Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Αυτή η φούσκα έχει γίνει τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα σκάσει

Societe Generale: Αυτή η φούσκα έχει γίνει τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα σκάσει
Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι τα ομόλογα, αλλά το επενδυτικό συναίσθημα, υποστηρίζει η Societe Generale
Σχετικά Άρθρα

Σε πολλές από τις προηγούμενες αναλύσεις της η Societe Generale είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές για αύξηση στις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, να φτάνει στο 1,50%-1,55% - κάτι το οποίο προκάλεσε sell off στις αγορές και δη στη Wall Street.
Στο πλαίσιο αυτού του απαισιόδοξου σεναρίου, η Societe Generale προβαίνει σε κάποιες επισημάνσεις:
«Οι πρόσφατες απώλειες έρχονται ύστερα από κέρδη τα οποία είχαν σημειωθεί όταν η πανδημική κρίση ήταν στην κορύφωση της, με την απόδοση στο αμερικανικό δεκαετές ομόλογο να υποχωρεί από το 1,6% στο 0,3%».
Οι τιμές δε κατρακύλησαν περίπου 4% τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία 15 χρόνια – ειδικά σε περιόδους που οι τιμές αυξάνονται ραγδαία.
recent_decline_in_10Y.jpg
Ένα άλλος τρόπος για να ερμηνευθούν οι πρόσφατες κινήσεις είναι υπό το πρίσμα του υψηλού δωδεκαμήνου σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, με τη μείωση κατά 20% στην τιμή του 30ετούς ομολόγου να μην αποτελεί σπάνιο θέαμα.
12_month_decline.jpg
Τo πρόσφατο επενδυτικό rotation από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας δεν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ίσως οι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται τις αναπληθωριστικές δυνάμεις που έχουν ενεργοποιηθεί, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.
relative_drop.jpg
 Όλα αυτά, φυσικά, στο παρελθόν και στο παρόν.
Τι γίνεται όμως με το μέλλον;
Η Societe Generale λέει ότι το bullish σενάριο έχει ως εξής:
«Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται και υπάρξει ομαλή εναλλαγή από την ανάπτυξη και τις αμυντικές μετοχές σε μετοχές αξίας και σε κυκλικές, η Fed θα παραμείνει θετική».
Ωστόσο, εντείνεται ο φόβος πως με τόσες φούσκες που έχει δημιουργήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κάποια θα σκάσει.
Και παρά τη βεβαιότητα ότι η Fed μπορεί να διαχειριστεί την αγορά μετοχών και να την ανεβάσει κατά βούληση, το πραγματικό σοκ θα ερχόταν αν έχανε τον έλεγχο σε τυχόν επικείμενες αναταράξεις.
Ακόμα, η Societe Generale υπενθυμίζει στους αναγνώστες ένα γράφημα που παρουσίασε στην αρχή του έτους όταν οι άνθρωποι αναρωτιόταν μέχρι ποιο σημείο θα μπορούσε να αυξηθεί η απόδοση των ομολόγων ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά μετοχών.
Λοιπόν, το διάγραμμα έδειξε "ένα κενό απόδοσης 2%: ήταν το σημείο στο οποίο ο τομέας της τεχνολογίας άρχισε να οδηγεί τη συνολική αγορά μετοχών χαμηλότερα.
tech_borrowed_time.jpg
«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι περαιτέρω νομισματικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Fed δεν θα καθησυχάσουν τον όχλο και ότι ο έλεγχος θα χαθεί.
Η φούσκα στη Wall Street έχει γίνει τόσο μεγάλη, που αναπόφευκτα θα σκάσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης