Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Φήμες για φόρο 80% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα - Εκροές κεφαλαίων από τη Wall Street

Rabobank: Φήμες για φόρο 80% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα - Εκροές κεφαλαίων από τη Wall Street
Ο Biden προτίθεται να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη εσοδεύουν πάνω από 1 εκατ. δολ. τον χρόνο με συντελεστή 39,6% από 23,8%
Σχετικά Άρθρα

Το κυοφορούμενο νομοσχέδιο Biden εύλογα προκάλεσε πανικό στις αγορές καθώς προβλέπει διπλασιασμό της φορολογίας των κεφαλαιακών κερδών, αναφέρει η Rabobank, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ψιθύρους για πρόταση νόμου της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Janet Yellen για την επιβολή φόρου 80% στα κρυπτονομίσματα.

Σημαντικές για τις αγορές οι ΗΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντικές για τις αγορές, βεβαίως, είναι οι ΗΠΑ.
Δεν πρόλαβε να περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος Biden εξήγγειλε δημοσιονομική επέκταση ύψους 1,9 τρισεκ. δολ. και προανήγγειλε και νέο πακέτο στήριξης ύψους 2,2 τρισεκ. δολ., αυτή τη φορά για τις υποδομές.
Φυσικά, για να το χρηματοδοτήσει θα εφαρμόσει μια ακραία φορομπηχτική πόλιτική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, προτίθεται να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη όσων εσοδεύουν πάνω από 1 εκατ. δολ. τον χρόνο με συντελεστή 39,6%, από 23,8%, όπως ισχύει σήμερα.
Αυτή η διαρροή οδήγησε τη Wall Street σε μεγάλη πτώση.
Στο μεταξύ, ο φορολογικός συντελεστής 3,8% υπέρ του προγράμματος υγείας που είχε εισαγάγει ο Obama παραμένει.
Μοιραία, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανέβηκαν στο 1,54% ενώ πλέον ακόμα και τα mainstream οικονομικά media κάνουν λόγο για αναδιανομή και όχι για αναπληθωρισμό.
Θα «περάσει» το μέτρο;
Κανείς δεν είναι σίγουρος, όπως και το νομοσχέδιο υποδομών ύψους 2,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Biden μπορεί να μεταχειριστεί τη «διαδικασία συμφιλίωσης», τότε είναι πιθανό ο ίδιος μηχανισμός να χρησιμοποιηθεί για τις αυξήσεις φόρων το 2022, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να απέχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μακριά από την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η ειρωνεία είναι πως τόσο η Wall Street όσο και Silicon Valley βοήθησαν τον Biden να ανέλθει στον προεδρικό θώκο.
Ακόμη, όμως, πιο σοκαριστική είδηση, όπως ψιθυρίζεται, θα είναι η επιβολή φόρου 80% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα.
Αυτό, αναμφίβολα, θα αποτελέσει ένα γερό χαστούκι στην αγορά ψηφιακών assets.
Εξ ου και η κατάρρευση των Doge και Bitcoin – το Ethereum αντιστέκεται.
Ως εκ τούτου, η Wall Street και η Silicon Valley θα πρέπει ίσως να βιώσουν τις ίδιες απώλειες εισοδήματος που έχουν οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Εκροές

Φυσικά, θα υπάρξουν εκροές κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, αλλά πού υπάρχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης πέρα από τις ΗΠΑ – πόσω μάλλον τώρα που οι υποδομές τους θα βελτιωθούν.
Κυρίως όμως, οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται ξένα κεφάλαια – υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.
Οι οικονομίες των φτωχών και πλουσίων είναι σε επίπεδα ρεκόρ.
Υπενθυμίζεται πως το δολάριο είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ακόμα και αν επιβληθεί φόρος 80% στα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να αποτιμώνται σε δολάρια.
Επιπλέον, η ανάκληση το αντίστοιχο του πλεονάσματος λογαριασμού κεφαλαίου είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Ως εκ τούτου, εάν οι ΗΠΑ βλέπουν χαμηλότερο πλεόνασμα κεφαλαίου, τότε θα έχει και χαμηλότερο τρέχον έλλειμμα, με αποτέλεσμα:
α)Αύξηση της ανεργίας
β)Μείωση της ζήτησης
γ)Ισορροπημένη ανάπτυξη στις ΗΠΑ λόγω μείωσης των εισαγωγών που θα φέρει.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω υποτίμησης του δολαρίου ΗΠΑ, κάτι που θα επέφερε επώδυνες ανισορροπίες στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Τροφή για σκέψη…

Ένταση με Ρωσία - ΕΚΤ

Η ανακούφιση που έφερε η αναχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από την ρωσοουκρανική μεθόριο υπήρξε μεγάλη, ενώ παράλληλα μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα ατύχημα στην περιοχή Ιράν - Ισραήλ προς το παρόν αποφεύχθηκε.
Βέβαια, δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας ότι οι Ρώσοι άφησαν μεγάλο μέρος του βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού τους στα σύνορα, οπότε η ένταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζωπυρωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις αγορές, τα όρια διευρύνονται.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε τα επιτόκια ανέγγιχτα, ενώ συγχρόνως διατήρησε το QE στα τρέχοντα επίπεδα.
Το PEPP (πανδημικό πρόγραμμα) παραμένει ως λύση έκτακτης ανάγκης.
Φυσικά, η αδυναμία και ίσως η αποτυχία της ΕΚΤ είναι δεδομένες, διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως, παρά την ακραία φύση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το εύρος του 2%, όπως είναι ο στόχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης