Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πολύπλοκη η σχέση ΗΠΑ - Κίνας που δεν γίνεται ευκολότερη

DBRS: Πολύπλοκη η σχέση ΗΠΑ - Κίνας που δεν γίνεται ευκολότερη
Αν και όπως τονίζει η DBRS δεν αναμένονται κινήσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης

Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει το κομβικό σημείο των 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον J. Biden, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την οικονομική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Παρ 'όλα αυτά, όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής στρατηγικής αλλαγής στην προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Κίνα, καθώς και μια λεπτή αλλαγή από την πλευρά τoυ Πεκίνου.
Αν και όπως τονίζει η DBRS δεν αναμένονται κινήσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτή η εξελισσόμενη σχέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο παραμένει σε κρίσιμο σημείο για την παγκόσμια οικονομία αι μπορεί να έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορά τους.

Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν

  • Η αμερικανική στρατηγική απέναντι στην Κίνα έχει υποστεί ουσιαστική μετάβαση από μια διμερή και βασισμένη σε συναλλαγές προσέγγιση υπό την κυβέρνηση Trump, σε μια πολυμερή, βασισμένη σε αξίες προσέγγιση υπό τη διοίκηση του Biden
  • Η πολιτική απάντηση της Κίνας παραμένει επικεντρωμένη στην προώθηση της εγχώριας ζήτησης και στη μετάβαση από ένταση εργασίας σε προηγμένη κατασκευή και στην περαιτέρω ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ και οι δύο χώρες έχουν ισχυρά κίνητρα για συνεχή συνεργασία, οι προοπτικές έχουν αυξηθεί για έναν πιο εμφανή ανταγωνισμό σε οικονομικά ζητήματα που μπορεί να έχουν κάποιο αντίκτυπο στη συνεργασία και σε άλλους τομείς.
  • Η αλλαγή στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας προσθέτει στις υπάρχουσες προκλήσεις της Κίνας. Ωστόσο η DBRS Morningstar θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αντισταθμίζονται επαρκώς από τα οικονομικά και πολιτικά αποθέματα της Κίνας.

«Οι προοπτικές έχουν αυξηθεί για έναν πιο εμφανή ανταγωνισμό σε οικονομικά θέματα που μπορεί να έχουν κάποιο αντίκτυπο στη συνεργασία σε άλλους τομείς», σημειώνει ο Rohini Malkani, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Global Sovereign Ratings Group.
«Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να ενισχύουν τις οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης