Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις... ΗΠΑ - Τα εύσημα για το σχέδιο Ανάκαμψης και το τρικ της Κομισιόν

ING: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις... ΗΠΑ - Τα εύσημα για το σχέδιο Ανάκαμψης και το τρικ της Κομισιόν

Τολμηρό το σχέδιο Ανάκαμψης της Ιταλίας, σύμφωνα με την ING

Σχετικά Άρθρα
Δεν είναι όλες οι χώρες πολύ πρόθυμες να πάρουν ένα δωρεάν γεύμα...

Με αυτόν τον τρόπο η ING χαρακτηρίζει το γεγονός ότι μόνο 14 χώρες, από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους στην Κομισιόν, ώστε να αρχίσουν να εκταμιεύουν ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι, η Κομισιόν επιδίδεται σε διάφορα τρικ... ώστε να κάνει την προθεσμία για τις αιτήσεις πιο ευέλικτη.

Επιδοτήσεις και όχι δάνεια

Όπως διαπιστώνει η ING, ακόμη λιγότερες χώρες επιλέγουν να αιτηθούν για δάνεια, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 433 δισ. ευρώ, από τα 672,5 δισ. συνολικά.
Αυτή η αφομοίωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση.
Επίσης, ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν προς το παρόν, ενώ άλλες αγωνίζονται να υποβάλουν προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα της Επιτροπής.
Έτσι, σύμφωνα με την ING, δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αξιολόγηση των σχεδίων, παρά μόνο των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί.

Τολμηρή η Ιταλία

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι χώρες που δεν έχουν υποβάλει μέχρι τώρα προτάσεις έχουν μικρότερες μέγιστες επιχορηγήσεις να λάβουν από το ταμείο.
Έχει ήδη ζητηθεί περίπου το 84% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων, επειδή οι χώρες που θα κερδίσουν τα περισσότερα από το ταμείο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.
Η μόνη χώρα που έχει οριστεί να λάβει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και δεν έχει υποβάλει πρόταση μέχρι στιγμής είναι η Ρουμανία.
Για την οικονομία της ευρωζώνης, η μεγαλύτερη που δεν αξιοποιεί προς το παρόν κεφάλαια είναι η Ολλανδία στα 6 δισ. ευρώ.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, είναι προφανές ότι η Ιταλία έχει καταθέσει μια τολμηρή πρόταση.
Όχι μόνο έχει υποβάλει αίτηση για το μέγιστο ποσό επιχορηγήσεων που έχει στη διάθεσή της, αλλά έχει επίσης ζητήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό σε δάνεια, τα οποία θα προστέθουν στη δική της συνεισφορά.
Αυτό αυξάνει το ποσό για την Ιταλία - εάν εγκριθεί - περίπου το 44% των συνολικών χρημάτων που έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής.
ing-rff.JPG

Ξεπέρασε τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Αναφορικά με τις δημοσιονομικές δαπάνες που έχουν κάνει ή υποσχεθεί να κάνουν οι χώρες ως απάντηση στο Covid-19, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν με το επιβλητικό 25,5% του ΑΕΠ.
Η ευρωζώνη έχει μόλις στο 12,4% του ΑΕΠ.
Φυσικά, είναι πιο σημαντικό να εξεταστεί η δημοσιονομική ώθηση για μεμονωμένες χώρες, καθώς η διευκόλυνση σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα κράτη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεδομένων των σημαντικών δανείων που έχουν λάβει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αυτές οι χώρες βρίσκονται στους παγκόσμιους πρωτοπόρους όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες ως απάντηση στο Covid-19.
Η Ελλάδα ξεπερνά ακόμη και τις ΗΠΑ με το 32,1% του ΑΕΠ, αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερος, καθώς το δανειστικό μέρος της ελληνικής πρότασης προορίζεται στη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, οπότε η επίπτωση δεν είναι εγγυημένη.
Η Ιταλία βρίσκεται στο 21,9% του ΑΕΠ, επίσης πολύ ψηλά στη λίστα.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέχουν επίσης υψηλή θέση χάρη στις προτάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
ing-rff2.JPG

Οι μεγάλες νίκες είναι μεσοπρόθεσμα

Καθώς η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αδύναμους αυτόματους σταθεροποιητές, αυτό ανησυχεί από την άποψη της αντιμετώπισης κρίσεων.
Αυτό δείχνει ότι, ενώ το έργο συμβάλλει σημαντικά στη δημοσιονομική στήριξη, είναι απίθανο να ενισχύσει τις οικονομίες της ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο να ανακάμψουν γρηγορότερα από τους εταίρους τους στη βόρεια ευρωζώνη.
Οι μεγάλες νίκες είναι μεσοπρόθεσμα, καθώς οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν την ανάπτυξη τάσεων, η οποία ήταν ένα σαφές πρόβλημα της ευρωζώνης από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι οδηγίες της ευρωζώνης

Η Επιτροπή έχει θέσει μια ισχυρή οδηγία σχετικά με τον τρόπο επένδυσης των κεφαλαίων:

  • Τουλάχιστον το 37% πρέπει να κατευθύνεται σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και 20% για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης.
  • Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους που έχουν τεθεί

Οι περισσότερες χώρες έχουν δηλώσει ότι ξοδεύουν πάνω από το 40% των κεφαλαίων τους για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο κλίμα, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία ξοδεύουν πάνω από το ήμισυ.

Η σύγκριση της Ελλάδας

Για να γίνει κατανοητό το επίκεντρο των μεγαλύτερων χωρών, η ING εξετάζει τα έξι μεγαλύτερα RRP της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.
Αυτές είναι οι μόνες άνω των 15 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών προτάσεων της ευρωζώνης.
Οι συγκρίσεις είναι δύσκολες, δεδομένης της διαφορετικής ταξινόμησης και της αναφοράς έργων μεταξύ χωρών, αλλά η ING έχει καταρτίσει κάποιες σταθερές κατηγορίες για να εντοπίσει πού θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες δαπάνες.
Όπως αναφέρθηκε, οι δαπάνες για το κλίμα βρίσκονται στην κορυφή με 16 δισ. ευρώ να προορίζονται για επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Παρόλο που η Ιταλία έχει μια αρκετά ισορροπημένη πρόταση, το συνολικό της μέγεθος εξακολουθεί να την κάνει να συμβάλλει σε περισσότερες από τις μισές από τις συγκεκριμένες προτάσεις που σχετίζονται με το κλίμα.
Η ψηφιακή μετάβαση είναι το πιο σημαντικό στη Γερμανία, με την πλειονότητα των επενδύσεων να τείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν πολύ ισορροπημένα προγράμματα με πολλές δαπάνες για άλλους τύπους έργων.
Η Ελλάδα επίσης έχει πολλές τράπεζες για επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, περίπου το 17% του συνόλου, καθώς και οι δεξιότητες και η απασχόληση ήταν βασικοί παράγοντες στους οποίους η Ελλάδα έχει καθυστερήσει από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η πράσινη ενέργεια, η ακίνητη περιουσία και η κινητικότητα παίρνουν μεγάλο μερίδιο επίσης.
ing-rff3.JPG

Χωρίς τις εγκρίσεις, το ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει

Προτού συμβούν όλα τα παραπάνω, οι χώρες θα πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την απόφαση για τους ιδίους πόρους.
Αυτό καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ και του RRF, οπότε χωρίς αυτές τις εγκρίσεις, το ταμείο Ανάκμψης κινδυνεύει.
Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη από όλες τις χώρες, καθώς κυρίως οι χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης πρέπει ακόμη να επικυρώσουν.
ing-rff4.JPG
Αν και αυτή είναι μια έντονα αμφισβητούμενη απόφαση σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, φαίνεται ότι όλες οι χώρες προχωρούν προς επικύρωση πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένουμε σημαντικές αναταραχές στη διαδικασία για το RRF σε αυτό το σημείο και ότι το ιστορικό έργο μπορεί να ξεκινήσει αργότερα το καλοκαίρι, καταλήγει η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης