Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθυστερεί από τη βραδεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Unicredit: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθυστερεί από τη βραδεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Εκτιμάται πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι δυσκολότερο του αναμενομένου και η επιστροφή στην κανονικότητα μία επώδυνη διαδικασία

Σχετικά Άρθρα

Δυσκολότερη του αναμενομένου είναι η αρχή του 2021 για την παγκόσμια οικονομία καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χρονοβόρα, με την Unicredit να προειδοποιεί πώς όσο η πανδημία πλήττει τον κόσμο, η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί πουθενά.
Ενώ η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση του 2020, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, που μπορεί να μην είναι τόσο στέρεοι όσο αρχικά είχε προβλεφθεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη αναθεώρησε τις προβλέψεις της επί τα χείρω σε 4% το 2021 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει γνωστές τις δικές του εκτιμήσεις.

Διπλή ύφεση

Διπλή ύφεση αναμένεται τώρα στην Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επιβάλλονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.
Η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ αναγκάζουν την κυβέρνηση του νέου προέδρου Joe Biden να προχωρήσει σε ένα επιπλέον πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Το προβάδισμα της Κίνας

Μόνο η Κίνα πέτυχε ανάκαμψη τύπου V αφού νωρίς περιόρισε τον Covid, αλλά ακόμη και εκεί οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί με το Πεκίνο εν μέρει σε lockdown.
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθούνται από το Bloomberg Economics καταδεικνύουν μία προβληματική αρχή του έτους με τις προηγμένες οικονομίες να ξεκινούν αδύναμα και τις αναδυόμενες οικονομίες να αποκλίνουν.
«Αυτή είναι μια αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας που, πριν από την ευρεία διανομή του εμβολίου, η επιστροφή στην ομαλότητα ήταν μια απίθανη προοπτική», δήλωσε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg.
Είναι μια ξεκάθαρη προοπτική που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετά από δημοσιονομική στήριξη αξίας 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τρισεκατομμύρια, που δόθηκαν για στήριξη από τη Fed αλλά απέτυχαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη.
world_bank.JPG

Περιμένοντας την «ανοσία της αγέλης»

Η ομιχλώδης αυτή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα τεθεί επί τάπητος σε διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν ηγέτεςς, όπως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, προσπαθώντας να φτάσουν στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Πανδημία και κανονικότητα

«Ενώ υπάρχει φως στο τούνελ, υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας πριν βγούμε έξω», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Unicredit.
«Όσο η πανδημία πλήττει τον κόσμο η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί πουθενά».
Η αισιοδοξία εδράζεται στο σενάριο να έχει εμβολιαστεί σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2021 και να «αφοπλιστούν» οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του Covid.
Προαπαιτούμενο είναι οι κυβερνήσεις να μην αποσύρουν άμεσα τα προγράμματα στήριξης, τα οποία εφάρμοσαν για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
vaccine.JPG

Τα αισιόδοξα μηνύματα

Το lockdown και οι άλλοι περιορισμοί φαίνεται επίσης να έχουν λιγότερες επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις αυτή τη φορά από ό, τι το 2029, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις βρήκαν τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Και το προβάδισμα της Κίνας στην παγκόσμια ανάκαμψη επιβεβαιώνει τι είναι δυνατό να επιτευχθεί μόλις ελεγχθεί ο ιός.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είναι χειρότερο από ό, τι νομίζαμε», δήλωσε ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας-Ειρηνικού στην S&P, τονίζοντας πάντως πως βλέπουμε μία καθυστερημένη αλλά όχι εκτροχιασμένη ανάκαμψη.
«Βλέπουμε μια καθυστερημένη, όχι εκτροχιασμένη ανάκαμψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης