Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το στοίχημα του αυξανόμενου πληθωρισμού και η διάθεση για στήριξη από FED

Το στοίχημα του αυξανόμενου πληθωρισμού και η διάθεση για στήριξη από FED
Οικονομολόγοι και FED πιστεύουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή

Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να έχει επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα τον Μάρτιο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους στην αγορά και αν αυξηθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων καινα περιορίσει την αγοραστική δύναμη.
Είναι αναπόφευκτο η επαναλειτουργία της οικονομίας να επιφέρει αύξηση του πληθωρισμού, με τη ζήτηση να αυξάνεται απότομα και η αυξημένη ζήτηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες να οδηγούν σε ελλείψεις.
Οι νέοι εμβολιασμένοι καταναλωτές αναμένεται επίσης να ξαναρχίσουν τα ταξίδια και άλλες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Σημαντική η έκθεση Μαρτίου

Ωστόσο, η Fed και ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η πληθωριστική αύξηση θα είναι προσωρινή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκτροχιάσει την ανάκαμψη ή να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων της Fed, κάτι που καθιστά κάθε νέα έκθεση για τον πληθωρισμό πολύ σημαντική για τις αγορές και αυτό συμβαίνει με την κυκλοφορία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) του Μαρτίου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαρτίου αναμένεται να δείξει μέτρια αύξηση 0,2% στον πυρήνα του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από τον Dow Jones. Σε ετήσια βάση, δηλαδή ρυθμός 1,5%, σε σύγκριση με 1,3% τον Φεβρουάριο.
Ο βασικός πληθωρισμός του Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% ή 2,5% από έτος σε έτος, από 1,7% το Φεβρουάριο. Μέχρι τον Μάιο, ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα μπορούσε να τρέχει με ρυθμό από έτος σε έτος 3,5% ή περισσότερο.
Το βασικό ποσοστό ήταν τελευταίο στο 2,5% τον Ιανουάριο του 2020.
Η Fed έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν αναμένει ότι η τάση πληθωρισμού θα παραμείνει ανοδική και ότι η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα βασικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη στον πληθωρισμό εμφανίζονται μεγαλύτερα σε σύγκριση με την αδυναμία των τιμών πριν από ένα χρόνο, όταν η οικονομία "έκλεισε" λόγω πανδημίας.
«Νομίζω ότι φέτος πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη αστάθεια στον πληθωρισμό. Θα έχουμε μικρή επιβράδυνση μετά από αυτό», δήλωσε η Blerina Uruci, οικονομολόγος στην Barclays.
106866983-1618247101291-20210412_cpi_thru_feb_2021.png


Έχει αλλάξει πολιτική

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης αλλάξει την πολιτική της για τον πληθωρισμό και αναφέρει ότι θα ανεχθεί τον πληθωρισμό που ξεπερνά τον στόχο του 2% για μια περίοδο, προτού αυξήσει τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προωθεί το μήνυμα ότι η Fed δεν ανησυχεί ακόμα για τον πληθωρισμό. Το είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη το απόγευμα της Κυριακής. Σε μια επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα, ο Powell υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ζήσει σε μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

«Θέλουμε να δούμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει σε περίπου 2%. Και το εννοούμε σε βιώσιμη βάση. Αλλά τότε θα θέλαμε επίσης να τον βλέπουμε να κινείται λίγο πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα. Θέλουμε τον πληθωρισμό να φτάσει κατά μέσο όρο στο 2% με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Powell. «Ο πληθωρισμός ήταν κάτω του 2%. Θέλουμε να είναι λίγο πάνω από 2%. Αυτό ψάχνουμε λοιπόν. Όταν το αντιληφθούμε, τότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια."

Fed: Μην ανησυχείτε

Ο Jim Caron, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στο Morgan Stanley Investment Mangement, δήλωσε ότι η αγορά παίρνει τώρα το σύνθημά της από την Fed και ότι ο Powell έχει προετοιμάσει τις αγορές.
«Έδωσε στην αγορά ένα προβάδισμα για να δει αυτά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και να μην ανησυχεί. Το μήνυμά του προς την αγορά δεν ανησυχεί από αυτό. Επιστρέφει», είπε ο Caron. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Powell έχει καταστήσει σαφές ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Η Fed δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει χαλαρή πολιτική για να βοηθήσει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

 «Ο CPI θα είναι πιο σχετικός για την αγορά», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Bleakley Advisory Group. Η Boockvar αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ό, τι αναμένει η Fed και η αγορά θα μπορούσε να αντιδράσει σε οποιαδήποτε τέτοια ένδειξη.

«Οι εταιρείες μόλις τώρα αρχίζουν να αυξάνουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τις δικές τους πιέσεις κόστους», είπε.

Η Uruci είπε ότι η εικόνα του πληθωρισμού έχει αλλάξει μετά την πανδημία, αλλά δεν της έκαν έκπληξη το άλμα του PPI, καθώς έχει σχέση με τον CPI. «Έχουμε επισημάνει πραγματικά τη συσσώρευση πιέσεων στις τιμές των αγωγών», δήλωσε. Είπε ότι το PPI ενισχύθηκε από δύο πράγματα που δεν θα εμφανίζονταν απαραίτητα σε προβλήματα για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Το ένα ήταν η αύξηση των τιμών εξαγωγής και το άλλο ένα ισχυρό κέρδος στις τιμές των αγαθών που πωλήθηκαν στην κυβέρνηση.
«Αναμένουμε ότι οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να αυξάνονται μόνο στο Q3 και το Q4. Αν κάνουμε λάθος σε αυτήν την πρόβλεψη, και αυτό συμβεί νωρίτερα, θα μπορούσαμε να δούμε αυξημένο πληθωρισμό για το υπόλοιπο του έτους », είπε.
Μέσα στο CPI του Μαρτίου, αναμένει να δει 0,1% στο καταφύγιο, το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο του δείκτη. Λόγω της επιβράδυνσης των ενοικιάσεων, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 1,6% από πάνω από 3% προ πανδημίας. Είπε ότι τα νέα για το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών κενών θέσεων σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, αυξάνοντας τις τιμές ενοικίασης.
Το τεστ για την Fed είναι πώς ευθυγραμμίζονται το CPI Μαρτίου και οι επόμενες αρκετές αναφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης