Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ανάκαμψη τύπου «V» στην Κίνα ολοκληρώθηκε - Οι αναλυτές προειδοποιούν για επικείμενη επιβράδυνση

Η ανάκαμψη τύπου «V» στην Κίνα ολοκληρώθηκε - Οι αναλυτές προειδοποιούν για επικείμενη επιβράδυνση
Η κινεζική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 6,5% το δ' τρίμηνο του 2020, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Αν και η κινεζική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω ανάκαμψη κατά το δ' τρίμηνο του 2020, κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μακροπρόθεσμη επιβράδυνση στο momentum της ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Κίνα ανακοίνωσε ανάπτυξη 6,5% το δ' τρίμηνο του 2020 έναντι του 2019.
«Οι αριθμοί του δ' τριμήνου είναι αξιοσημείωτοι» δήλωσε στο CNBC ο Haibin Zhu από τη JP Morgan και συμπλήρωσε εάν «κοιτάξεις στο 6,5% του δ' τριμήνου, είναι ακόμα υψηλότερο από την πορεία της ανάπτυξης πριν την πανδημία.
Από αυτή την άποψη, η ανάκαμψη τύπου V της Κίνας έχει ολοκληρωθεί».
Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% -λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα όμως με τον Zhu, η κινεζική οικονομία είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω του ισχυρού μεταποιητικού τομέα και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Αυτό συνέβαλε -όπως επισημαίνει ο ίδιος- στο η Κίνα να γίνει η μοναδική μεγάλη οικονομία που παρουσίασε ανάπτυξη το 2020 (2,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) παρά τις προκλήσεις του κορωνοϊού.

Αδύναμος κρίκος η κατανάλωση

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο αδύναμος κρίκος στην κινεζική οικονομική και τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την τάση.
Παράλληλα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 4,6% από 5% τον Νοέμβριο, ενώ για το 2020 ήταν κατά 3,9% χαμηλότερες σε σχέση με ένα έτος πριν.
Σύμφωνα με όμως με τον Evans-Pritchard από την Capital Economics, τα στοιχεία δείχνουν προς μια ανάκαμψη της κατανάλωσης, καθώς ανακάμπτει η αύξηση των εισοδημάτων λόγω της επιστροφής της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα.
Στον αντίποδα, ο Zhu από την JP Morgan υποστηρίζει ότι η "επιστροφή" του κορωνοϊού στη επαρχία Χεμπέι θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και της βιομηχανίας των υπηρεσιών.

Μακροπρόθεσμη επιβράδυνση

Η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού δεν είναι πιθανόν να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας στο εγγύς μέλλον.
Μάλιστα, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν διψήφια ποσοστά ανάκαμψης για το α' τρίμηνο του 2021.
«Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιστρέψει (περίπου 100 σε ημερήσια βάση για την ηπειρωτική Κίνα).
Αλλά μέχρι στιγμής, τα ταξίδια έχουν μειωθεί μόνο σε λίγες πόλεις.
Σε πολλές περιοχές δεν έχει επιβληθεί ολικό lockdown» επισημαίνει η Iris Pang από την ING.
Σύμφωνα με την ίδια, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 12% το α' τρίμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
Για το 2021 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 7% για την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης