Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ορατή η διόρθωση διεθνώς με… πρόσχημα τον πληθωρισμό; – Θα μετατεθούν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίου

Ορατή η διόρθωση διεθνώς με… πρόσχημα τον πληθωρισμό; – Θα μετατεθούν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίου
Με αιτία ή πρόσχημα τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Αυξάνονται οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στις διεθνείς αγορές για το αν και κατά πόσο πλησιάζει μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στη Wall Street και την Ευρώπη.
Με αιτία ή πρόσχημα τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων κυρίως καθώς είναι ενδεικτικό ότι η επιστροφή στην κανονικότητα στις οικονομίες αυξάνει τις αποδόσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές γερμανικό ομόλογο, από το ιστορικό χαμηλό του -0,90% στις 10 Μαρτίου του 2020, όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, βρίσκεται στο -0,08% με προοπτική να περάσει σε θετικό πρόσημο.
Παράλληλα, στην κορύφωση της κρίσης τα ομόλογα που είχαν αρνητικά επιτόκια έφτασαν τα 19 τρισ. δολάρια παγκοσμίως ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 13 - 12 τρισ. δολάρια.

Προεξοφλημένη η ανάκαμψη του 2022

Την ίδια στιγμή οι αγορές μετοχών έχουν ανακρούσει πρύμναν και ανακόψει το ανοδικό μομέντουμ που είχε καλλιεργηθεί εσχάτως.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αμερικανικής και ευρωπαϊκών οικονομιών είναι πολύ αισιόδοξες για το 2021 και το 2022, εντούτοις τα χρηματιστήρια κινούνται πολύ πιο συντηρητικά πλέον καθώς ήδη έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα θετικά νέα.
Η ανάκαμψη των οικονομιών, ειδικά το 2022, σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί, ενώ την ίδια στιγμή τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσουν δραστικά να περιορίζονται επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Βέβαια κλειδί για το πότε και το αν θα γίνει διόρθωση στις αγορές είναι όχι μόνο ο πληθωρισμός αλλά και άλλες παράμετροι.
Η Bank of America υποστηρίζει ότι την κορύφωση του πληθωρισμού θα τη δούμε στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η Yardeni Research υποστηρίζει αντιθέτως ότι προσεχώς ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 36 τρισ. δολάρια θα φτάσει τις 4.500 μονάδες ή άνοδος 8% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 θα φτάσει τα 39 τρισ. και θα αναλογεί σε 195 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας ή 1,78 φορές υψηλότερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ (δείκτης Buffett).

Διόρθωση στις αγορές θα μεταθέσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Μια πιθανή διόρθωση στις αγορές διεθνώς θα μεταθέσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Έτσι αντί για τον Ιούλιο που σχεδίαζαν ορισμένες τράπεζες να λάβουν τη σχετική απόφαση, πιθανόν θα μεταθέσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2021.
Ταυτόχρονα θα μετατεθούν και τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει άμεσα σε αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

Ποια είναι τα σημάδια πιθανής διόρθωσης στις αγορές;

Ποια είναι τα σημάδια που θα υποδηλώσουν ότι επίκειται διόρθωση στις αγορές;

1)Ο δείκτης S&P 500 o δείκτης βαρόμετρο των 500 ισχυρότερων εταιριών στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει φθάσει στα 36 τρισ. δολάρια δηλαδή πλησιάζει τα 40 τρισ. δολάρια και με βάση τον Buffet indicator δηλαδή τον δείκτη Buffet την συνολική κεφαλαιοποίηση του S&P 500 στα 36 τρισ. δολάρια, έναντι του αμερικανικού ΑΕΠ στα 21,9 τρισ. αναλογεί στο 1,78 φορές…
Σε αυτή την κλίμακα η Wall Street θεωρείται ακραία υπερτιμημένη.

2)Το 2020 και 2021 η χρηματιστηριακή έκρηξη ήταν απότοκος της ακραία πλεονάζουσας ρευστότητας.
Το 2020 τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα ήταν 22 τρισ. και το 2021 θα φθάσουν στα 7 τρισ. με προοπτική μηδενισμού έως το τέλος του 2021.
Οι αγορές φούσκωσαν παράταιρα επειδή υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα η οποία θα μειωθεί δραστικά προσεχώς.

3)Μόνο στην Wall Street άνοιξαν το διάστημα 2020 και 2021 περίπου 13,4 με 14,1 εκατ νέοι κωδικοί κυρίως μικρομετόχων.
Τα χρήματα από τα δημοσιονομικά κίνητρα σε μεγάλο βαθμό κατέληξαν σε αμερικανικές μετοχές και σε κρυπτονομίσματα.
Τα χρήματα από τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ και διεθνώς θα μηδενίσουν προσεχώς.

4)Ο παροδικός υπερπληθωρισμός αποτελεί ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στις αποτιμήσεις των μετοχών και των χρηματιστηριακών δεικτών και αυτό το φαινόμενο θα εμφανιστεί λίαν συντόμως…

5)Ο δείκτης P/E δηλαδή πόσες φορές τα κέρδη διαπραγματεύεται μια μετοχή… φθάσαμε στην Wall Street στο 23x και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 42x ή και στο 900x σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Ας ληφθεί υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη (P/E) περίπου 5,5x… τι είναι το 5,5x εμπρός στο 23x;
Αναλογιστείτε π.χ. την Eurobank με P/E… 23x αυτό σημαίνει 23 φορές τα κέρδη του 2022 δηλαδή 500 εκατ ευρώ = 11,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή τετραπλασιασμός της αποτίμησης…

6)Ο δανεισμός σε margin βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και ήδη πραγματοποιούνται ενέργειες για να μετριαστεί αυτός ο ακραίος κίνδυνος.
Εάν καταρρεύσουν τα margin το χρηματιστήριο δεν μπορεί να μαζευτεί.

7)Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν παγκοσμίως αυξηθεί σημαντικά και σχεδόν σε όλες τις λήξεις τα επιτόκια απέχουν σημαντικά από τα ιστορικά τους χαμηλά.
Είναι ενδεικτικό στην Ελλάδα το ελληνικό 10ετές είναι στο 1,10%, με το ιστορικό χαμηλό να βρίσκεται στο 0,51%.

8)Η φορολόγηση των πλουσίων δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην Wall Street, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει τα rotation δηλαδή τις εναλλαγές στις μετοχές.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε και σε ερώτηση εάν θεωρείται υπερτιμημένη την Wall Street… το ποσοστό όσων απάντησαν ναι είναι υπερτιμημένη έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Και οι επενδυτές το αναγνωρίζουν.

9)Οι περισσότεροι funds managers πιστεύουν ότι η Wall Street είναι ακραία φούσκα.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι «δεν είναι καθόλου φούσκα και έχει ακόμη ανοδικά περιθώρια».

plhtortismos3.jpg
plhtortismos4.jpg
Yarderni: Ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει πολύ σύντομα στις 4.500 μονάδες ή άνοδος +8%

Μεγάλη άνοδο έως +8%, ήτοι στις 4.500 μονάδες, αναμένει σύντομα για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η Yardeni Research. 
Η επενδυτική εταιρεία δεν εκτιμά μόνο bull market με ισχυρά κέρδη, αλλά και αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να αγγίζει το 2% έως το τέλος του 2021 και το 3% το 2022.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι αναλυτές της Yardeni αισιοδοξούν για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αυτοί, σε αδρές γραμμές, είναι οι εξής:
α)Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο πρόεδρος της Fed Jay Powell θέλουν να επιταχύνουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη του στόχου της μέγιστης απασχόλησης. 
Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με πράξεις ανοιχτής αγοράς που φτάνουν τα 120 δισεκ. δολ. τον μήνα, ενώ παράλληλα τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά. 
β)Θα περάσουν μήνες μέχρι η Fed να αποφασίσει αυστηροποίηση και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
γ)Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη έχουν να κάνουν με ένα νέο πανδημικό κύμα, που ωστόσο είναι απίθανο να υπάρξει λόγω της ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού με τη βοήθεια των εμβολίων.
δ)Μια πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ είναι πιθανή, αλλά δύσκολο να τη φανταστεί κανείς, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στην οικονομία.
Αυτή η ρευστότητα ενισχύεται από την αύξηση κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ε) Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η απόδοσή της δεν αφορά πλέον μόνο τον τεχνολογικό κλάδο.
στ)Είναι υπερτιμημένη η αγορά; Ναι, αλλά οι αποτιμήσεις κινούνται σε λογικά πλαίσια.
ζ)Θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αυτό θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο.  

Η ψυχολογία του QE

Πιστεύει κανείς ότι οι επενδυτές νοιάζονται ότι το συνολικό ποσό εταιρικών ομολόγων που αγόρασε η Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανήλθε σε μόλις 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια οικονομία 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με 11 τρισεκατομμύρια δολάρια μη χρηματοοικονομικού εταιρικού χρέους και 60 τρισεκατομμύρια δολάρια μετοχικών τίτλων;
Όχι.
Ενδιαφέρεται κανείς για ότι οι αγορές μη εισηγμένων εταιρικών τίτλων από τη Fed επιτρέπονται μόνο μέσω της χρηματοδότησης CARES που παρέχεται από το Υπουργείο Οικονομικών και πως τέτοιες αγορές είναι κατά τα άλλα παράνομες βάσει του Federal Reserve Act;
Όχι.
Διότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ο μηχανισμός ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η ποσοτική χαλάρωση αυτή καθεαυτή.
Με άλλα λόγια, το QE είναι ένας διανοητικός μηχανισμός και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η ψυχολογία των επενδυτών.
Με τη μόχλευση να είναι σε ακραία επίπεδα, ο κίνδυνος που τώρα θεωρείται πιο σημαντικός είναι η αστάθεια… της σταθερότητας.  
image_2021-05-11_110958.png
Σύσταση «αγορά»

Ωστόσο, ενώ η Yardeni είναι αισιόδοξη για την αγορά βραχυπρόθεσμα, κάτι που πιθανότατα είναι σωστό, ο στόχος στις 4.500 μονάδες έως το τέλος του έτους δεν προοιωνίζεται μια «τρελά» ανοδική πορεία σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.
Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα απόκλιση των κερδών από την αξία των μετοχών πρέπει να προσεχθεί.
SP500-Deviation-52-WMA-051821.png
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα καταρρεύσει… αύριο; Όχι.
Ίσως υπάρξει κάποια διόρθωση. 
Μια τέτοια πτώση θα εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος των κερδών, καθώς οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, αν συμφωνείτε με τον dr Yardeni, αγοράστε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης