Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Αναγκαιότητα για τις τράπεζες της ΕΕ η ύπαρξη ενός δείκτη πράσινης μετάβασης

Scope Ratings: Αναγκαιότητα για τις τράπεζες της ΕΕ η ύπαρξη ενός δείκτη πράσινης μετάβασης
Ο πράσινος δείκτης θα συνεισφέρει στην καλή φήμη των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα

Αναγκαιότητα για τις τράπεζες της ΕΕ χαρακτηρίζεται η ύπαρξη ενός δείκτη πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δείκτη πράσινων πολιτικών, ώστε να ποσοτικοποιείται και, ακολούθως, να αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίον χρηματοδοτούν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα να υπάρξει μια θετική «αναταραχή».
Στόχος είναι να προωθηθεί η διαφάνεια.
Σε αντίθεση με άλλους κανονιστικούς δείκτες, δεν θα καθορίζει κάποιο όριο έναντι «πράσινων» και «καφέ» assets - τουλάχιστον, προς το παρόν.
Βέβαια, θα συνεισφέρει στην καλή φήμη των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα θα «τραβήξει» την προσοχή του κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου (αν και η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή υποστηρίζει την ιδέα), η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα προκειμένου οι τράπεζες να αφυπνιστούν σε σχέση με το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η Scope Ratings.

O πράσινος δείκτης θα βοηθήσει τους μετέχοντες στην αγορά

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο νέος, προτεινόμενος πράσινος δείκτης θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά να αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούν βιώσιμες επενδύσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Δυσκολίες εφαρμογής

Κατά τ’ άλλα, μείζον ζήτημα αποτελεί το ποιες επενδύσεις είναι πράσινες και ποιες καφέ, καθώς πολλά έργα είναι… «γκρίζα».
Από την άλλη, η μετάβαση σε ένα καθεστώς υποστήριξης πράσινων project πρέπει να τύχει ειδικής διαχείρισης, αφού οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ό,τι αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Οι τραπεζικοί ισολογισμοί αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τοv συνδυασμό των τομέων και των βιομηχανιών που κυριαρχούν στις οικονομίες στις οποίες λειτουργούν.
Συνεπώς, δεν είναι εύκολο να διευθετηθεί ένα τέτοιο rotation.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας, και όσο αποκλείονται οι «καφέ» επενδύσεις από τις πηγές χρηματοδότησης, τόσο θα πληθαίνουν τα πράσινα «project», καταλήγει η Scope Ratigns.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης