Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με BB+ και BBB- αξιολογεί τα καλυμμένα ομόλογα των Alpha Bank και Πειραιώς η Fitch Ratings

Με BB+ και  BBB- αξιολογεί τα καλυμμένα ομόλογα των Alpha Bank και Πειραιώς η Fitch Ratings
Με BB+ και BBB- αξιολογεί τα καλυμμένα ομόλογα των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ο διεθνής οίκος Fitch Ratings

Με BB+ και BBB- αξιολογεί τα καλυμμένα ομόλογα των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, σύμφωνα με έκθεσή του στις 17 Μαΐου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων που εκδόθηκαν από την Alpha και την Πειραιώς περιορίζονται από τις υπερδεσμεύσεις εγγυήσεων (over-collateralisation) των εκδοτών τους (27% για την Alpha και 25% για την Πειραιώς).
Παρότι ο αριθμός των αναβαθμίσεων που χορηγήθηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα θα επέτρεπε στις βαθμολογίες καλυμμένων ομολόγων να φτάσουν το ανώτατο όριο για την Ελλάδα, ήτοι «BBB+», οι υπερβολικές εγγυήσεις επιτρέπουν την υποστήριξη μόνον της βαθμολογίας «BB +» και «BBB-», αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, οι αξιολογήσεις είναι «ανθεκτικές» στο ενδεχόμενο μιας υποβάθμισης των εκδοτών τους, το Outlook των ομολόγων των οποίων είναι σταθερό.
Επίσης, η μείωση του ποσοστού των αναδιαρθρωμένων δανείων στο cover pool της Tράπεζας Πειραιώς (σε 13% από 28%) οδήγησε σε αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων σε «BBB-» τον Απρίλιο, καθώς τα collaterals (25%) στήριξαν την υψηλότερη βαθμολογία.
Οι πιστωτικές απώλειες στο cover pool οφείλονται στο υψηλό επίπεδο δανείων με αρνητικά χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως οι παραδοχές της Fitch Ratings είναι συντηρητικές, καθώς δεν δόθηκαν πληροφορίες για το εισόδημα, το οποίο, συνυπολογιζόμενο με το ποσοστό των αναδιαρθρωμένων δανείων, εξηγεί τις ζημίες της Τράπεζας Πειραιώς.
Όσον αφορά την Alpha Bank, οι πληροφορίες εισοδήματος δόθηκαν για το 32% του ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης