Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πως κινούνται οι μετοχές όταν επιτόκια ομολόγων και πληθωρισμός αυξάνονται

Morgan Stanley: Πως κινούνται οι μετοχές όταν επιτόκια ομολόγων και πληθωρισμός αυξάνονται
Όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η αύξηση των αποδόσεων είναι... καλοί οιωνοί για τις μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Το ζήτημα των ημερών στις διεθνείς αγορές απασχολεί η νέα ανάλυση της Morgan Stanley, ήτοι την άνοδο του επιτοκίου 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ στα επίπεδα του 1,5%, εξετάζοντας την επίδραση που θα έχει η άνοδος των αποδόσεων με την ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού στις μετοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των τελευταίων 12 μηνών, αυτή η μετατόπιση υψηλότερα είναι πράγματι αξιοσημείωτη.
Όπως αναφέρει η κατανόηση του λόγου για τον οποίο αυξάνονται οι αποδόσεις είναι το πιο σχετικό ερώτημα που απαιτεί να αποσυνθέσουμε τις ονομαστικές αποδόσεις σε τις προσδοκίες πληθωρισμού και τις πραγματικές αποδόσεις.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις μαζί με τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι αποδόσεις αυξάνονται για «καλούς λόγους».
real_vs_breakeven_0.jpg

Το συνέβη το 2020

Αν κοιτάξουμε τι συνέβη το 2020 αμέσως μετά την κρίση COVID-19 - ακολούθησε άνευ προηγουμένου κίνητρο πολιτικής (τόσο φορολογικό όσο και νομισματικό), οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν αλλά μόνο σταδιακά, τα επιτόκια βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι μηδενικά από την Fed, η καμπύλη ονομαστικής απόδοσης αυξήθηκε και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν ισχυρό ράλι - τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ήταν σε ισχύ.
Συγκεκριμένα όμως, οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν σε χαμηλά έως το 2020.
Αυτό άρχισε να αλλάζει από τις αρχές του 2021 και το επόμενο σκέλος του trading επαναπληθωρισμού θα είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε το 2020.

Στήριξη από τα θεμελιώδη

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε αυτό το σκέλος της οικονομικής ανάκαμψης, αναμένεται να δούμε αυξανόμενες ενδείξεις δύναμης στα οικονομικά δεδομένα.
Οι πραγματικές αποδόσεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται μαζί όταν οι επενδυτές αναμένουν μια ισχυρότερη, πιο βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και μια βελτίωση στα οικονομικά δεδομένα θα ενθαρρύνει τις πραγματικές αποδόσεις να συμμετάσχουν στη μετάβαση σε υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις.

stocks_and_high_yield.jpg
Ιστορικά δεδομένα

Η Morgan Stanley ωστόσο εξετάζει πως κινήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όταν τα επιτόκια αυξάνονται μαζί με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Υπήρξαν πολλά επεισόδια κατά τα έτη 1997-99, 2004-06 και 2016-18 όταν οι πραγματικές αποδόσεις αυξήθηκαν και το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές.
Η απόδοση των ιστορικών ιδίων κεφαλαίων και της πίστωσης ήταν καλύτερη όταν τα επιτόκια αυξάνονται από την πτώση, ειδικά όταν τα επιτόκια αυξάνονται μαζί με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, όπως τώρα.
Σε αντίθεση, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μειώθηκαν απότομα στο πλαίσιο πραγματικής ή φοβούμενης αυστηρότερης πολιτικής ή / και καθυστέρησης στον οικονομικό κύκλο.

Τι θα κάνει η Fed

Είμαστε ξεκάθαρα στο αρχικό μέρος του οικονομικού κύκλου.
Η πρώτη αύξηση της Fed απέχει ακόμη 2,5 χρόνια και, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο J. Powell, η Fed θα παραμείνει φιλική και θα συνεχίσει τον τρέχοντα ρυθμό επέκτασης του ισολογισμού.
Η απόδοση της πιστωτικής αγοράς ενόψει υψηλότερων επιτοκίων, ιδιαίτερα υψηλών πραγματικών επιτοκίων, είναι ενδιαφέρουσα.
Οι υπερβολικές αποδόσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερη απόδοση στην πίστωση επενδυτικού βαθμού με υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, ενώ ξεπερνούν την πίστωση υψηλής απόδοσης.

Τι μπορεί να πάει λάθος

Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις με τις φθίνουσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνδέονταν με την ασθενέστερη απόδοση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, όπως και οι πραγματικές αποδόσεις που οφείλονται στους φόβους για περιορισμό της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, τίποτα στις προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη ή την πολιτική της Fed δεν υποδηλώνει τέτοια προοπτική.
Έτσι, η πεποίθηση παραμένει ότι οι πραγματικές αποδόσεις πρόκειται να αυξηθούν, σταδιακά, αφήνοντας το trading επαναπληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης