Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο πληθωρισμός απειλεί τις ΗΠΑ, αλλά ο Biden επιμένει στη δημοσιονομική επέκταση - Παραφυλούν Κίνα - Ρωσία

Rabobank: Ο πληθωρισμός απειλεί τις ΗΠΑ, αλλά ο Biden επιμένει στη δημοσιονομική επέκταση - Παραφυλούν Κίνα - Ρωσία
Tόσο το επιτόκιο όσο και ο προϋπολογισμός πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών…
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός απειλεί τις ΗΠΑ, αλλά ο Biden επιμένει στη δημοσιονομική επέκταση, αναφέρει, εν ολίγοις, η ολλανδική τράπεζα Rabobank, προσθέτοντας πως η Ρωσία και η Κίνα παραφυλούν...
Σε ό,τι αφορά τη Fed, ο πρόεδρός της Jerome Powell υπονόησε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το επιτόκιο αν οι πληθωριστικές πιέσεις γίνουν πολύ έντονες.
Όπως επεσήμανε, τόσο το επιτόκιο όσο και ο προϋπολογισμός πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών, ανεξαρτήτως δεσμεύσεων και χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί.
Αν μη τι άλλο, όπως επισημαίνει η Rabobank, αυτό το οποίο ανησυχεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, πρωτίστως, η αύξηση του οποίου ανακλά την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση του πληθωρισμού και την προσδοκία για τη συνέχιση της δημοσιονομικής επέκτασης που μπορεί να τροφοδοτηθεί από νέες εκδόσεις ομολόγων.
Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, η επίμονη αύξηση στις αποδόσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed.

Δημοσιονομική πολιτική

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τα σχέδιά του για το νέο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 2,2 τρισεκ. δολ. για τις υποδομές, το οποίο, όπως διακηρύχθηκε, είναι αναγκαίο για να ανασχεθεί η επιρροή της Κίνας.
Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για τη χρησιμοποίηση του όρου «υποδομές», δεδομένου ότι οι δαπάνες δεν σχετίζονται.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, προετοιμάζει τον επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος, πάνω στη βάση των εξής στόχων:
α)Χρηματοδότηση κρίσιμων επενδύσεων
β)Δίκαιο φορολογικό σύστημα για την ανταμοιβή της εργασίας, προκειμένου να αντιστραφεί η μείωση συνεισφοράς της στο ΑΕΠ – κάτι το οποίο είναι ενδιαφέρον για τη Wall Street και τη Silicon Valley, δεδομένου ότι το ΑΕΠ εξαρτάται από την Big Tech και το μεγάλο κεφάλαιο και μια αλλαγή θα έχει μηδενικό άθροισμα.
γ)Έλεγχος στις offshore εταιρείες
δ)Αύξηση εταιρικών φόρων
ε)Ανταγωνιστική οικονομία για να αντέξει την πίεση από την Κίνα.

Πράσινη πολιτική

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σκέφτονται να τροποποιήσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 50% ή περισσότερο έως το 2030, έναντι μείωσης 25%, όπως είχε δεσμευτεί ο πρώην πρόεδρος Obama.
Σημειώνεται πως οι εκπομπές των ΗΠΑ το 2020 μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 - αλλά λόγω της διακοπής μέρους της οικονομίας.
Ωστόσο, για αυτό τον στόχο μπορεί να τεθούν γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα.

Ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Kέινς, η αμερικανική δημοσιονομική επέκταση θα φέρει υψηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερους μισθούς, πακέτα στήριξης και επομένως χαμηλότερο εμπορικό έλλειμμα.
Φυσικά, το χρηματιστήριο θα λάβει νέα ώθηση.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός που θα υπάρξει θα μειώσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση, επιδεινώνοντας τον δείκτη χρέους.
Όλα τα παραπάνω μεγεθύνονται ως προβλήματα καθώς η Ρωσία δεν πρόκειται να υιοθετήσει πράσινες πολιτικές, ενώ και η Κίνα φαίνεται να επιμένει στο ιρανικό πετρέλαιο.
Και, βέβαια, η προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν εύλογα προκαλεί την αντίθεση του Ισραήλ, ενός ισχυρού συμμάχου των Αμερικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης