Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 2 καθοριστικοί καταλύτες για τις αγορές μετοχών στο προσεχές 3μηνο - Πληθωρισμός στα τρόφιμα και Elon Musk

Οι 2 καθοριστικοί καταλύτες για τις αγορές μετοχών στο προσεχές 3μηνο - Πληθωρισμός στα τρόφιμα και Elon Musk
Οι περισσότεροι αναλυτές συστήνουν προσοχή, τόσο για τις προεκτάσεις του πληθωρισμού, όσο και την επίδραση του Musk στις αγορές των κρυπτονομισμάτων
Την ώρα που αρκετοί αναλυτές της Wall Street θεωρούν ως παροδικό το φαινόμενο του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν ότι οι προεκτάσεις των τιμών καταναλωτή θα αγγίξουν όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.
Πέραν όμως των μακροοικονομικών στοιχείων, ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που έχει αναδυθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η επίδραση του Elon Musk, μαζί με όλους τους αφοσιωμένους ακόλουθούς τους, στις αγορές κρυπτονομισμάτων.


Η άνοδος των τιμών των τροφίμων

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές στις αγορές.
Πρώτον, οι αναλυτές επισημαίνουν το προφανές: οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ξεπεράσει την οροφή.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε στα «υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων δεκαετιών, με μια σύντομη κορυφή το καλοκαίρι του 2008».
Σημειώνουν, δε, ότι, ενώ η αύξηση των τιμών του 2008 οδηγήθηκε από το πετρέλαιο, δεν υπάρχει τέτοια πίεση τώρα.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg σημείωσε άνοδο 48,4% τους τελευταίους 12 μήνες, μια εκπληκτική άνοδο.
Και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι "τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες αγορές, η συμβολή των βασικών αγαθών - εξαιρουμένου του πετρελαίου και των γεωργικών προϊόντων - στον πληθωρισμό δεν είναι πολύ σημαντική".
Ο πληθωρισμός εμπορευμάτων δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που κυριαρχούν στον ανεπτυγμένο κόσμο...
... αλλά εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αναδυόμενες αγορές.

Για παράδειγμα, μέρη όπως η υποσαχάρια Αφρική και η Ασία επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις τιμές των εμπορευμάτων από μέρη όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.
Και όταν αυτές οι κινήσεις συμβαίνουν σε αναδυόμενες αγορές, τείνουν να διατηρούνται.
Η τελευταία τέτοια κίνηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και διήρκεσε για δύο χρόνια.


Κοινωνικές αναταραχές

Οι αυξανόμενες τιμές μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, όπως η σπίθα που άναψε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, όταν οι διαμαρτυρίες στην Τυνησία άρχισαν από τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
«Μόνο σε ένα πλούσιο έθνος θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την άνοδο των τιμών των τροφίμων», έχουν αναφέρει οι αναλυτές.
Ο πληθωρισμός των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί επομένως να αποσταθεροποιήσει πολιτικά, ειδικά χώρες χωρίς ισχυρά και ευέλικτα συστήματα διακυβέρνησης.
Δυστυχώς, οι ταραχές για τρόφιμα σε χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ινδονησία είναι πλέον συνηθισμένες.

Με τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ να πλησιάζουν το 20% του ΑΕΠ, είναι δύσκολο να συγκρατηθεί η αισιοδοξία για το δολάριο, ειδικά έναντι εμπορευμάτων και σταθερών περιουσιακών στοιχείων.
Με αυτόν τον τρόπο, το δολάριο είναι, όπως είπε κάποτε ο υπουργός Οικονομικών John Connally, «το νόμισμά μας και το πρόβλημά σας».
Ο κίνδυνος είναι πραγματικός.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί, μόλις το δολάριο επηρεαστεί από τις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το σημείο, οι χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν την αύξηση των επιτοκίων όταν οι οικονομίες τους «δεν είναι έτοιμες» για αυτό, επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Αυτά τα αυξανόμενα ποσοστά θα ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητα, όπως σημειώνει η BNP Paribas.

Ο συνδυασμός των ακριβών τροφίμων και των αυξανόμενων τιμών είναι και οι δύο «μη δημοφιλείς» τάσεις στις αναδυόμενες αγορές - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Αυτό, προφανώς, θα αύξανε τον κίνδυνο αναταραχής.


Σε σκοτεινά μονοπάτια το Crypto Advocacy του Elon Musk

Ένα άλλο ζήτημα των αγορών είναι ο Elon Musk.
Ο Musk έχει δει την καθαρή του περιουσία να αυξάνεται πάνω από 100 δισ. δολάρια τους τελευταίους 18 μήνες ως αποτέλεσμα της αστρονομικής (και μυστηριωδώς χρονομετρημένης) ανόδου της Tesla.

Ο Musk υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο ίδιος έχει πάρει σκοτεινά μονοπάτια.
Η επίδρασή του είναι πολύ μεγάλη.
Ωστόσο, η συμμετοχή του Musk στα νομίσματα σημαίνει ότι «μπορεί να κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αβέβαιη φιγούρα, κάτι που δεν θα είναι θετικό για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης