Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (high)» η αξιολόγηση της Πορτογαλίας - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (high)» η αξιολόγηση της Πορτογαλίας - Σταθερό το trend
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πορτογαλική οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας

Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων «BBB (high)» και «R-1 (low)» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πορτογαλική οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,6% το 2020 λόγω της ταχείας εξάπλωσης της νόσου Covid19 και των επακόλουθων περιοριστικών μέτρων.
Το μέγεθος του σοκ αντικατοπτρίζει τη μικρή και ανοιχτή φύση της οικονομίας καθώς και τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει φέτος - αν και η δύναμη της ανάκαμψης παραμένει αβέβαιη.
Ο αντίκτυπος στο πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του σοκ και από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης εξισορροπεί την κρίση υγείας και το συνακόλουθο οικονομικό σοκ με την αναβάθμιση της χώρας.
Από την άλλη, λόγω της κληρονομιάς της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένων του αυξημένου δημόσιου χρέους και των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 132% το 2016 σε 117% το 2019.
Όμως, η πανδημία και τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπισή της αύξησαν το χρέος στο 134% το 2020.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 131% το 2021.
Παρά τη μεγάλη αύξησή του, το κόστος εξυπηρέτησης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, το κόστος προβλέπεται να μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2021, από 3,4% το 2018.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των προγραμμάτων στήριξης το 2020 θα είναι 2,8% επί του ΑΕΠ, ενώ τοΓ  δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,3%.
Για το 2021 προβλέπεται έλλειμμα 4,3% και το 2022 2,8%.

Τραπεζικός τομέας

Οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας υποχώρησαν σταδιακά πριν από την πανδημική κρίση.
Αφού έφτασε στο ανώτατο όριο του 17,9% στα μέσα του 2016, ο δείκτης NPL μειώθηκε στο 5,3% το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Ενώ τα μορατόρια δανείων και τα κρατικά εγγυημένα δάνεια προς το παρόν καλύπτουν το άγχος του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης