Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Bullish για το πετρέλαιο, στα 65 δολ. το Brent έως το τέλος του 2021

Goldman Sachs: Bullish για το πετρέλαιο, στα 65 δολ. το Brent έως το τέλος του 2021
Πριν από αυτό, όμως, η αγορά θα ταλαντευτεί σαν εκκρεμές
Αισιόδοξη είναι για το πετρέλαιο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, θέτοντας την τιμή στόχο στα 65 δολ. το βαρέλι έως το τέλος του 2021.
Πριν από αυτό, όμως, η αγορά θα ταλαντευτεί σαν εκκρεμές.
Οι αγορές πετρελαίου «ψυχορραγούν», παρά το άλμα του μαύρου χρυσού (+5%) στις 5 Ιανουαρίου 2021.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής της Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και δεν θα τα αυξήσουν, με το Ριάντ να αποκαλύπτει πως θα περιστείλει τη δική του παραγωγή, εθελοντικά, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Brent διαπραγματεύθηκαν στα 53,81 δολ. – υψηλό 11 μηνών.

Επιστροφή στα 65 δολ. το βαρέλι;

Παρά την ανοδική πορεία των τιμών στο πετρέλαιο, οι «αρκούδες» επέλεξαν να ερμηνεύσουν τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας ρεαλιστικά: εξασθένιση της ζήτησης.
Ο ΟΠΕΚ + τον Δεκέμβριο είχε ήδη αναβάλει το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Ιανουάριο.
Ο δε Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman επεσήμαινε ξανά και ξανά την ανάγκη για «σύνεση».
Όπως σημειώνεται από την εταιρεία Kpler, «στα 3.637 mb (εκατομμύρια βαρέλια), τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να είναι 220 mb υψηλότερα ετησίως, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί 126 mb από τα υψηλά τους τον Ιούλιο του 2020».
Η Goldman Sachs βλέπει επίσης βραχυπρόθεσμα αναιμική ζήτηση.
Αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της για το υπόλοιπο του έτους είναι πολύ πιο… φωτεινές.
«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας αντικατοπτρίζει την εξασθένηση της ζήτησης, καθώς επιστρέφουν τα lockdowns», προσθέτοντας, ωστόσο:
«Η δράση της Σαουδικής Αραβίας και η προοπτική για μια σφιχτή αγορά το 2ο τρίμηνο του 2021 πιθανότατα θα υποστηρίξει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας μας σε ένα bullish σενάριο».
Η τράπεζα βλέπει το πετρέλαιο στα 65 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
«Η δική μας πρόβλεψη για το Brent στο τέλος του έτους για 65 δολ / βαρέλι είναι πολύ πάνω από τις προοπτικές της αγοράς και των συναίνεσης», σημείωσε η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης