Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low) - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low) - Σταθερό το trend

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε σήμερα 14 Μαΐου 2021 την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low)

Σχετικά Άρθρα

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επιβεβαίωσε σήμερα 14 Μαΐου την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low), κρατώντας σταθερό το trend.
Η διατήρηση του trend σε σταθερό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, παρά τη σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Μετά από μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε απότομα κατά 5,1% το 2020.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα 5,8% του ΑΕΠ το 2020 και ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε σε 119,1% το 2020.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει από το σοκ COVID-19.
Η αύξηση του δείκτη δημοσίου χρέους θα αντιστραφεί, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, κλάδος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην πανδημία.

Οικονομία

Παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία, οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), από 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, κυρίως μέσω πωλήσεων και διαγραφών.
Ωστόσο, τα παλαιά κόκκινα δάνεια παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ενώ μετά την άρση των μορατορίων στις πληρωμές είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν.
Η αξιολόγηση BBB (low) υποστηρίζεται από τη συνετή διαχείριση δημόσιου χρέους της Κύπρου, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ένταξή του στην Ευρωζώνη και το «άνοιγμα» σε επενδύσεις που ενθαρρύνονται από ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Παρ' όλα αυτά, η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα NPEs.
Ο αντίκτυπος από την πανδημία COVID-19 στην κυπριακή οικονομία ήταν ελεγχόμενος.
Το πανδημικό σοκ σταμάτησε μια περίοδο ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 4,6% κατά την περίοδο 2015-2019.
Σημειώνεται πως η τουριστική βιομηχανία συμβάλλει με 13,8% στο κυπριακό ΑΕΠ.
Παρά την υψηλή εξάρτησή από τον τουριστικό τομέα, η συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ στο 5,1% το 2020 ήταν λιγότερο έντονη σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ και με τις προσδοκίες κατά την έναρξη της πανδημίας.
Τα μέτρα, που πάρθηκαν εγκαίρως, περιόρισαν το πλήγμα στην εγχώρια ζήτηση.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη, με αύξηση του ΑΕΠ 3,6% το 2021, 3,8% το 2022, 3,2% το 2023 και 2,8% το 2024 χάρη στην εγχώρια και εξωτερική ζήτηση.
Αυτές οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη ότι ο ξένος τουρισμός θα μπορούσε να φθάσει σε επίπεδα προ κρίσης γύρω στο 2024 και τον μερικό αντίκτυπο από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Η Κύπρος έχει χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό της χώρο για να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί.
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων ως απάντηση στο COVID-19 στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε -3,6% του ΑΕΠ.
Οι υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και η οικονομική συρρίκνωση που προκλήθηκε από την πανδημία, σε συνδυασμό με την ουσιαστική αύξηση του ταμειακού αποθέματος της Κύπρου, οδήγησαν σε απότομη αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους από 94,0% του ΑΕΠ το 2019 σε 119,1% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης