Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την Alpha Bank στο «CCC+» - Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την Alpha Bank στο «CCC+» -  Θετικό το outlook
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα 7/5 την πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε CCC+ με θετικό το outlook.

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα 7/5 την πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε CCC+ με θετικό το outlook.
Όπως αναφέρει η Fitch o όμιλος ρυθμίζεται σε ενοποιημένη βάση και θεωρούμε ότι η ευμετάβλητη αξία του κεφαλαίου μεταξύ της HoldCo και της τράπεζας είναι υψηλή.
Αναμένουμε ότι η ρευστότητα και το κεφάλαιο θα διαχειρίζονται κεντρικά σε επίπεδο ομίλου και η διπλή μόχλευση θα παραμείνει κάτω από το 120%, ακόμη και μετά την εξέταση του αντίκτυπου της τιτλοποίησης στο επίπεδο HoldCo.
To θετικό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch για σημαντική βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης του ομίλου το 2021 και το 2022, ακολουθώντας το σημαντικό σχέδιο μείωσης των NPEs της τράπεζας.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε εξασφαλίσει δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για την πώληση μεριδίου 80% στον εξυπηρετητή δανείων της και το 51% των mezzanine και junior notes στην τιτλοποίηση «Galaxy» βάση του προγράμματος Ηρακλής.
Αυτό θα επιτρέψει στην Alpha Bank να μειώσει έως και 10,8 δις. ευρώ τα NPEs με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το 2ο τρίμηνο του 2021, το οποίο αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον δείκτη NPEs του ομίλου στο 26,5% (συμπεριλαμβανομένων των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ των ανώτερων τραπεζογραμματίων τιτλοποίησης που πλήρως διατηρημένο από την τράπεζα και αντιπροσώπευε ως δάνεια) από 43% στα τέλη του 2020, όπως αναφέρεται από την τράπεζα (συμπεριλαμβανομένου του σταδίου 3 και των μη εξυπηρετούμενων αγορασθέντων ή προερχόμενων δανείων με μειωμένη πίστωση).
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μια σειρά πωλήσεων χαρτοφυλακίου απομειωμένων δανείων που θα πραγματοποιηθούν το 2021, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη NPEs της (συμπεριλαμβανομένων των τίτλων ανώτερης τιτλοποίησης) σε 18% έως το τέλος του 2021 και σε 10% έως το τέλος του 2022, διατηρώντας παράλληλα ρυθμιστική αναλογία CET1 σε περίπου 14%.
Tα συνολικά δάνεια που έλαβαν μορατόριουμ για τον όμιλο ανήλθαν σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 (19% των ακαθάριστων δανείων, 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για εκτελούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα), τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη λήξει.
Η παράταση του προγράμματος Ηρακλής το 2021 αναμένεται να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους και να υποστηρίξει το σχέδιο της τράπεζας να επιταχύνει τη διάθεση των NPEs της το 2021-2022.
Η λειτουργική κερδοφορία παραμένει δομικά ασθενής λόγω των υψηλών χρεώσεων απομείωσης δανείου (LIC).
Το 2020, τα LIC αυξήθηκαν στο 2,7% των ακαθάριστων δανείων καθώς η τράπεζα προκάλεσε τις απώλειες που προκλήθηκαν από την οικονομική επίπτωση από την πανδημία και επίσης από τον αντίκτυπο από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις.
Τα πραγματοποιηθέντα σημαντικά κέρδη συναλλαγών το 2020 αντιστάθμισαν εν μέρει την αύξηση των LIC.
Αναμένουμε ότι τα κέρδη θα επωφεληθούν τελικά από τις χαμηλότερες απαιτήσεις παροχής. Η εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης δανείων πρέπει επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας μεσοπρόθεσμα, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης.
Η Fitch έχει αναβαθμίσει τη βαθμολογία χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας σε «b-» από «ccc +» καθώς η χρηματοδότηση και η ρευστότητά της συνέχισαν να ενισχύονται το 2020, υποστηριζόμενες από εισροές καταθέσεων, καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων χρέους και υποστηρικτικά μέτρα από την ΕΚΤ.
Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 9% πέρυσι, λόγω της προληπτικής αποταμίευσης και των υποστηρικτικών φορολογικών μέτρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας αποκαταστάθηκε στο 151% στα τέλη του 2020, ουσιαστικά πάνω από το ρυθμιστικό όριο.
alpha_1_2.JPG


alpha_2_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης