Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Aκάθεκτες οι αγορές, παρά τον πολιτικό διχασμό στις ΗΠΑ

tags :
Rabobank: Aκάθεκτες οι αγορές, παρά τον πολιτικό διχασμό στις ΗΠΑ
Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν τίποτε...
Ακάθεκτες συνεχίζουν τη φρενήρη ανοδική τους πορεία οι αγορές, παρά το σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Δεν ήταν δύσκολο να προβλέψει κάποιος πως τα πράγματα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ θα κατέληγαν με ταραχές, διχασμό, μέχρι και νεκρούς.
Η αλήθεια είναι, όμως, πως ακόμη και οι σεναριογράφοι της σειράς House of Cards δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν ανάλογη εξέλιξη – αν και θα μπορούσαν να εμπνευστούν από την πραγματικότητα για κάποιο νέο project.
Έως και την τελευταία στιγμή ο απερχόμενος πρόεδρος Trump δυναμίτιζε το κλίμα.
Καλούσε, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο Mike Pence, μέσω Twitter, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί κύρωση του αποτελέσματος των εκλογών.
Και δεν έμεινε μόνο στο Twitter.
Αντίθετα, προέτρεψε τους οπαδούς του να κατέβουν στον δρόμο και να θέσουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο, υποστηρίζοντας πως έγινε νοθεία στις προεδρικές εκλογές.
Είτε το ήθελε είτε όχι, η ομιλία του πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών που ξέφυγε πέρα από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα τα πρωτόφαντα γεγονότα στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, με τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η ειρήνη έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον

Η ειρήνη έχει πλέον επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα Oυάσιγκτον, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σώματος των Εκλεκτόρων έχει πια κυρωθεί.
Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν απομακρυνθεί από τον Trump, κατηγορώντας τον ότι υποκίνησε τα χθεσινά γεγονότα (6 Ιανουαρίου).
Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ εικάζουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επικαλεστεί την 25η τροποποίηση για να εκδιώξει άμεσα τον Trump από τον προεδρικό θώκο.
Εάν αυτό συμβεί, μένει να φανεί.
Όμως, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να επιδεινώσει τα πράγματα και να δώσει στους οπαδούς του Trump άλλο έναν λόγο να διαμαρτυρηθούν – ή και χειρότερα.
Πάντως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να μπλοκάρουν τις αναρτήσεις του.

Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν τίποτε

Παρά την ακραία πολιτική αναταραχή, το αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ξέφρενη ανοδική του πορεία, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να γράφει κέρδη +0,6%.
Παράλληλα, ο Dow αυξήθηκε κατά 1,4%.
Μάλλον, η ανοδική τάση οφείλεται στο γεγονός πως ο πρόεδρος Biden, μετά το δημοκρατικό «σκούπισμα» θα έχει τη δυνατότητα να περάσει ένα νέο, γενναίο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.
Όσον αφορά τον πιο συνηθισμένο κόσμο των οικονομικών, τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Δεκεμβρίου επιβεβαίωσαν τη συναίνεση στην Επιτροπή για τη διατήρηση μιας δολοφονικής προκατάληψης στον καθορισμό πολιτικής.
Η Επιτροπή συμφώνησε να διατηρήσει τον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητο, αλλά ορισμένα μέλη της FOMC ζήτησαν ανοιχτές προσαρμογές.
Ωστόσο, αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τις εκλογές στην Τζόρτζια, τις οποίες κέρδισαν οι δημοκρατικοί.
Η νίκη των Δημοκρατικών εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη δημοσιονομική στήριξη – αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η δόση της αισιοδοξίας (Eurostoxx + 1,4%) προήλθε από την έγκριση του EMA για το εμβόλιο της Moderna, καθώς και από ορισμένα αισιόδοξα δεδομένα, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η ήπειρος βρίσκεται ξανά σε lockdown.
Οι λιανικές πωλήσεις (από τη Δευτέρα) και οι απροσδόκητα ισχυρές εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Νοέμβριο (αύξηση 6,3%) δείχνουν ότι, παρά το πλήθος των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Νοεμβρίου, η οικονομία συνέχισε να λειτουργεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης