Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σταθερή η πιστωτική αξιολόγηση των χωρών της ΕΕ - Σαφείς οι κίνδυνοι

Moody’s: Σταθερή η πιστωτική αξιολόγηση των χωρών της ΕΕ - Σαφείς οι κίνδυνοι
Υπάρχουν ακόμη σαφείς κίνδυνοι, αναφέρει η Moody’s, π.χ. οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

Σταθερή θα παραμείνει το 2021 η πιστωτική ποιότητα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην έκθεση «Renewed lockdowns will not trigger widespread credit deterioration».
Στις 16 Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε σε εθνικό επίπεδο απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 π.μ. έως 6 μ.μ., για τουλάχιστον 15 ημέρες, και ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους.
Αυτό είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς μέτρων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των lockdowns που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2020 - αν και, όπως αναφέρει η Moody’s, οι επιπτώσεις τους στην οικονομία θα είναι ηπιότερες.
Όπως δείχνει το Γράφημα 1, τα απαγορευτικά του Μαρτίου 2020 είχαν ως αποτέλεσμα μια δραματική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
mo.JPG
Συνολικά, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει ότι τα νέα μέτρα θα έχουν μικρό αρνητικό αντίκτυπο στην πιστωτική ποιότητα της Γηραιάς Ηπείρου.
«Ενώ η πιστωτική ποιότητα ορισμένων εκδοτών θα εξασθενήσει, τα περιοριστικά μέτρα δεν θα προκαλέσουν μεταβολή των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων στο εγγύς μέλλον»

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τη Moody’s, ο αντίκτυπος των lockdown δεν θα είναι τόσο έντονος όσο το α’ εξάμηνο του 2020.
Τα νέα μέτρα θα περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στις αγορές εξ αποστάσεως.
Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, για παράδειγμα, αυξήθηκαν περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση, σε ολόκληρη την Ευρώπη το γ’ τρίμηνο του 2020.
Οι πωλήσεις λιανικής επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έως τα μέσα Ιουνίου.
Αυτό αντικατοπτρίζει, εν μέρει, τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες για φυσικά αγαθά και τις μειωμένες δαπάνες για δραστηριότητες ταξιδιού και αναψυχής.
Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μείωσαν μερικώς τους περιορισμούς το β’ εξάμηνο του 2020, αντί να τους καταργήσει.
Όπως δείχνει το έκθεμα 2, η αυστηρότητα των lockdowns διαφέρει μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών.
mo1.JPG
Παρότι οι τρέχοντες περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί στις περισσότερες χώρες σε σχέση με πέρυσι, θα μπορούσαν να αυστηροποιηθούν.
Ωστόσο, τα εμβόλια τα εμβόλια αρχίζουν να διατίθενται σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που πιθανότατα θα περιορίσει το χρονικό διάστημα που ενδέχεται να απαιτηθούν πιο αυστηρά μέτρα.
Σύμφωνα με τη Moody’s, «τα εμβόλια δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμα πριν από τα μέσα του τρέχοντος έτους, οπότε οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τον Ιούνιο του 2021».

Διατήρηση πιστωτικής ποιότητας

Τέλος, η κρατική υποστήριξη και οι ελαστικές συνθήκες χρηματοδότησης θα βοηθήσουν τη διατήρηση της πιστωτικής ποιότητας.
Όπου οι κυβερνήσεις επέβαλαν lockdowns υπήρξαν προβλέψεις για τη στήριξη της απασχόλησης.
Χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν παρουσιάσει βελτίωση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, παρά την πρόσφατη αστάθεια.
Όλα αυτά συνεπάγονται ότι, ενώ τα lockdowns θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά, οι συνέπειες δεν θα είναι καταστρεπτικές.
Βέβαια, τα πακέτα δημοσιονομικής ελάφρυνσης θα πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθούν.
Προς το παρόν, τα νέα μέτρα - και η οικονομική αναστάτωση που αναπόφευκτα θα προκύψει - σε γενικές γραμμές συνάδει με την αστάθεια που περιμένουμε ως μέρος μιας σταδιακής και ανώμαλης οικονομικής ανάκαμψης.
Υπάρχουν ακόμη σαφείς κίνδυνοι, καταλήγει η Moody’s, π.χ. οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πιθανή κακή διαχείριση των προγραμμάτων στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης