Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Όποιος στοιχηματίσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων... θα χάσει

tags :
HSBC: Όποιος στοιχηματίσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων... θα χάσει
Η HSBC, πιστεύει ότι το 2021 θα δούμε χαμηλότερα επιτόκια, ειδικά στα μακροπρόθεσμα ομόλογα
Το νέο έτος η αισιοδοξία της αγοράς για την οικονομία ενισχύθηκε από την απόκτηση του ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 1% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, και σύμφωνα με την HSBC αυτό οφείλεται στις προσδοκίες ότι οι εκλογές της Γερουσίας στη Γεωργία άνοιξαν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση, η οποία θα πρέπει τελικά να χρηματοδοτηθεί με περισσότερη έκδοση ομολόγων.
Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η συναίνεση της αγοράς προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα, τερματίζοντας την πολυετή περίοδο bull στα ομόλογα.
Αντίθετα, όμως, η HSBC, πιστεύει ότι το 2021 θα δούμε χαμηλότερα επιτόκια, ειδικά στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Μάλιστα σκιαγραφεί 5 λόγους για τα μειωμένα επιτόκια.

Μεγάλα ελλείμματα για πολλά χρόνια

Πρώτον, σύμφωνα με την HSBC, δεν πρόκειται να χάσουμε τον ύπνο μας λόγω των μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επακόλουθης αύξησης της προσφοράς ομολόγων.
Η άποψη ότι περισσότερη προσφορά σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να είναι διαισθητικά ελκυστική, αλλά στην πραγματικότητα είναι αβάσιμη.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσφορά αυξάνει την απόδοση.
Η σχέση μεταξύ του αυξημένου χρέους και των επιπέδων απόδοσης ήταν το αντίθετη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Περισσότερο χρέος ήταν συνεπές με τις χαμηλότερες αποδόσεις σε όλες τις μεγάλες αναπτυγμένες αγορές και ακόμη και σε ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές.

Αύξηση χρέους

Δεύτερον, η HSBC υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην έκρηξη του χρέους.
Πολλές χώρες έχουν πλέον αυξήσει τα επίπεδα χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τρεις, τα οποία φτάνουν έως τέσσερις φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι συνάρτηση του αποθέματος χρέους και του μέσου επιτοκίου που χρεώνεται σε αυτό, επομένως μια μικρή ανοδική κίνηση στα επιτόκια σήμερα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι στους προηγούμενους κύκλους.
Το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εκτρέπει την ταμειακή ροή μακριά από τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Παρέμβαση κεντρικών τραπεζών

Τρίτον, οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν ότι το υπερβολικό χρέος μπορεί να αποτελέσει περιορισμό για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας.
Το 2016, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απάντησε στην αισιοδοξία που επέφερε η αναμενόμενη δημοσιονομική χαλάρωση της τότε διοίκησης με αυξήσεις των επιτοκίων και υποσχέσεις για περισσότερα στο μέλλον.
Τώρα η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες καταλαβαίνουν ότι η οικονομία θα επιβαρυνθεί με υψηλότερα επιτόκια λόγω της υπερβολής του χρέους.
Με απλά λόγια, μια αύξηση του επιτοκίου 1 εκατοστιαίας μονάδας σήμερα μπορεί να έχει τον αντίκτυπο μιας αύξησης 3 έως 4 μονάδων πριν από 20 χρόνια.

Ορατότητα για το μέλλον

Τέταρτον, η Fed άλλαξε τη στρατηγική της για να εστιάσει στην καθοδήγηση προς τα εμπρός για τα επιτόκια πολιτικής και τη μέση στόχευση του πληθωρισμού.
Αυτό υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει η redux του 2016.
Η Fed λέει ότι θα είναι σε αναμονή έως το 2023 και η HSBC πιστεύει ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Μόνο αν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ, από την άποψη της πολύ ισχυρότερης ανάπτυξης, θα είναι δύσκολο για την Fed να ακολουθήσει αυτή τη δέσμευση.
Κάποιοι στην αγορά ανησυχούν για πιθανό tapering, όπως το 2013, ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο ρυθμός των αγορών έχει ήδη μειωθεί δραματικά από την αιχμή του τον περασμένο Μάρτιο.

Πληθωρισμός

Πέμπτον, η εστίαση στην πρόσφατη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να είναι παραπλανητική.
Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επρόκειτο να υπερβεί το 2% για λίγο, αυτό θα συνέχιζε να συμβαδίζει με τη νέα πολιτική στόχευσης της Fed.
Αυτό που έχει επίσης σημασία για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι το ποσοστό ανεργίας.

Ιστορικά δεδομένα

Από όλα τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε ότι τα ιστορικά προηγούμενα επαναπληθωρισμού έχουν περιορισμένη χρήση μόνο στη σημερινή αγορά ομολόγων.
Αυτό που έχει σημασία για τις αποδόσεις των ομολόγων είναι η αναμενόμενη πορεία και ο προορισμός των ονομαστικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Γνωρίζουμε ότι η Fed αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τρία χρόνια ή περισσότερο.
Και γνωρίζουμε ότι η ισορροπία για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια - όταν η οικονομία παραμένει σε ουδέτερη βάση - είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από τον προηγούμενο κύκλο.
Αυτό συμβαίνει επειδή η τάση για το πραγματικό φυσικό επιτόκιο είναι να συνεχίσει να πέφτει.
Για να κατανοήσουμε την πτώση των πραγματικών επιτοκίων δεν πρέπει να ξεχάσουμε το μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Εκτός από την υπερβολή του χρέους που επηρεάζει τη μελλοντική ανάπτυξη, υπάρχουν ορισμένες τάσεις που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ξαφνικά.
Για παράδειγμα, η γήρανση του πληθυσμού απαιτεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Αυτό θα ωθήσει περισσότερα χρήματα στις αγορές ομολόγων, μειώνοντας τις αποδόσεις.
Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση σημαίνει επίσης λιγότερη αύξηση της κατανάλωσης για την οικονομία.
Και η τεχνολογική αλλαγή θα συνεχίσει να έχει αποπληθωριστικό αντίκτυπο.

Συμπέρασμα

Η χαμηλότερη για μακροπρόθεσμη προβολή μας θα είναι λανθασμένη εάν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ καταφέρει να προσφέρει το σωστό συνδυασμό πολιτικής.
Εάν το δημοσιονομικό κίνητρο οδήγησε σε γρήγορη επιστροφή στην πλήρη απασχόληση, τότε η Fed μπορεί να αντιμετωπίσει το χρήσιμο «πρόβλημα» της αύξησης των μισθών και κάποιου καλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, η HSBC πιστεύει ότι οι αποδόσεις κατά το επόμενο έτος θα είναι χαμηλότερες από την τρέχουσα τάση του πληθωρισμού.
Τελικά, πολιτικές όπως η ποσοτική χαλάρωση και τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν απαντήσεις στην έλλειψη ζήτησης στην οικονομία.
Οι αποδόσεις θα αυξηθούν μόνο αν βρούμε μια μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα, παρά ένα βραχυπρόθεσμο αναισθητικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης