Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Οι επενδυτές διακινδυνεύουν λόγω Fed μεγάλες απώλειες τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα

El Erian: Οι επενδυτές διακινδυνεύουν λόγω Fed μεγάλες απώλειες τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα
Για αρκετό καιρό τώρα, η Fed ανησυχεί για μια ισορροπία, που πλέον έχει ανατραπεί, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El Erian
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες απώλειες τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα διακινδυνεύουν οι επενδυτές εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως αναφέρει με ανάλυσή του ο Mohamed El Erian.
Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η διαφορά μεταξύ δικηγόρων και πολλών άλλων επαγγελματιών είναι ότι οι πρώτοι μπορούν να πείσουν για κάτι, παρότι τα θεμέλια του συλλογισμού του ενδέχεται να είναι σαθρά, αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, προσθέτοντας:
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να ενεργεί περισσότερο σαν δικηγόρος παρά σαν οικονομολόγος.
«Για άλλη μια φορά, αποδόμησε τα στοιχεία για την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, απέρριψε τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επανέλαβε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική.
Αντίθετα, πολλοί οικονομολόγοι είναι σίγουροι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιμείνει.
Οι ενδείξεις περί φούσκας στην αγορά πολλαπλασιάζονται.
Ολοένα περισσότερες εταιρείες προειδοποιούν για αύξηση στο κόστος εισόδου, κάτι που συνεπάγεται ότι αυτό θα μεταφερθεί στις τιμές» εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.

Προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Biden επιθυμεί να διατηρήσει τον άξονα της «μεγάλης δημοσιονομικής πολιτικής», με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε θέση να καταναλώσει περισσότερα από τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η προκύπτουσα ζήτηση έρχεται σε μια εποχή που η προσφορά υπολείπεται.
Ήδη - και είναι ακόμη νωρίς - οι εταιρείες αντιμετωπίζουν εμπόδια στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, βιομηχανική συγκέντρωση, ελλείψεις αποθεμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θέματα εργασίας.
Οι ελλείψεις σε τσιπ έχουν ήδη κλείσει ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής, αναφέρει ο El Erian.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2021, αναμένοντας διψήφιο ποσοστό για το β’ τρίμηνο.
Κατά κάποιο τρόπο, η Fed δεν έχει καμία επιλογή παρά να παραμείνει στη μεταβατική αφήγησή της, δεδομένης της πρόσφατης έγκρισης ενός νέου νομισματικού πλαισίου.
Ωστόσο, η «φούσκα» στην αγορά και η υπερβολική ανάληψη κινδύνων συνοδεύουν τον πληθωρισμό.
Και, τελικά, η Fed θα αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα της νομισματικής πολιτικής, διακινδυνεύοντας να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των ΗΠΑ όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε ένα τέτοιο οικονομικό σενάριο, οι επενδυτές θα διακινδύνευαν ζημίες τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.
Για αρκετό καιρό τώρα, η Fed ανησυχεί για μια ισορροπία κινδύνου που έχει κλίση προς τον αποπληθωρισμό.
Αυτή η ισορροπία κινδύνου έχει ανατραπεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης