Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Fed είναι τόσο ανίδεη που δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει

Rabobank: Η Fed είναι τόσο ανίδεη που δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει
Ανίδεη η Fed, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank...

Οι χαράσσοντες νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, ήτοι τα μέλη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserves - Fed), σύμφωνα με τη Rabobank, είναι πιθανόν να είναι τόσο ανίδεα, που δεν αντιλαμβάνονται ούτε κατά διάνοια τι κάνουν. 
«Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα φιστίκια από τα αμύγδαλα» λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας. 
«Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η οποία συνήθως διαβάζεται τόσο προσεκτικά όσο οι ετικέτες των συσκευασιών τροφίμων για όσους δεν έχουν αλλεργίες…».
Τι αναφέρει; H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί ότι, ενώ το σύστημα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19, έχουν αυξηθεί οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, το διάστημα 2020 - 2021 οι επενδυτές έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα.
Επίσης, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) που προορίζονται για περιορισμένο αριθμό εξαγορών στο χρηματιστήριο.
«Οι υψηλές τιμές στις χρηματιστηριακές αξίες εν μέρει αντικατοπτρίζουν το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται δυσανάλογα - ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται δείκτες που αντιστοιχούν στις αποδόσεις των ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων τα περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση που οι επενδυτές κρίνουν ότι δεν πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. 
… Οι ισχυρές διασφαλίσεις και τα μακροπροληπτικά εργαλεία… θα είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα επιτρέψουν στη νομισματική πολιτική να επικεντρωθεί στους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και του μέσου πληθωρισμού».
Ωστόσο, υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι η αγορά είναι φούσκα; 
Σαν να ζητάς από ένα μικρό παιδί να σου πει πότε ένας φωτεινός σηματοδότης είναι πράσινος και πότε κόκκινος.
Κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι απλώς τα μέλη της Fed είναι αρκετά κυνικοί για να παραδεχθούν ότι η αγορά είναι φούσκα.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να κόλλησαν σε ένα «τρελό» μοντέλο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να προβλέψουν η ρίψη υπερβολικής ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι στην πραγματική οικονομία, δεν θα αυξήσει τις παραγωγικές επιχειρηματικές επενδύσεις και τους μισθούς, αλλά τις μετοχές, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης