Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Δεν αποτελούν επενδυτική επιλογή τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Scope: Δεν αποτελούν επενδυτική επιλογή τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Δεν αποτελούν επιλογή τα ευρωπαϊκά καλυμμένα ομόλογα για τους επενδυτές, αναφέρει η Scope Ratings

Στους λόγους για τους οποίους τα ευρωπαϊκά καλυμμένα ομόλογα δεν είναι ελκυστικά αναφέρει με ανάλυσή του ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ειδικότερα, η πιστωτική ποιότητα των καλυμμένων ομολόγων το 2021 θα παραμείνει… καλοήθης, όπως και το 220.
Τα χαμηλά επιτόκια και γενναία μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης προσφέρουν ένα αποτελεσματικό «εμβόλιο» προς επίρρωση της πιστωτικής ποιότητας.
Οι περισσότεροι εκδότες καλυμμένων ομολόγων εισήλθαν στην κρίση του κορωνοϊού επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι και αρκετά ικανοποιημένοι, ώστε να απορροφήσουν απομειώσεις.
Πέρα από κάποια χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με το real estate, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα με αθετήσεις πληρωμών.
«To market risk και όχι ο πιστωτικός κίνδυνος θα πρέπει να απασχολήσει κυρίως του εκδότες, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων» αναφέρει η Scope.

Τι συμβαίνει με την αγορά των καλυμμένων ομολόγων

Από την πλευρά των αγοραστών, οι επενδυτές που χρησιμοποιούν «πραγματικό» χρήμα συνήθως παραμερίζονται.
Η ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας παραμένει μια φθηνή, προτιμητέα επιλογή για τους περισσότερους εκδότες χρέους.
Μοιραία, λοιπόν, η προσφορά καλυμμένων ομολόγων θα καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στην ΕΚΤ, η οποία αυτή τη στιγμή κατέχει ομόλογα ύψους 900 δισεκ. ευρώ.
Τα καλυμμένα ομόλογα θα παραμείνουν ελκυστικά το 2021 μόνο για όσους πρέπει να επενδύσουν ή για όσους δεν έχουν εναλλακτικές.
Η ελκυστικότητά τους θα περιοριστεί στο ότι παρουσιάζουν έναν βαθμό προστασίας σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις.
Η τρέχουσα κατάσταση θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα των καλυμμένων ομολόγων για τους επενδυτές, αναφέρει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης