Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Περιορισμένη επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών

DBRS: Περιορισμένη επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών
DBRS: Αντέχουν παρά την πανδημία οι ιταλικές τράπεζες

Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Banca MPS και BPER) ανέφεραν συνολική καθαρή ζημιά 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με καθαρή ζημιά 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2019 (γράφημα 1) αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Σύμφωνα με την DBRS αυτό οφείλεται κυρίως σε υψηλότερες προβλέψεις για απώλειες δανείων (LLP), συνεχιζόμενες χρεώσεις αναδιάρθρωσης και απομειώσει.
Σε συνολική βάση, το 2020 έκλεισε με καθαρή ζημιά περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με το καθαρό κέρδος 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2019.
Τα έσοδα ήταν σταθερά Quarter-on-Quarter (QoQ) μετά από μια μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι δυσκολίες των εσόδων είναι πιθανό να παραμείνουν.
Ως εκ τούτου η DBRS αναμένει από τις τράπεζες να αναζητήσουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
Ταυτόχρονα, το νέο κύμα ψηφιοποίησης που προκύπτει από την πανδημία θα απαιτήσει περαιτέρω επενδύσεις για την ενίσχυση της υποδομής πληροφορικής.
Στο Q4, τα LLP αυξήθηκαν από έτος σε έτος (YoY), αλλά και QoQ, μετά την επιβράδυνση στο τρίμηνο.
Αυτό καθοδηγείται από το COVID-19 και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο, καθώς και από την εποχικότητα και τον νέο ορισμό της προεπιλογής (DoD).
Το προκύπτον κόστος κινδύνου για το 2020 ήταν σύμφωνο με την καθοδήγηση των τραπεζών κατά 100 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.
Ενώ παραμένουν υψηλά, οι τράπεζες αναμένουν χαμηλότερο κόστος κινδύνου για το 2021 στις 80 - 90 μονάδες βάσης.
grafima_1.JPG

Περίπου το 25% των μορατόριων έληξε το δ’ τρίμηνο του 2020 στις μεγάλες τράπεζες, με χαμηλά προεπιλεγμένα επιτόκια.
Ωστόσο η DBRS εκτιμάει ότι οι πελάτες που εξακολουθούν να επωφελούνται από αυτήν την περίοδο χάριτος είναι πιο ριψοκίνδυνοι σε σύγκριση με εκείνους που επανέλαβαν την πληρωμή, παρά την παράταση λήξης που έδωσε η ιταλική κυβέρνηση έως τον Ιούνιο του 2021 από τον Ιανουάριο.
Ως εκ τούτου, η DBRS αναμένει ότι τα προεπιλεγμένα επιτόκια θα αυξηθούν από το 3ο τρίμηνο του 2021 και μετά, συμπίπτοντας με τις ιταλικές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει υψηλή, και αυτό συνέβαλε στις τράπεζες να επιταχύνουν τη διάθεση των υπαρχόντων NPE το 4ο τρίμηνο του 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξετάσουμε επίσης την ατζέντα και τις ενέργειες της νεοδιορισμένης κυβέρνησης για να δούμε αντίκτυπος στην ιταλική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.
Πίεση εσόδων το 2020 παρά την ανάκαμψη του εξαμήνου.
Περαιτέρω επενδύσεις πληροφορικής πριν από την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα συνολικά έσοδα ήταν σχετικά σταθερά QoQ αλλά μειώθηκαν κατά 10,1% YoY (γράφημα 2).
Η σταθερότητα των εσόδων το 4ο τρίμηνο μετά από μια μικρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με μια καλή αρχή του έτους το πρώτο τρίμηνο, δεν επέτρεψε στις τράπεζες να αντισταθμίσουν την απότομη επιτυχία στη δημιουργία εσόδων το τρίμηνο που προέκυψε από το πρώτο lockdown.
Επομένως, τα συνολικά έσοδα για το οικονομικό έτος 2020 ήταν 5,9% σε ετήσια βάση, με τα βασικά έσοδα (NII και καθαρά τέλη) να μειώνονται 3,5%.
grafima_2.JPG

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν κατά 4,5% YoY και 3,3% QoQ, πιεσμένα από το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου, τις πωλήσεις NPE και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω υψηλότερου όγκου καταθέσεων πελατών.
Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει μόνο από την προέλευση των κρατικών εγγυήσεων και τη θετική συμβολή του TLTRO III.
Ως αποτέλεσμα, το NII μειώθηκε κατά 3,2% YoY το FY 2020.
Το Q4, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και προμήθειες μειώθηκαν 3,2% YoY αλλά 8,7% QoQ, υποστηριζόμενα από καλή δυναμική στις επενδύσεις, τη διαχείριση και τις συμβουλευτικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού και το κλείδωμα του 2ου τριμήνου μεταφράστηκαν σε τέλη που μειώθηκαν κατά 3,9% YoY το 2020.
Αναμένουμε ότι τα έσοδα από τέλη θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν στα επόμενα τρίμηνα, καθώς και σταδιακή ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πιθανή μετατόπιση της ρευστότητας προς καταθέσεις που διατηρούνται στη διαχείριση πλούτου και σε ασφαλιστικά προϊόντα θα μπορούσε επίσης να στηρίξει τη μελλοντική αύξηση των εσόδων.
Τα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν να μειώνονται το 4ο τρίμηνο (-5,6% YoY) όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα.
Αυτό σήμαινε μείωση 2,9% σε ετήσια βάση για το οικονομικό έτος 2020, ωστόσο, ο μέσος λόγος κόστους προς έσοδα ήταν ελαφρώς έως 61,8% από 61,6% το 2019, λόγω των ασθενέστερων εσόδων (γράφημα 3).
Η DBRS εκτιμάει πως η αποτελεσματικότητα και ο έλεγχος του κόστους είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες να υποστηρίξουν τη δημιουργία κερδών σε αυτό το περιβάλλον.
Αρκετές τράπεζες ανακοίνωσαν περαιτέρω μέτρα μείωσης κόστους για τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην πληροφορική για να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
grafima_3.JPG

Υψηλά LLPs στο Q4.
Περιορισμένη επιδείνωση από τη λήξη της Μορατόρια έως το γ’ τρίμηνο του 2020, οι προβλέψεις για απώλεια δανείου (LLP) συνέχισαν να αυξάνουν σε ετήσια βάση μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο 2020 (γράφημα 4).
Συγκεκριμένα, το 4ο τρίμηνο του 2020 τα LLPs αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση και 105% από τρίμηνο σε τρίμηνο καθώς επηρεάζονται ακόμη από την πανδημία.
Τα LLP αυξήθηκαν κατά περίπου 62% σε ετήσια βάση το 2020, ενώ το κόστος κινδύνου αυξήθηκε στις 104 μονάδες βάσης από 73 μονάδες βάσης το 2019 (γράφημα 5 5).
Τα συνολικά LLP απορρόφησαν πάνω από το 62% του συνολικού εισοδήματος πριν από τις προβλέψεις και τους φόρους (IBPT) το 2020, σημαντικά αυξημένα από περίπου 35% το 2019 (γράφημα 6).
grafima_4.JPG


grafima_5.JPG
Κατά την άποψή της DBRS, τα LLP πιθανότατα θα παραμείνουν αυξημένα το 2021.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, τα αιτήματα για διακοπές πληρωμών έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 2,7 εκατομμύρια, για συνολική αντιπαροχή περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της πανδημίας.
Το ένα τέταρτο της αναστολής των μεγάλων τραπεζών έληξε το 4ο τρίμηνο του 2020, με τα προεπιλεγμένα επιτόκια να είναι χαμηλότερα από 1% κατά μέσο όρο.
Ως αποτέλεσμα, το εκκρεμές μορατόριουμ αντιπροσώπευε το 7,2% των ακαθάριστων δανείων στο τέλος του 2020, από 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020 (γράφημα 7).
Κατά την άποψή της DBRS αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη ποιότητα των πελατών που συνεχίζουν τις πληρωμές τους.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες συνέχισαν να διακινδυνεύουν τον ισολογισμό τους, με το απόθεμα των ακαθάριστων NPE να μειώνονται κατά 31% σε ετήσια βάση το 2020, με αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου μεικτού λόγου NPE σε 5,8% από 9% στα τέλη του 2019.
grafima_6.JPG

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης