Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πιο σύντομα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών

Fitch: Πιο σύντομα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών
Η ταχύτερη εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα έδινε στις τράπεζες μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να παρέχουν νέο δανεισμό
Σχετικά Άρθρα
Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση των σχεδίων εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, σχολιάζει σε νέο σημείωμά της η Fitch Ratings.
Μάλιστα, θεωρεί ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank (B -/ Positive), Εθνικής (B -/ Positive), Alpha Bank (CCC +/ Positive) και Πειραιώς (CCC +) θα βελτιωθούν ταχύτερα, εξαιτίας των επικαιροποιημένων σχεδίων βελτίωσης των ισολογισμών και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί.
Ο οίκος αναθεώρησε επίσης και τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικό, καθώς η εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα έδινε στις τράπεζες μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να παρέχουν νέο δανεισμό.

Η αναβάθμιση της 7ης Μαΐου 2021

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 7 Μαΐου 2021, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε CCC+ από CCC, καθώς και την Εθνική Τράπεζα σε B- απο CCC+, με σταθερές προοπτικές.
Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τις προοπτικές για τη Eurobank σε θετικές από αρνητικές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση για την τράπεζα σε B-, ενώ επιβεβαίωσε και την αξιολόγησή της για την Alpha Bank σε CCC+, με θετικές προοπτικές (δείτε περισσότερα εδώ).

Αποτελεσματικές οι δράσεις μείωσης NPLs


Ειδικότερα, σε σημερινό (11 Μαΐου 2021) σημείωμά της, υπό τον τίτλο "Faster De-Risking Drives Positive Rating Actions on Greek Banks" (Η ταχύτερη μείωση κινδύνων οδηγεί σε θετικές αξιολογήσεις τις ελληνικές τράπεζες), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Fitch τονίζει ότι οι χαμηλές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την υψηλή επιβάρυνση κεφαλαίου από τα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όμως, τα πρόσφατα ενημερωμένα στρατηγικά τους σχέδια στοχεύουν τώρα στην επιτάχυνση των μειώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό θα υποστηριχθεί από την πρόσφατη επέκταση του ελληνικού συστήματος προστασίας Ηρακλής (HAPS) και την εφαρμογή δράσεων αύξησης κεφαλαίου, ιδίως μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Τα σχέδια των τραπεζών για την διαχείριση πρόσθετων μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της δεύτερης φάσης του HAPS θα αποτελούσαν σημαντικό βήμα στην εκκαθάριση της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου.
Αυτές οι τιτλοποιήσεις που υποστηρίζονται από το HAPS, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη NPLs του κλάδου κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες από περίπου 35% στα τέλη του 2020.
Στην προηγούμενη εκτίμηση ο δείκτης αναμενόταν να μειωθεί κάτω από το 30% στα τέλη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις τιτλοποιήσεις στην πρώτη φάση του HAPS, διευκρυνίζει ο οίκος.

Τα NPLs της πανδημίας

Στην ανάλυσή του ο οίκος λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανή εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της οικονομικής ζημίας από την πανδημία, που προέρχεται κυρίως από δάνεια που έχουν ωφεληθεί από την αναστολή.
Οι τέσσερις τράπεζες είχαν χορηγήσει μορατόριουμ σε 26 δισ.ευρώ δανείων στο τέλος του 2020 (16% των ακαθάριστων δανείων), τα περισσότερα από τα οποία έχουν πλέον λήξει.
Σε αυτό το μέτωπο οι τράπεζες χρησιμοποίησαν ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις και καθεστώτα επιδότησης δανείου με κρατική υποστήριξη για να μετριάσουν την πίεση στους δανειολήπτες και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων καθώς λήγουν τα μορατόρια.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Fitch, τα σχέδια μείωσης των κινδύνων συνεπάγονται κινδύνους εκτέλεσης δεδομένου του πιθανού μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού τους αντίκτυπου στα οριακά αποθέματα κεφαλαίων των τραπεζών.
Ωστόσο, η επέκταση του HAPS και οι ενέργειες αύξησης κεφαλαίου θα βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτών των κινδύνων.

Η πορεία της κερδοφορίας

Η λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2020 ήταν χαμηλή λόγω των υψηλών χρεώσεων απομείωσης δανείων καθώς οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους εν αναμονή της επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και για την υποστήριξη των τιτλοποιήσεων.
Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι τα κέρδη το 2021-2022 θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις, ιδίως για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες προηγούνται στην εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι δράσεις θετικής αξιολόγησης αντικατοπτρίζουν επίσης βελτιώσεις στα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, υποστηριζόμενες από την αύξηση των καταθέσεων (9% για τον κλάδο το 2020), τα κατάλληλα μέτρα από την ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές χρέους, που αντικατοπτρίζονται στην έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και ανώτερων μη εξασφαλισμένων χρεών τους τελευταίους μήνες.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κλάδου βελτιώθηκε σε 175% στα τέλη του 2020 από 131% στα τέλη του 2019, και και οι τέσσερις τράπεζες πληρούν πλέον την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση ρευστότητας του 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης