Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τη φούσκα στις αγορές - Οι 3 λόγοι που οι μετοχές θα συνεχίσουν για πολύ ακόμη το ράλι

UBS: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τη φούσκα στις αγορές - Οι 3 λόγοι που οι μετοχές θα συνεχίσουν για πολύ ακόμη το ράλι
Η UBS δεν βλέπει σήμερα οι αποτιμήσεις να αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση του ράλι των μετοχών
Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους φόβους για την ύπαρξη φούσκας η UBS, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ράλι ανόδου στις μετοχές θα συνεχιστεί, εξαιτίας της υποχώρησης της πανδημίας και της υποστηρικτικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει οι αρχές.
Η UBS, επίσης, αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους επί της ουσίας πάει κόντρα στο ρεύμα και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν φούσκες στις παγκόσμιες αγορές.

Lockdown

Πρώτον, η UBS δεν υιοθετεί την άποψη ότι τα lockdown αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη επιδείνωση στις οικονομικές προοπτικές, ειδικά επειδή η διάθεση εμβολίων είναι ήδη σε εξέλιξη.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα οικονομικά και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και για την ανάπτυξη παραμένουν θετικές.
Αναμένει, δε, από την παγκόσμια οικονομία ανάπτυξη 6,3% το 2021, μετά από ύφεση περίπου 3,5% το 2020.
Μετά από ισχυρές εκπλήξεις κερδών τα τελευταία δύο τρίμηνα, οι προοπτικές για εταιρικά κέρδη το 2021 είναι επίσης ενθαρρυντικές.

Ασφάλιστρα κινδύνου

Δεύτερον, δεδομένου του μακροοικονομικού πλαισίου, δεν ιοθετεί την άποψη ότι οι εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές της ευφορίας.
Στο 6%, το ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων για τις μετοχές παγκοσμίως, είναι πάνω από τον μέσο όρο από το 1998 περίπου, ήτοι του 4%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powel υπογράμμισε πρόσφατα αυτό το σημείο, λέγοντας στις 18 Δεκεμβρίου: "Εάν κοιτάξει κανείς τους δείκτες P / Es, είναι σε ιστορικά υψηλά.
Αλλά σε έναν κόσμο όπου το ποσοστό χωρίς κίνδυνο θα είναι χαμηλό για μια μακρά περίοδο, το ασφάλιστρο των ιδίων κεφαλαίων, που είναι πραγματικά η ανταμοιβή που παίρνει κανείς για τη ανάληψη κινδύνου μετοχών, θα ήταν αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τις αγορές.
Και αυτό δεν είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι υπερτιμημένες με αυτήν την έννοια.

Ετήσιες αποδόσεις

Τρίτον, η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές υπερβάλλουν στον κίνδυνο όταν βρίσκονται οι μετοχές σε ιστορικά υψηλά.
Με βάση τα δεδομένα από το 1960, κατά μέσο όρο ανά έτος οι αποδόσεις στον S&P 500 ήταν 11,7% μετά από μια συνεχή περίοδο υψηλών, έναντι 11,3% όταν οι αγορές βρίσκονται κάτω από υψηλά σημεία.
Η ίδια περίοδος δείχνει ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές σε βραχυπρόθεσμες χρονικές στιγμές, με μικρή συσχέτιση μεταξύ του P/E του S&P 500 και τις ετήσιες αποδόσεις.

Επομένως, η UBS δεν βλέπει σήμερα οι αποτιμήσεις να αποτελούν εμπόδιο για τη συνέχιση του ράλι των μετοχών, ειδικά σε ένα περιβάλλον με συνεχιζόμενα κίνητρα πολιτικής και διάθεση εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης