Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Rebalancing σε αμοιβαία κεφάλαια φέρνει sell off ύψους 90 δισ. δολ. στη Wall Street

JP Morgan: Rebalancing σε αμοιβαία κεφάλαια φέρνει sell off ύψους 90 δισ. δολ. στη Wall Street
Η JP Morgan προειδοποιεί ότι η αυξημένη έκθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων εγείρει ερωτήματα για το rebalancing των χαρτοφυλακίων τους

Τo επικείμενο rebalancing σε αμοιβαία κεφάλαια της Wall Street φέρνει sell off ύψους 90 δισεκ. δολ., σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα άσχημη, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να εκτινάσσεται από το 1% στο 1,43%.
Το ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να απαντηθεί είναι πού θα σταματήσει η αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού χρέους.
Η απάντηση είναι πως καταλύτης είναι οι CTAs (επενδύσεις μεγάλης / μικρής στρατηγικής που αποσκοπούν στη συγκράτηση των τάσεων στην αγορά), που έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις που είχαν ανοίγοντας θέσεις short.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το sell off στα αμερικανικά ομόλογα ενισχύθηκε από τη δράση των CTAs.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν σημαντικές αλλαγές τόσο για το γερμανικό bund όσο και το αμερικανικό δεκαετές, που είναι bearish, με τις short θέσεις να αυξάνονται.
Δυστυχώς, το γεγονός πως οι CTAs έχουν ανοίξει short θέσεις στην αγορά ομολόγων, έχει δύο συνέπειες:
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς εύκολα μπορεί να φτάσει στο 1,50%, με αποτέλεσμα, βέβαια, ακραίο sell off στα χρηματιστήρια.
«Η εντεινόμενη ανησυχία θα προκαλέσει απομόχλευση και μείωση του κινδύνου κυρίως στα risk parity funds και στα αμοιβαία κεφάλαια» λέει η JP Morgan.
Από τη στιγμή λοιπόν που η αρνητική συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων ευνοεί τους δύο προαναφερθέντες τύπους επενδύσεων, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο όταν η συσχέτιση είναι θετική.
Η μεταβλητότητα τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα αυξάνεται – απόδειξη η αύξηση του δείκτη φόβου / VIX.
Ποιες είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης;
Επεισόδια όπως το taper tantrum το 2013,

«Έγινε το πάθημα μάθημα;»

Έχουμε μάθει τίποτε από τα διδάγματα του παρελθόντος; διερωτάται η JP Morgan.
Ποιοι θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα: τα risk parity funds ή τα αμοιβαία κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά το σύμπαν των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά τα risk parity funds (funds με αρνητικά συσχετισμένα περιουσιακά στοιχεία που είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις ενώ παρακολουθούν στενά την συσχέτιση ομολόγων / μετοχών), η πλέον προβληματική εποχή ήταν το 2013, λόγω της υπερβολικής μόχλευσης.
Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της αναγκαστικής και ραγδαίας απομόχλευσης τότε, οι απώλειες που σημειώθηκαν ξεπέρασαν το 10%.
Τα άλλα σοκ, το 2015, το 2016 και το 2018 ήταν λιγότερο επώδυνα.
Από την άλλη, τα αμοιβαία κεφάλαια είναι πιο ευάλωτα από τα risk parity funds, διότι, όπως φαίνεται, έχουν αναλάβει υπερβολικά μεγάλο ρίσκο.
Όμως, εντέλει, η JP Morgan προειδοποιεί ότι η αυξημένη έκθεσή τους εγείρει ερωτήματα για το μηνιαίο rebalancing των χαρτοφυλακίων ενώ οι μετοχές σημειώνουν ράλι και στα ομόλογα καταγράφεται sell off.
Υποθέτοντας ότι τα σταθμισμένα αμοιβαία κεφάλαια έχουν εξισορροπηθεί, κάτι που αποτελεί λογική υπόθεση δεδομένης της μείωσης των στοιχημάτων τους τον Ιανουάριο, η JP Morgan αναμένει για πώληση μετοχών αξίας 90 δισεκ. δολαρίων στο τέλος Φεβρουαρίου.
CTAs_most_short.jpg
bond_equity_correlation_jpm_1.jpg
jpm_risk_parity_performance.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης