Την πεποίθηση ότι το νέο πακέτο Biden, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., δεν πρόκειται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις εκφράζει με ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας πως ουσιαστικό κίνδυνο για τις αγορές συνιστά η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων.
Όπως αναφέρεται σχετικώς, το τέλος του 2020 ήλθε συνοδευόμενο από απροσδόκητα καλά νέα σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως και ειδικότερα στις ΗΠΑ, γεννώντας ελπίδες ότι η πανδημική κρίση θα σταματήσει και η οικονομική δραστηριότητα θα πάρει πάλι μπροστά.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν αίφνης οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, οι οποίες προκάλεσαν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Κάτι παρόμοιο συνέβη με τη συζήτηση για τον πληθωρισμό, αναφέρει το Ταμείο.
Στο τέλος του περασμένου έτους, μετά από μια ιστορική κατάρρευση που εκτιμάται στο -3,5% σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ήταν κάτω από τον στόχο στο 84% των χωρών.
Αυτό το δεδομένο επέτρεψε τη συνέχιση της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων και της δημοσιονομικής επέκτασης για τη στήριξη της ανάπτυξης - ιδίως στις προηγμένες οικονομίες.
Ωστόσο, το νέο πακέτο Biden στις ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ. προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, διότι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα αλλάξει το μακροοικονομικό περιβάλλον, εντείνοντας σφόδρα τις πληθωριστικές πιέσεις και βγάζοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες από την «comfort zone» τους.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΝΤ, βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, καθιστούν απίθανο, ακόμη και με το προτεινόμενο δημοσιονομικό πακέτο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βιώσουν μια αύξηση του πληθωρισμού, ωθώντας τον λίγο πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Παρά τις μεγάλες μεταβολές στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, από 10% το 2009, σε 3,5% το 2019, ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά σταθερός - ακόμη και όταν οι μισθοί αυξήθηκαν.
Όπως αναφέρει το Ταμείο, τα κενά στην απασχόληση των ΗΠΑ ήταν μεγάλα και υποτιμώνται από το βασικό ποσοστό ανεργίας.
Εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι το προτεινόμενο δημοσιονομικό πακέτο, που ισοδυναμεί με το 9% του ΑΕΠ, θα ενισχύσει την ανάπτυξη την επόμενη τριετία κατά 5% έως 6%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, όπως μετριέται από τη Fed, θα φτάσει περίπου το 2,25% το 2022 - κάτι που δεν είναι ανησυχητικό.
Παράγοντες
Αρκετοί διαρθρωτικοί παράγοντες στηρίζουν την προαναφερθείσα σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες.
Ένας τέτοιος είναι η παγκοσμιοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένο πληθωρισμό σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Σε αυτήν την κρίση, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν δείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία, ενώ το εμπόριο εμπορευμάτων έχει ανακάμψει ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα – αν και ακόμη πολλές χώρες παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση, με περισσότερες από 150 χώρες να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα το 2021 σε σχέση με το 2019.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ο αυτοματισμός ο οποίος, μαζί με τη σχετική μείωση της τιμής των κεφαλαιουχικών αγαθών, έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρήσει τους υψηλότερους μισθούς από το να μεταφερθούν στις τιμές.
Αυτή η κρίση είναι πιθανό να επιταχύνει αυτήν την τάση.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές γύρω από τους στόχους που έθεσαν οι κεντρικές τράπεζες, χάρη στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και την αξιοπιστία των πολιτικών τους.
Αυτή η αξιοπιστία σημαίνει επίσης ότι, ακόμη και με το χρέος των κρατών σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι η νομισματική πολιτική θα δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση του κόστους δανεισμού εις βάρος του πληθωρισμού.
Βέβαια, κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν μειώνει την ανάγκη τήρησης ορθών αρχών κατά την άσκηση πολιτικής, διότι:
- Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης του πληθωρισμού.
- Οι καιροί ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
- Υπάρχει ο κίνδυνος της αγοράς που θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω νέων μεταλλάξεων κορωνοϊού ή από την πιθανότητα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών