Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάιο του 2021, με τη χειρότερη επίδοση από 43 βασικές επενδύσεις

Deutsche Bank: Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάιο του 2021, με τη χειρότερη επίδοση από 43 βασικές επενδύσεις
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μακράν τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις 43 βασικές επενδύσεις από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί ο γερμανικός οίκος
Σχετικά Άρθρα

Μακράν τη χειρότερη απόδοση (-1,6%) είχε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ό,τι αφορά τις αγορές που εξετάζει η Deutsche Bank, για τον Μάιο του 2021.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως κατεγράφη ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με το spread στις αποδόσεις του δεκαετούς τον Μάιο να κινείται στην περιοχή των 102 μονάδων βάσης.
Κάπως έτσι ο Γενικός Δείκτης τον προηγούμενο μήνα σημείωσε τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 43 βασικές επενδύσεις από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί ο επενδυτικός οίκος.
Κατά τ' άλλα, ο Μάιος, σε γενικές γραμμές, ήταν ένας καλός μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά την ανησυχία για την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, με 31 από 38 μη νομισματικά asset που εξετάζει η Deutsche Bank να κερδίζουν έδαφος από την αρχή του μήνα – κάτι το οποίο τοποθετεί 24 από αυτά σε υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση.
Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να δείχνουν «δύναμη», με το ασήμι και τον χρυσό να υπεραποδίδουν έναντι όλων των υπολοίπων.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως τα προαναφερόμενα πολύτιμα μέταλλά θεωρούνται αντιστάθμιση του πληθωρισμού.
Κέρδη σημείωσε και το πετρέλαιο, ενώ από τους μεγαλύτερους χαμένους ήταν τα κρυπτονομίσματα, που «κόλλησαν» στην απόπειρα ρύθμισης της εν λόγω αγοράς αλλά και στην επιβολή περιορισμών.

Εμπορεύματα

Πιο συγκεκριμένα, τα εμπορεύματα είχαν άλλο έναν «δυνατό» μήνα, με το ασήμι να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση (+8,1%).
Ακολούθησε ο χρυσός με +7,9%.
Όπως προειπώθηκε, τα πολύτιμα μέταλλα, αποτελούν αντιστάθμιση στις πληθωριστικές πιέσεις.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ανοδικές, είναι εύλογο οι τιμές στον χρυσό και στο ασήμι να έχουν αυξητικές τάσεις.
Σε ό,τι αφορά άλλα εμπορεύματα που κινήθηκαν ανοδικά, ο χαλκός σημείωσε +4,4%, το Brent +3,1% και το αμερικανικό αργό +4,3%.
Αντίθετα στο ρεύμα, τα αγροτικά προϊόντα είχαν μείωση, με το καλαμπόκι να υποχωρεί κατά -11,3% και το αλεύρι κατά -10,6%

Κρυπτονομίσματα

Ενώ λοιπόν τα εμπορεύματα, γενικότερα, τον Μάιο τα πήγαν καλά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank, τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πολλά από αυτά να καταρρέουν.
Μια σειρά από tweets του ιδρυτή της Tesla Elon Musk, όπως και οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές κυρίως σε ΗΠΑ και Κίνα, συνέβαλαν στη διολίσθηση.
Τους επενδυτές απασχόλησαν η βιωσιμότητα των αποτιμήσεων.
Ως αποτέλεσμα, το Bitcoin κατρακύλησε κατά -35,4%, έχοντας τον χειρότερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2018, ενώ άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum (-5,9%), το XRP (-37%) και το Litecoin (-31,6%) παρουσίασαν ανάλογη συμπεριφορά.

Αγορές

Επιστρέφοντας στις θετικές ειδήσεις, η Deutsche Bank αναφέρει πως ο δείκτης της Wall Street S&P 500 αλλά και ο ευρωπαϊκός STOXX 600 έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Ωστόσο, οι αμερικανικές μετοχές υποαπέδωσαν εν σχέσει με άλλους κλάδους, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο +0,7% και τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κινείται σε αρνητική περιοχή (-1,4%), στην πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Οκτώβριο του 2020.
Με όρους κλάδων, οι τράπεζες είχαν άλλον έναν «δυνατό» μήνα.
Ειδικότερα, στον S&P 500 είχαν απόδοση +4,8% και στον STOXX 600 +5,4%.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν καλή πορεία, με τον STOXX 600 να κινείται στο +2,7% και τον γερμανικό DAX στο +1,9%.
Μοναδική παραφωνία οι ελληνικές μετοχές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποαποδίδει με -1,6%, σημειώνοντας, όπως λέει η Deutsche Bank, τη χειρότερη απόδοση από όλα τα assets που εξετάστηκαν.
Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως κατεγράφη ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με το spread στις αποδόσεις του δεκαετούς τον Μάιο να μειώνεται κατά 18 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο χαμηλό για τη μετά το 2008 εποχή, στις μόλις 102 μονάδες βάσης.

Oμόλογα

Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, ως assets βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς απόδοσης.
Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είναι «κάτω» με -3,4% το 2021, παρά το +0,4% του Μαΐου.
Ακόμα πιο χαμηλά είναι τα βρετανικά ομόλογα, με αρνητική απόδοση -6,4%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα οποία μάλιστα υποαπέδωσαν σε σύγκριση με τα αμερικανικά και τα βρετανικά κατά -0,2%.

Συνάλλαγμα

Στη σφαίρα της αγοράς συναλλάγματος, ο Μάιος έφερε αρνητικά πρόσημα για δεύτερο συνεχή μήνα για το δολάριο ΗΠΑ (-1,6%), ενώ η στερλίνα ήταν από τους νικητές (+2,8%).
Σε σχέση με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, η τουρκική λίρα έδειξε σημάδια ήπια ανάκαμψης κατά +2,0%, ωστόσο έναντι του δολαρίου έπεσε κατά -2,3%.
1_42.JPG
2_34.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης