών στοιχείων.
Όλες οι υποσχέσεις στο τέλος δεν άξιζαν τίποτα, εκτός από μία.
Ότι η Fed έκανε ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει τις αγορές να προχωρήσουν για τον επόμενο γύρο βελτιωμένων τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης