Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Αναμένονται 2 εβδομάδες, πλήρεις νομισματικής ρητορικής

tags :
HellasFin: Αναμένονται 2 εβδομάδες, πλήρεις νομισματικής ρητορικής
Η από τα χαμηλά του Αυγούστου άνοδος των επιτοκίων είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς

Η επιταχυνόμενη ανοδική κίνηση των αμερικανικών επιτοκίων των τελευταίων ημερών που προκάλεσε ανησυχητικούς κυματισμούς στην παγκόσμια κεφάλαι/χρηματαγορά, μας οδηγεί σε μία απόπειρα ψηλάφησης των χρημ/κών δρώμενων της τελευταίας εβδομάδας.
Η ανοδική κίνηση του επιτοκίου του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου από τα χαμηλά του 0,51% τον Αύγουστο του 2020, μέχρι το 1,36% στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος εξελίχθηκε θα λέγαμε χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις.
Η ήρεμη ανοδική κίνηση, με μία διήμερη μεταβολή της τάξης του 0,25%, μετατράπηκε σε εκτίναξη και οδήγησε στην απόδοση του 1,61%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περσυνό Φεβρουάριο πριν την έλευση της πανδημίας.
Η εξέλιξη αυτή με την ταχύτητα διαδραμάτισης της, κλόνισε πολλές αγορές διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα) στέλνοντας σοβαρά μηνύματα στους ενδιαφερόμενους.
Τι συνέβη όμως;
Η λόγω πανδημίας ακολουθούμενη χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα επεκτατικά δημοσιονομικά των κυβερνήσεων, έχουν φέρει στο επίκεντρο του προβληματισμού το “δίκαιο” ύψος των επιτοκίων.
Η από τα χαμηλά του Αυγούστου άνοδος των επιτοκίων είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς και των προοπτικών μίας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Με την εκσφενδόνιση της ονομαστικής απόδοσης της δεκαετίας την προηγούμενη εβδομάδα και την συνδυασμένη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά 0,2% σε 2 ημέρες, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση της αγοράς στην ισχυρή ανάπτυξη και αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι η υψηλή ταχύτητα κλιμάκωσης των επιτοκίων έχει ασύμμετρο αντίκτυπο υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και μετοχών.
Σύμφωνα και με τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της J.Powell δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας θα συνεχιστούν μέχρι να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός να φθάσει και για κάποιο μάλιστα διάστημα να υπερβεί τον καταστατικό στόχο του 2%.

Συχνά  οι αγορές αποκλίνουν

Επί του παρόντος η αμερικανική οικονομία απέχει αρκετά από τους δεδηλωμένους στόχους και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επιτευχθεί πρόοδος.
Συχνά όμως οι αγορές αποκλίνουν από τις θέσεις ή από το timing της Fed.
Όσο θα βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών στην ύστερη πανδημική εποχή, θεωρούμε ευνόητα κάποια διαστήματα με υψηλές διακυμάνσεις, τα οποία θα προκύψουν ενδεχομένως και από την τάση των αγορών να προεξοφλήσουν υπεραισιόδοξα τις οικονομικές εξελίξεις.
Συνιστά θετική εξέλιξη όταν τα μεσο-μακροπρόθεσμα υψηλά επιτόκια συμβαδίζουν με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, παρά την ενδεχόμενη συνύπαρξή τους με υψηλή διακυμανσιμότητα.
Η αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδος προέκυψε από μία δυσαρμονία. Την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου μετά το 2023 και την αποτίμηση των αγορών για νωρίτερα του 2023 αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη.
Λέγεται ότι η εξουσιοδότηση που έχει η κεντρική τράπεζα έχει 2,5 στόχους.
Σταθερές τιμές με την έννοια του πληθωρισμού στο 2% και χαμηλή ανεργία.
Ο μισός στόχος ο οποίος είναι μάλλον άτυπος και με μεγάλη επάρκεια επιτέλεσε τα τελευταία χρόνια η Fed, είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η χαλαρότητα των χρημ/κών συνθηκών.
Σε ένα ανήσυχο περιβάλλον όπου η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου επανήλθε στο 1,5% και ισοδυναμεί με την μερισματική απόδοση του μετοχικού δείκτη S&P 500, η κεντρική τράπεζα διαθέτει μέσα προκειμένου να αποτρέψει την διαρκή άνοδο των επιτοκίων είτε βραχυπρόθεσμων(μέσω μείωσης των επιτοκίων), είτε μακροπρόθεσμων(μέσω αγορών μακροπρόθεσμης λήξης ομολόγων) και να διασφαλίσει την χαλαρότητα των χρημ/κών συνθηκών.
Στον βαθμό που συνεχιστεί η οποιαδήποτε αστάθεια τις επόμενες ημέρες και μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed στις 17 Μαρτίου, θα παρακολουθήσουμε εκ μέρους κάποιων ομιλητών ή εκπροσώπων της, μάλλον την διαδικασία τής ποιοτικής καθοδήγησης, της επικοινωνιακής παρέμβασης δηλαδή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία, να απαλειφθούν οποιεσδήποτε δυσαρμονίες και να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης