Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ντόμινο κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές

Rabobank: Η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ντόμινο κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές
Η Τουρκία παραμένει Τουρκία και πάντα θα υπάρχει ανάγκη για έναν φθηνό εργάτη σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Παρά τον ενδογενή χαρακτήρα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ένα ντόμινο κρίσεων σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Ειδικότερα, η μεταβλητότητα που παρουσιάζει η αγορά της Τουρκίας, παρά την εγχώρια προέλευσή της, ενέχει σημαντικούς κινδύνους, σε περίπτωση κλιμάκωσης, για όλες τις αναδυόμενες οικονομίες και το μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Υπογραμμίζει δε ότι η πολιτική μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του προέδρου Erdogan να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal και να διορίσει μια «μαριονέτα» που πιστεύει στα Erdoganomics - τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη της χώρας σε 2 χρόνια- προκάλεσε ραγδαία υποτίμηση στο τουρκικό νόμισμα, με ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 7,93 λίρες.
Πάντως, η Τουρκία παραμένει Τουρκία και πάντα θα υπάρχει ανάγκη για έναν φθηνό εργάτη σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Οι αγορές

Κατά τ’ άλλα, οι κινήσεις στις αγορές ενείχαν κινδύνους.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως και οι μετοχές, ενώ ανοδικά κινήθηκαν το πετρέλαιο και το δολάριο.
Πολλοί αναλυτές προσπάθησαν να μεταφέρουν μια εικόνα ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι ασύμβατα με την πραγματικότητα.
Με λίγα λόγια, το μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι οι αγορές πρέπει να «διορθώσουν το λανθασμένο μονοπάτι που έχουν πάρει».
Αρνητικοί καταλύτες είναι επίσης:
α)Το lockdown στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη
β)Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ
γ)Η αστάθεια στην Τουρκία
δ)Η κρίση στη διώρυγα του Σουέζ, όπου προσάραξε ένα δεξαμενόπλοιο, κάτι το οποίο ώθησε τις τιμές.
ε) Οι επιθετικές αντι-κυρώσεις της Κίνας που επιβλήθηκαν στην ΕΕ

Wall Street και γεωπολιτική

Ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 είχε την καλύτερη επίδοσή του σε ετήσια βάση, από το 1936 και έπειτα – τότε είχε σημειώσει αύξηση 27,9%, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση του 1937, με πτώση 38,6%.
Οι φόβοι ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο εντείνονται.
Και, βέβαια, παρότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σταματήσουν ένα νέο 1937 ή ένα νέο 1929, δεν μπορούν να σταματήσουν το 1789 ή το 1939 ή τον Ψυχρό Πόλεμο:
Και το 1937 ήταν το έτος με τις περισσότερες εντάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και το 2021, π.χ. είδαμε αξιωματούχο των ΗΠΑ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο έναρξης πολέμου κατά της Ταϊβάν, όπου η Intel σκόπευε να αναπτύξει εγκατάσταση δημιουργίας ημιαγωγών.
Ως εκ τούτου, μπορεί οι αγορές ακόμη να μην έχουν προεξοφλήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ωστόσο αυτό κάποτε θα συμβεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης