Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι τρεις κρίσιμοι παράγοντες για τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ

Rabobank: Οι τρεις κρίσιμοι παράγοντες για τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ
Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου (+11 μονάδες βάσης, στο 1,40%), αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Σε τρεις κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και γενικότερα αναφέρεται με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου (+11 μονάδες βάσης, στο 1,40%).
Αυτή η αύξηση ήλθε ως επακόλουθο των αεροπορικών βομβαρδισμών που διέταξε η κυβέρνηση Biden στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη μία εβδομάδα δοκιμασίας.

Τριπλό μέτωπο

α)Καταλύτης για την απόδοση των ομολόγων είναι η γεωπολιτική.
Με τις αποδόσεις να ακολουθούν τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, εύλογα οι αγορές ανησυχούν για τους «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.
Φυσικά, παράγοντας έντονης ανησυχίας είναι και η αντίδραση της Τεχεράνης… που μπορεί να προετοιμάζεται για χτύπημα κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Σημειώνεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας επαναπροσδιορίζονται, μετά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δείχνουν τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed Bin Salman ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
β) Δεύτερος παράγοντας διαμόρφωσης της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων είναι η πολιτική.
Ο πρώην πρόεδρος Trump έδωσε ομιλία στο συνέδριο της CPAC την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Αμερική χωρίς Αμερική», στην οποία πρότεινε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024 «και να κερδίσει για τρίτη φορά».
Απομένει να δούμε πόσο καιρό οι αγορές θα αισθάνονται άνετα με τον λαϊκισμό στις ΗΠΑ, αναφέρει η Rabobank.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι απέχουμε λίγο περισσότερο από 18 μήνες πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ισορροπίες σε Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία.
Φυσικά, οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και στα τροφίμων λόγω της επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να παίξουν τόσο μεγάλο ρόλο όσο η αγορά ομολόγων.
Βέβαια, οι κεντρικές τράπεζες θα επέμβουν καθορίζοντας το ύψος των τιμών στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
γ)Οικονομία: Το σενάριο αναπληθωρισμός δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Ακόμα και η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο δείκτης PMI της Κίνας μειώθηκε από 52,4 σε 51,4 το Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου 2021.
Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί παγκοσμίως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει, αναγκαστικά, την ανάληψη δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Ο άλλος βασικός τομέας για τις αποδόσεις αυτή την εβδομάδα είναι οι κεντρικές τράπεζες, με τις ΕΚΤ και τη Fed κάποια στιγμή να κληθούν να στηρίξουν την αγορά κατοικίας, όπως θα κάνει η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης