Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ευάλωτη η Wall Street, αδικαιολόγητες οι αποτιμήσεις στις μετοχές - Tι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Morgan Stanley: Ευάλωτη η Wall Street, αδικαιολόγητες οι αποτιμήσεις στις μετοχές - Tι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές
Υπερβολικές θεωρεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών η Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Αδικαιολόγητες θεωρεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών η Morgan Stanley, που εκτιμά πως το χρονικό διάστημα των επόμενων έξι μηνών θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Wall Street.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεση που δημοσιεύει η αμερικανική τράπεζα, παρότι εξακολουθεί να θεωρεί την προοπτική ανοδική, υποστηρίζει, σιβυλλικά, ότι κάποιες φορές είναι «καλύτερο να ταξιδεύεις παρά να φτάνεις στον προορισμό σου».
Σε τελική ανάλυση, οι αγορές είναι προεξοφλητικές μηχανές και πολύ συχνά «βλέπουν» μεταβλητότητα και κινήσεις ενώ οι υπόλοιποι μετέχοντες δεν αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, εντέλει τέτοιες αλλαγές προεξοφλούνται, οπότε απαιτείται αναθεώρηση.
Σε κάθε περίπτωση, το 2021 συνάδει με τις ασυνήθιστες περσινές ανοδικές κινήσεις στα χρηματιστήρια, που πλέον ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη των εταιρειών και την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη τύπου V.
«Μετά τις ανακοινώσεις των κερδών του α’ τρίμηνο 2021, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2022 είναι τώρα μπροστά μας για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η ανάκαμψη.
Τα κέρδη του α’ τριμήνου συνολικά θα είναι αστρονομικά, σε σημείο υπερβολικό» αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 4 τρίμηνα τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες περισσότερο από 20%.
record_earnings_beats.jpg
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοια αποτελέσματα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την αγορά σε περίπτωση πτώσης.
earnings_revision_breadth.jpg
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι κατά πόσο θα υπάρξει επιβράδυνση στη Wall Street και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.
Δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους στο τέλος θα στενέψουν, η Morgan Stanley προειδοποιεί πως θα υπάρξει περιορισμός όσον αφορά την προσφορά πρώτων υλών και υψηλότερο κόστος εισροών, ενώ θα επιβληθούν υψηλότεροι εταιρικοί φόροι.
Συνελόντι ειπείν, η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι τα κέρδη έως τώρα ήταν αξιομνημόνευτα, χάρη στα τρισεκατομμύρια της χωρίς φειδώ δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, ενώ αυτό, αναμφισβήτητα, ήταν ευτυχές γεγονός, δεν αποτελεί έκπληξη.
Αντ' αυτού, πλέον, οι πιέσεις λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών θα αρχίσουν να αυξάνονται.

Διογκωμένα τα PEs

Υπάρχουν περισσότερα: εκτός από τα μέγιστα περιθώρια κέρδους, η Morgan Stanley θεωρεί πως σημαντικό ρόλο έπαιξε κυρίως η κυβερνητική στήριξη.
Η απότομη πτώση του προσωπικού εισοδήματος υποδηλώνει ότι αυτές οι ανησυχίες δικαιολογούνται.
retail_sales_vs_personal_income.jpg
Από την άλλη, πρέπει να ειπωθεί πως τα διογκωμένα PE αντισταθμίζονται από τις ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για κέρδη.
Σε αυτό το σημείο η Morgan Stanley συνιστά στους επενδυτές να εξετάσουν αν οι αποτιμήσεις μπορούν να αντισταθμιστούν από τις αναθεωρήσεις επί των κερδών.
Πάντως, η τράπεζα επιμένει ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν μπορεί να έχει τελειώσει καθώς αναμένεται πτώση περίπου 15% σε ό,τι αφορά τα PEs.
Τέλος, σύμφωνα με το επενδυτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που μάλλον διατηρεί, πλέον, μια bearish οπτική για τις αγορές, «οι αναθεωρήσεις κερδών δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις αποτιμήσεις, με την αγορά να παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη για τους επόμενους έξι μήνες.
PE_vs_EPS_0.jpg
Και τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, πρέπει να βρουν μετοχές για τις οποίες οι προσδοκίες θα ξεπερνούν τα τρέχοντα PEs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης