Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η Ευρώπη ήδη έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο να… εγκρίνει εμβόλια, αλλά δεν έχει συντονιστεί στην προμήθεια και διανομή αυτών

Bruegel: Η Ευρώπη ήδη έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο να… εγκρίνει εμβόλια, αλλά δεν έχει συντονιστεί στην προμήθεια και διανομή αυτών
Οι αγορές εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επαρκούν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του πληθυσμού
Η παγκόσμια πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού ήταν εντυπωσιακά γρήγορη.
Έχουν εγκριθεί τρία εμβόλια στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του ιού, το εμβόλιο παρέχει μακράν τα πιο πολλά υποσχόμενα μέσα για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η έγκριση, ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που πρέπει να ληφθούν, αναφέρει νέα ανάλυση του Bruegel.
Για να έχουν τα εμβόλια τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία, πρέπει να διανέμονται στις εθνικές κυβερνήσεις και να χορηγούνται στον πληθυσμό.

Οι καθυστερήσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πιο αργή από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο στην έγκριση εμβολίων.
Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο για λίγες μέρες μέχρι στιγμής, και επομένως αποτελεί δευτερεύον μέλημα.
Η πολύ μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι μέχρι σήμερα, η ΕΕ φαίνεται να έχει παραμελήσει να προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες τα μόνα εμβόλια που ενδέχεται να λάβουν βραχυπρόθεσμη έγκριση.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις πολλών μηνών, προκαλώντας περιττό ανθρώπινο πόνο και οικονομική απώλεια, αναφέρει το Bruegel.
Μακροπρόθεσμα, η παροχή πολλαπλών εμβολίων θα πρέπει να είναι περισσότερο από επαρκής.
Ωστόσο, στο εγγύς έως το μεσοπρόθεσμο διάστημα (έξι έως εννέα μήνες), ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις.

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην ΕΕ;

Ο Πίνακας 1 δείχνει τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την ποσότητα που έχει ήδη αγοράσει η ΕΕ (η έγκριση των ΗΠΑ για άλλο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την Johnson & Johnson θα μπορούσε να εγκριθεί τον Φεβρουάριο).
Οι εγκρίσεις των ΗΠΑ είναι προσωρινές άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUAs), όπως και οι εγκρίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η έγκριση της ΕΕ είναι πλήρης εξουσιοδότηση.
Ο Πίνακας 1 δείχνει επίσης τον αριθμό των δόσεων που παραγγέλθηκαν από την ΕΕ και των πρόσθετων δόσεων που παραγγέλθηκαν προσωρινά.
Για καθένα από αυτά τα τρία εμβόλια, απαιτούνται δύο δόσεις ανά άτομο.

Η κοινή διαχείριση

Μέχρι σήμερα μια μεγάλη επιτυχία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ήταν να καταστήσουν δυνατή την από κοινού προμήθεια.
Η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) συμβάλλει στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής σε ολόκληρη την ΕΕ, αποφεύγει τον κίνδυνο μεμονωμένων κρατών μελών να υποβάλλουν προσφορές για την τιμή ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους και επίσης μειώνει τον κίνδυνο παρακώλυσης μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ σε μικρότερες χώρες.
Το ESI έχει χρηματοδότηση 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ - πολύ λίγο κατά την άποψη του Bruegel, ειδικά όταν η εν λόγω χρηματοδότηση πρέπει να καλύπτει πολλαπλά προγράμματα, όχι μόνο την απόκτηση εμβολίων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προμήθειες άλλων εμβολίων έχουν εξασφαλιστεί βάσει του ESI:
- Sanofi-GSK: 300 εκατομμύρια δόσεις
- Johnson & Johnson: 200 εκατομμύρια δόσεις
- CureVac: 225 εκατομμύρια δόσεις

Επαρκείς... μακροπρόθεσμα

Συνολικά, οι παραγγελίες της ΕΕ για τρέχοντα και μελλοντικά εμβόλια φαίνεται να είναι περισσότερο από αρκετες μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, μόνο 380 εκατομμύρια δόσεις είναι διαθέσιμες από τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί ή, στην περίπτωση της Moderna, που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, συνολικά 460 εκατομμύρια είναι οι πιθανές δόσεις.
Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης είναι αβέβαια, έτσι βραχυπρόθεσμα, φαίνεται να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα.

Εμβολιασμοί μέχρι σήμερα

Οι εμβολιασμοί στην πλειονότητα της Ευρώπης μόλις ξεκινούν.
Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη γενικά αναποτελεσματική εθνική αντίδραση στην πανδημία, έδωσαν μεγάλο βάρος σε ένα γρήγορο πρόγραμμα ανοσοποίησης.
Δεν έλειψαν κι εκεί οι καθυστερήσεις βέβαια, καθώς αντί να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έως τα τέλη του έτους όπως είχε προγραμματιστεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου εμβολιάστηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια άτομα (λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ), με διανεμημένες 12,4 εκατομμύρια δόσεις.
Επίσης, ορισμένες μικρές χώρες έχουν σημειώσει πολύ ταχύτερη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Μπαχρέιν (κανένα από τα οποία δεν επηρεάστηκε από τις διακοπές του Δεκεμβρίου).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι καμία μεγάλη χώρα δεν έχει εμβολιάσει ακόμη περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της.
Ακόμη και σε χώρες όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι πιο αποτελεσματικό, αυτή η διαδικασία θα επεκταθεί για πολλούς μήνες.


Πόσες δόσεις απαιτούνται πραγματικά;

Ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι αρκετά σαφής: κάθε άτομο της ΕΕ για το οποίο έχει εγκριθεί ένα εμβόλιο και για το οποίο δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις και που είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί, θα πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν άμεσα.
Ο πληθυσμός της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου ήταν περίπου 448 εκατομμύρια, οπότε θα περίμενε κανείς ότι θα χρειαστούν 2 x 448 = 996 εκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό όλων των Ευρωπαίων με τα τρέχοντα εμβόλια, καθένα από τα οποία απαιτεί τη χορήγηση δύο δόσεων.

Χρειαζόμαστε όμως πραγματικά ένα δισεκατομμύριο δόσεις;

Όσον αφορά την άμεση ανάγκη, αποδεικνύεται ότι αυτή η απλή ανάλυση είναι λίγο πολύ απλή για τουλάχιστον τρεις λόγους.
Πρώτον, τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη στους νέους.
Έτσι, προς το παρόν, δεν απαιτείται εμβόλιο για περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού της ΕΕ.
Δεύτερον, ένα σημαντικό μέρος των Ευρωπαίων αναμένεται να αρνηθεί τον εμβολιασμό και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται το ποσοστό.
Είναι ατυχές το γεγονός ότι η δημόσια αποδοχή του εμβολιασμού δεν είναι υψηλότερη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι δόσεις εμβολίου για αυτά τα άτομα δεν θα χρειαστούν παρά μόνο και αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο συναίσθημα.
Αυτοί οι δύο παράγοντες υποδηλώνουν ότι χρειάζονται περίπου 550 εκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων της ΕΕ που επιθυμούν να εμβολιαστούν στο εγγύς μέλλον, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει σπατάλη και ότι ο αριθμός των ενηλίκων που επιθυμούν να εμβολιαστούν παραμένει σταθερός.
Τρίτον, ακόμη και εάν και οι 550 εκατομμύρια δόσεις ήταν διαθέσιμες σήμερα, θα χρειαστούν ακόμη πολλοί μήνες για τη διαχείρισή τους λόγω των περιορισμών της εφοδιαστικής και του προσωπικού.
Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι, λοιπόν, εάν υπάρχει επαρκές εμβόλιο σήμερα, αλλά μάλλον εάν μπορεί να διατεθεί όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό για τη χορήγηση του.

Τι μπορούν να κάνουν σήμερα η ΕΕ ή τα μέλη της;

Ένα βασικό στοιχείο της λύσης για το βραχυπρόθεσμο έλλειμμα θα ήταν η ΕΕ να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις της με τη Moderna.
Έχει αναφερθεί αξιόπιστα ότι η τιμή του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ είναι 18 δολάρια  ανά δόση, η οποία είναι η υψηλότερη τιμή οποιασδήποτε από τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η ΕΕ.
Το κόστος αγοράς των 220 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που η ΕΕ αρνήθηκε να αγοράσει τον Νοέμβριο θα ήταν περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Όταν κάποιος θεωρεί ότι η ΕΕ εξετάζει ένα πακέτο ανακούφισης πανδημίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθίσταται προφανές ότι η καταβολή έως και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση της επιστροφής σε κάτι που πλησιάζει την ομαλότητα έως και μερικούς μήνες είναι μια εξαιρετικά καλή επένδυση.
Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να αντιπροσωπεύει μια άλλη εναλλακτική λύση, αλλά θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες αργότερα εάν όλα πάνε καλά.
Εν τω μεταξύ, η πρακτική εμπειρία με το εμβόλιο BioNTech Pfizer υποδηλώνει ότι η ποσότητα εμβολίου σε κάθε φιαλίδιο είναι συχνά αρκετή για έξι δόσεις αντί για τις προβλεπόμενες πέντε και ότι αυτό δεν είναι ζήτημα χορήγησης πολύ λίγου εμβολίου στις πρώτες πέντε δόσεις.
Υπάρχει απλά λίγο επιπλέον.
Οι υγειονομικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να εκμεταλλευτούν αυτό το απροσδόκητο όφελος, το οποίο μπορεί να καλύψει λίγο την έλλειψη.

Μαθήματα για το μέλλον

Για μελλοντικές πανδημίες - και δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξουν μελλοντικές πανδημίες - υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εμπειρία του Covid 19.
Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Επιτροπή δεν επιτάχυνε τον προγραμματισμό της κατά τους τελευταίους μήνες.
Η ΕΕ προχώρησε στη χρηματοδότηση μιας ποικιλίας εμβολίων στην αρχή, αλλά μόλις κατέστη σαφές ότι ένας μικρός αριθμός υποψηφίων ήταν πιθανό να αποδειχθούν ασφαλείς και αποτελεσματικοί, και θα ήταν έτοιμοι πολύ νωρίτερα από άλλους, η στρατηγική της ΕΕ θα έπρεπε να έχει μετατοπιστεί στην επαρκή προσφορά και διανομή.
Αυτό προφανώς δεν έγινε, και ακόμη δεν έχει γίνει, καταλήγει το Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης