Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ για πολλούς μήνες

Capital Economics: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ για πολλούς μήνες
«Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ δεν αποτέλεσαν έκπληξη», σημειώνουν οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Στάση αναμονής για πολλούς μήνες θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνει η Capital Economics, σε μία πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.
«Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ δεν αποτέλεσαν έκπληξη», σημειώνουν οι αναλυτές.
H EKT διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν. 
Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο, όταν αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. Eυρώ σε 1,850 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας τη δέσμευσή της για αγορές και κύρια επανεπένδυση και προσθέτοντας τρεις ακόμη δημοπρασίες TLTROs.
«Αμφιβάλλουμε ότι θα πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές πολιτικής έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνουν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Σταθερό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) στα 1,850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας.
Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.
Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης