Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βαρίδι για τις τράπεζες της ΕΕ τα αρνητικά επιτόκια και η απαγόρευση διανομής μερισμάτων

Scope: Βαρίδι για τις τράπεζες της ΕΕ τα αρνητικά επιτόκια και η απαγόρευση διανομής μερισμάτων
Στην Ευρώπη, τα πράγματα παραμένουν σχετικά άσχημα λόγω του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων και της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, αναφέρει η Scope
Σχετικά Άρθρα

Τα αρνητικά επιτόκια και η απαγόρευση διανομής μερισμάτων αποτελούν βαρίδι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Η έλλειψη ορατότητας όσον αφορά την πιστωτική ποιότητα λόγω των μορατορίων αποτελεί βασική ανησυχία για τους επενδυτές.
Η απότομη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αποτελεί κακό νέο για τις αγορές μετοχών και ομολόγων, ωστόσο η αναπληθωριστική τάση ευνοεί τα τραπεζικά θεμελιώδη.
Δεδομένης της ισχυρής συσχέτισης με τα επιτόκια, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη ανακάμψει από την πανδημία.
Ωστόσο, στην Ευρώπη, τα πράγματα παραμένουν σχετικά άσχημα λόγω του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων και της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.
Για αυτό τον λόγο διαπιστώνεται αυτό κενό σε ό,τι αφορά τη διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το τραπεζικό outlook στην ΕΕ

Το τραπεζικό outlook στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωζώνη να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% το 2021, παραμένει φωτεινό, σύμφωνα με τη Scope Ratings.
Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο σε σχέση με την εκτίμηση για ανάπτυξη 6% στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πολύ μικρό ρίσκο για υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα πραγματικά επιτόκια, όπως μετριούνται από τιτλοποιήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό, είναι μικρότερα στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ – κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι θα συνεχίσουν την επεκτατική νομισματική πολιτική για καιρό.
Βάσει αγοράς, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,4% κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, αλλά και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ΗΠΑ (2%).
Έτσι, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αντίδραση νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, ένα τέτοιο σενάριο εξακολουθεί να είναι κάπως μακρινό για τη ζώνη του ευρώ.

Ιαπωνοποίηση

Εν τω μεταξύ, το περιβάλλον απόδοσης για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκό όσο στις ΗΠΑ, αλλά η προοπτική του αναπληθωρισμού υπόσχεται μια σταθεροποιητική προοπτική για τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνοντας τον κίνδυνο Ιαπωνοποίησης.
Μια πιο απότομη καμπύλη θα υποστηρίξει έσοδα προ προβλέψεων, κάτι το οποίο χρησιμεύει ως σημαντικό απόθεμα έναντι πιστωτικών απωλειών.
Αυτές αναμένεται να παραμείνουν υψηλά το 2021 ενώ οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την κατάσταση για τους δανειολήπτες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα όριο για τις αποδόσεις στις εξαιρετικά χρεωμένες οικονομίες.
Από την άλλη, μια ισχυρή ανάκαμψη θα ενισχύσει την πιστωτική ποιότητα ενώ θα απελευθερώσει τα capital buffers ώστε οι τράπεζες να εστιάσουν στη ζήτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν ακόμη «εγγράψει» την επιχορήγηση από τον τελευταίο γύρο TLTRO (1,8 δισεκατ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης