Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι αγορές κάνουν τα πάντα για να επεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες - Ίσως αλλάζει το οικονομικό μοντέλο

Rabobank: Οι αγορές κάνουν τα πάντα για να επεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες - Ίσως αλλάζει το οικονομικό μοντέλο
Όπως σημειώνει η Rabobank, οδεύουμε προς την υιοθέτηση ενός μαρξιστικού οικονομικού παραδείγματος
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλούν την επέμβαση των κεντρικών τραπεζών, κάτι που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο τόσο των ΗΠΑ όσο και του υπόλοιπου κόσμου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Στις 25 Φεβρουαρίου, τα χρηματιστήρια υπέφεραν.
Οι μετοχές κατρακύλησαν –εκτός από meme stocks όπως αυτή της GameStop που ανέβαινε–, ο δείκτης VIX εκτινάχθηκε σε νέα ύψη, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασαν το 1,50%, ενώ δολάριο και χρυσός σημείωσαν ράλι – αλλά και το bitcoin έδειξε ανθεκτικότητα.
Ο νους κάποιων μπορεί να πάει στο παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας ανάγκασε την κεντρική τράπεζά της να στηρίξει την αγορά κατοικίας ως μέρος των στόχων που πρέπει να επιτελέσει (mandate).
Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει η Rabobank, οδεύουμε προς την υιοθέτηση ενός μαρξιστικού οικονομικού παραδείγματος.
Το πιο σημαντικό:
Οι αγορές δοκιμάζουν την ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών και την πιθανότητα να εφαρμοστεί το εργαλείο του ελέγχου της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.
Παντού οι αγορές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά:
Χαλαρή νομισματική πολιτική, μηδενικά επιτόκια, πράξεις ανοιχτής αγοράς, σε συνδυασμό με εξαιρετικά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Από την άλλη, η ζήτηση στην πραγματική οικονομία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν τα πάντα»

Στα πλέον κυνικά «μάτια», οι αγορές ωθούν τις κεντρικές τράπεζες στο να κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν ψηλά, στο στυλ της ΕΚΤ και της Fed.
Με άλλα λόγια, η ελεύθερη αγορά δοκιμάζει τα όριά της.
Σε τελική ανάλυση, εάν οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να κάνουν ό, τι χρειάζεται αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το QE, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, τότε οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.
Κάπως έτσι θα εξακολουθήσει η διάχυση ρευστότητας και οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις πληγές που προκάλεσε στην κοινωνία η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα έχει ανεπανόρθωτες απώλειες στην οικονομική ζωή - και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιστρέψουμε ξανά χωρίς συστημικό σφάλμα, χωρίς την πρόκληση ενός συστημικού γεγονότος.
Σκεφτείτε μόνο τον τεράστιο σωρό δημοσίου χρέους και ανατίμησης μετοχών που χτίστηκε πάνω του, και στη συνέχεια μια κεντρική τράπεζα λέει «Αφήστε τις αγορές να ορίσουν τις τιμές από μόνες τους.

Η εποχή της «μετασοβιετικής ένωσης»

Σε πολλές μετα-σοβιετικές οικονομίες, όπου τα βασικά προϊόντα ήταν επί μακρόν σε έλλειψη, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ποικίλα προβλήματα.
Τότε ολόκληρες βιομηχανίες κατέρρευσαν λόγω διαρθρωτικών αλλαγών.
Μερικοί άνθρωποι έγιναν πολύ, πολύ πλούσιοι.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στον δυτικό κόσμο, σήμερα.
Ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά μετατρέπονται αλλάζουν.
Οι δυτικές οικονομίες αναπτύσσουν ομοιότητες με τις πρώην σοβιετικές οικονομίες τις οποίες κέρδισαν.
Εν ολίγοις, μπορεί να είμαστε μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή οικονομικού παραδείγματος.
Όμως πρέπει να θυμόμαστε το εξής, αναφέρει η Rabobank:
Ο Αμερικανός λέει: «Το σύστημά μου είναι το καλύτερο γιατί κάθε μέρα μπορώ να ανοίγω το παράθυρο μου και να φωνάζω ότι οι ΗΠΑ είναι κακές και μισώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Ο Σοβιετικός απαντά: «Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα εδώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης